Un fost ambasador îi cere demisia mitropolitului Banatului, după referendum. Reacția IPS Ioan Selejan

Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2018 22:10
Data publicarii: Luni 08 Octombrie 2018 21:58
Categorie: Actualitate
IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului,

Profesorul Vasile Popovici, fost ambasador în Maroc şi Portugalia, i-a cerut luni demisia mitropolitului Banatului printr-o scrisoare deschisă postată pe pagina sa de Facebook, după referendumul privind redefinirea familiei.

Mitropolitul i-a răspuns că nu îi este ruşine că prin poziţia sa a susţinut familia creştină, întrucât aceasta va fi pentru el şi Biserica din care face parte un "proiect de ţară", pe care îl va "susţine din adâncul fiinţei" sale.

"Aţi fost între iniţiatorii acestui referendum, deşi rolul dumneavoastră ca ierarh nu e câtuşi de puţin să iniţiaţi legi. Căderea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecţie profundă pentru dumneavoastră ca şi pentru acei preoţi care s-au implicat în politică şi-n treburi lumeşti, de aici şi din toată ţara. (...) La ora bilanţului nu numai liderii politici trebuie să-şi prezinte demisiile, ci şi preoţii implicaţi în această făcătură. Dumneavoastră, cel dintâi. Să vă luaţi haina călugăriei şi să vă retrageţi în meditaţie şi penitenţă lungă", spune Vasile Popovici, profesor la Universitatea de Vest Timişoara (UVT).

Între altele, universitarul le cere ierarhilor şi să renunţe la "lux şi la iubirea de arginţi", la legăturile cu partidele politice şi să redescopere "iubirea necondiţionată pentru aproapele în nevoie".

Mitropolitul Ioan al Banatului susţine că răspunde la scrisoarea deschisă "pentru creştinii care cred în Biserica noastră Sfântă, nu doar pentru ortodocşii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci şi pentru catolici, protestanţi, neoprotestanţi, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate şi musulmani".

"Ca oameni ai Bisericii, clerici şi credincioşi deopotrivă, avem obligaţia de a susţine familia creată de Dumnezeu şi binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinţei şi ale moralei evanghelice, precum şi de valorile neamului nostru românesc. Aşadar, nu mi-e ruşine, domnule profesor, că prin poziţia mea am susţinut familia creştină în esenţa sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învăţat. Familia creştină a fost, este şi va fi pentru mine personal şi pentru Biserica din care fac parte un proiect de ţară pe care îl voi susţine din adâncul fiinţei mele", arată Mitropolitul Ioan al Banatului, într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei Banatului.

 

IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Exercitiu
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Racheta nucleara
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”
Un copil din Călărași a chemat jandarmii după ce a văzut un bărbat care amenința oamenii cu un cuțit
Fabrica de arme de la Cugir va semna un contract de zeci de milioane de dolari cu americanii
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro