Vizita Papei în România: școlile, închise încă de joi. Unde va dormi Suveranul Pontif

Ultima actualizare: 28-05-2019 20:27

Au mai rămas doar două zile până la vizita istorică a Papei Francisc în România.

Pentru ca orice risc să fie eliminat, iar oraşul să fie cât mai gol, autorităţile anunţă că toate şcolile de stat sau private din capitală vor fi închise vineri, însă orice unitate de învăţământ, îşi poate suspenda, la alegere, cursurile încă de joi.

În dată de 31 mai, cei peste 25.000 de pelerini care s-au înscris să-l vadă pe sfântul părinte vor intra în cele 14 zone de securitate, încă de la prânz. Atunci vor începe şi restricţiile de circulaţie.

Vineri, toate şcolile de stat sau private vor fi închise, dar cel mai probabil, alte peste 90 de unităţi de învăţământ situate pe traseul Papei de la aeroport şi până în centrul Bucureştiului vor avea lacătul pe uşă încă de joi.

Decizia finală le aparţine directorilor şi va fi comunicată până miercuri seara, mai ales că în unele şcoli aflate în afară traseului oficial sunt şi părinţi nemulţumiţi.

Aurelian Bădulescu, viceprimar: "Sunt şi mântuiţi şi nemântuiți, întotdeauna vor fi şi mulţumiţi şi nemulţumiţi. Cine e nemulţumit rog să intre pe site-ul Vaticanului să scrie că nu e mulţumit."

Mii de forţe de ordine, zeci de organizatori şi 300 de voluntari se ocupă de vizită. Papa va ateriza pe Aeroportul Henri Coandă vineri la ora 11:30 unde va avea loc ceremonia oficială de primire.

Toţi cei care vor să fie printre primii oameni care îl întâmpină şi să salută pe Papa Francisc în prima vizită în România pot să vină vineri în această zonă, zona Bulevardului Kiseleff între strada Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Vineri în jurul orei prânzului, coloana oficială a Suveranului Pontif va circula cu o viteză redusă, astfel încât Sfântul Părinte să-i salute pe toţi ce prezenţi.

La catedrala Sfântul Iosif din capitală a fost aranjat deja altarul pentru Liturghie. Aici au ajuns şi veşmintele realizate în Polonia cu însemnul M brodat al Fecioarei Maria.

La Catedrala Sfântul Iosif, în Piaţa Revoluţiei şi în Piaţa George Enescu vor fi 14 zone special amenajate pentru pelerini. Cei care s-au înscris la acest eveniment vor avea afla de pe bilet unde pot să stea.

Adriana Răcăşan, producător eveniment: "Luăm cu asalt străzile din Capitală: Berthelot, Budişteanu, Lutherană, Calea Victoriei că să ajungem spre Piaţa Revoluţiei, Ateneu şi George Enescu unde e cea mai mare zonă de scaune pregătită pentru pelerini."

25.000 de oameni s-au înscris pentru a participa la întâlnirea cu Papa Francisc. Toţi cei care vor trece prin cele 11 porţi de acces vor primi un astfel de sac, numit săculeţul pelerinului. Aici găsesc în primul rând acest steag cu drapelul României şi al Vaticanului, o şapcă, o pelerină de ploaie pentru că în zona de securitate vor fi interzise umbrelele şi orice alte obiecte ascuţite, vor mai avea în săculeţ şi toate regulile şi instrucţiunile pentru acest mare eveniment dar şi un rozariu sfânt pentru a se ruga , este echivalentul mătăniilor la ortodocşi.

Papa Francisc va saluta mulţimea din papamobil şi pe traseul de la Catedrala Naţională spre Catedrala Sfântul Iosif.

Francisc Doboş: ''Sf. Liturghie va dura probabil o oră şi 20 de min, după sf liturghie va urca în papa mobil şi va salută pe toţi în fața Catedralei, ieşind spre Calea Victoriei apoi până în fața Ateneului, Palatului Regal, toată zona va fi parcursă de papă cu papamobilul, toţi îl vor vedea''.

Apoi se va retrage la Nunţiatura Apostolică a Vaticanului unde va dormi două nopţi. În acelaşi loc a stat în urmă cu 20 de ani şi Papa Ioan Paul al doilea.

Miguel Maury Buendia: "Stă aici pentru că aici e casa lui oficială. E casa Papei din România. În orice ţară merge, Papa se cazează la Nunţiatura Apostolică, nu merge niciodată la un hotel. E un om de o mare simplitate. Acceptă condiţiile găsite, nu a pretins nicio condiţie. Să aibă un pat şi o baie este suficient."

În acest salon va lua micul dejun şi cina, preparate în bucătăria Palatulului Nunţiaturii.

Miguel Maury Buendia: "Noi am cerut un chef/bucătar bun, italian, care lucrează aici, într-un restaurant cunoscut, care să vină să ajute maicile."

În interiorul dormitorului se va afla un scaun special care se transformă într-unul de rugăciune. La Nunţiatura vor fi măsuri speciale de securitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO