Trecem la ora de vară. Pericolul cu care se confruntă din acest motiv organismul în pandemie

Dată publicare: 27-03-2021 18:55
Dată actualizare: 27-03-2021 19:38


La noapte trecem la orarul de vară. Practic, ora 3 devine ora 4, iar noaptea de sâmbătă spre duminică devine mai scurtă cu o oră.

Din cauza pandemiei, o decizie a Parlamentului European nu a mai fost aplicată din 2021 aşa cum trebuia. Medicii, la rândul lor ne avertizează că stresul resimţit de organism la aceste schimbări poate afecta sistemul imunitar.

Lumina pe care o primim de la soare ne influenţează starea de spirit, dar şi sistemul imunitar, prin aportul de vitamina D. Aşa-numitul ritm circadian determină echilibrul fiecărei persoane, între orarul de somn şi de veghe.

De asemenea, specialiştii spun că pe măsură ce emisfera nordică se apropie mai mult de soare, creierul uman produce mai puţini hormoni ai somnului şi, desigur, devenim mai energici.
Toate aceste schimbări sunt dirijate firesc de ceasul biologic din interior, iar intervenţia bruscă prin care dăm ceasul cu o oră înainte nu face decât să strice acest echilibru, susţin medicii.

Brânduşa Petruțescu, medic specialist alergologie şi imunologie:
„Scade producţia de anticorpi şi scade rezistenţa faţă de infecţiile virale. În momentul actual e foarte proastă această trecere la ora de vara prin efectele asupra sistemului imunitar, deoarece creşte riscul infecţiilor cu coronavirus şi scade răspunsul în anticorpi la vaccin. Era foarte bine dacă nu făceam această trecere"

Aceste efecte negative ale trecerii de la ora de iarnă la ora de vară pot persista până la 10 săptămâni, iar medicii susţin că în prima săptămână ne e cel mai greu.

Brânduşa Petruțescu, medic specialist alergologie şi imunologie:
„E suficient o oră să dormim mai puţin şi totul se dereglează, apar insomniile. Lipsa de somn creşte incidența cancerului, scade durata de viaţă, creşte îmbătrânirea la nivel celular, creşte nivelul inflamaţiei în organism"

În 2018, Parlamentul European a cerut statelor membre că până în toamna lui 2021 să renunţe la practica de a schimba ora de două ori pe an. În aprilie anul trecut, România ar fi trebuit să decidă ce oră va păstra, doar că pandemia a dat peste cap tot calendarul.

Iulian Bulai, deputat USR:
„Din punct de vedere legislativ, avem o lege care doreşte să elimine această prevedere de schimbare a orei de iarnă-toamnă, dar s-a dorit amânarea ei până se vine cu o directivă la nivel european"

Alexandru Rafila, deputat PSD:
„78% dintre respondenţii din România au optat pentru renunţarea la această schimbare, 84% la nivelul UE, sperăm să nu mai fie cazul "

Statele au instituit în 1920 ora de vară pentru a permite muncitorilor să lucreze pe lumină, ceea ce ar fi redus şi consumul de energie. Raţiunile de atunci însă nu mai au nicio justificare în prezent, susţin şi economiştii.


VIDEO PROTVPLUS.RO