Sirul evenimentelor care l-au impins pe Camil Matase sa isi execute familia. Declaratiile barbatului

Dată publicare: 22-11-2013 17:59
Dată actualizare: 25-11-2013 06:51


Visul american transformat in cosmar, iubirea inlocuita cu gelozie si alcoolul - acestea par motivele care l-au impins pe Camil Matase, un roman stabilit in America, sa-si ucida sotia si fiul.

Barbatul, in varsta de 48 de ani, inginer de profesie, a marturisit ca o suspecta pe sotia lui ca intrase in cercul unor proxeneti si traficanti de droguri.

Matase a fost arestat preventiv si daca va fi extradat in Texas, risca pedeapsa capitala.

Camil Matase le-a povestit anchetatorilor romani ca din vara nu se mai intelegea cu sotia. Emilia nu-l mai dorea si il evita. In plus, trimitea pe ascuns bani rudelor din Romania. La un moment dat, cei doi soti au incercat sa-si salveze casnicia.

"Matase presupunea ca sotia a intrat intr-un anturaj cu persoane care se ocupa de trafic de droguri si proxenetism si si-a achizitionat un pistol de calibru 9 milimetri si o cutie de munitie", spun procurorii.

Cu toate acestea, fiul lui cel mic povesteste ca nimic nu anunta gestul tatalui sau.

Teodor Matase: "Ei abia ce au fost intr-o vacanta la Las Vegas in urma cu cateva saptamani. Stiu ca asta a fost prima vacanta a lor impreuna de foarte mult timp si vorbeau despre cat de mult s-au distrat".

Cu pistolul la indemana, Matase a mai cedat unui impuls fatal. In noaptea de 10 spre 11 noiembrie a baut, dupa o lunga perioada de abstinenta.

Teodor Matase: "Cand era mai tanar, a fost alcoolic. Dar renuntase la bautura, pentru ca in ultimii zece ani lucrurile scapasera de sub control. Dar si-a revenit dupa o perioada si dupa aceea totul a fost in regula".

Nefericit, baut si macinat de indoieli, Camil Matase si-a ucis sotia in toiul noptii. Nu se stie ce a facut apoi vreme de 12 ore, dar in seara ce a urmat si-a ucis si fiul cel mare, in varsta de 26 de ani. Sustine ca a vrut sa-l scape de suferinte, pentru ca era grav bolnav. Avea probleme cu plamanii, iar medicii nu reusisera sa-l vindece.

De fapt, Camil Matase era nefericit. Isi ura slujba - era inginer la o fabrica de ani buni - si nu se adaptase vietii in America. Unii apropiati spun ca suferea de depresie in ultima perioada. Sotia In schimb, sotia lui, Emilia, era fericita. Dupa ce a facut mai multe scoli, se angajase la radiologie.

Mirel Tudose, preot in Texas: "Era foarte mandra de ceea ce facea, ii placea foarte mult ceea ce lucra. Am inteles ca si colectivul in care lucra o aprecia mult. Era o doamna minunata".

Dupa oribilele crime, Camil Matase a fugit in Romania si i-a marturisit totul mamei sale. Apoi, impreuna, au plecat din Brasov in statiunea Lepsa, din Vrancea.

Ajunsi la Lepsa, Camil Matase si mama lui au cerut gazduire la primul om care le-a iesit in cale. Barbatul spune ca i s-a facut mila de femeia in varsta si i-a gazduit in casa lui de vacanta, cu conditia sa plateasca curentul.

Matase si mama lui au stat in Lepsa o saptamana, timp in care barbatul nu a iesit din curtea casei.

"Statea inchis in casa. Eu nu l-am vazut niciodata, numai pe mama era o batranica in vasta asa ca mine.

Intr-un final, mama lui s-a hotarat si a sunat la politie, iar Matase a fost arestat pentru crimele din Texas. Risca pedeapsa cu moartea, daca va fi extradat.

Tratatele internationale la care a aderat si Romania ii obliga pe judecatori sa aprobe extradarea lui Matase, chiar daca are cetatenie romana, spun specialistii in drept.

In relatia cu Statele Unite ale Americii suntem in prezenta unui tratat care prevede in mod expres conditia reciprocitatii extradarii propriilor cetateni.


VIDEO PROTVPLUS.RO