Sucevenii ar putea primi şi în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim, în ”duhul ordonanțelor”

14-04-2020 14:26
Sursa: C.A.


PS Damaschin Dorneanul spune că sucevenii ar putea primi şi în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim, în ”duhul ordonanțelor”

Lumina Sfântă de la Ierusalim ar putea ajunge şi în acest an la Suceava, cel mai grav focar de coronavirus din România, aflat în carantină.

Deocamdată, reprezentanții bisericii așteaptă aprobarea pentru ca un avion să poată decola și ateriza sâmbătă la Aeroportul ”Ștefan cel Mare”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul, a anunţat, marţi, că ”nădăjduim să ducem Lumina Sfânta la biserici” şi, dacă se dă aprobare, protopopii vor fi prezenţi la aeroport pentru a lua lumina, care va fi împărţită credincioşilor.

Cum va fi dusă lumina în județ

”Dacă vom primi aprobarea, atunci Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge şi rânduiala va fi în felul următor, în duhul ordonanţelor. La aeroport vor fi prezenţi cei cinci protopopi ai Arhiepiscopiei, din tot judeţul. Părinţii protopopi vor duce Lumina Sfântă în protopopiatelor lor şi o vor împărţi preoţilor după diferite criterii. Unii vor veni pe traseu şi o vor primi, unii o vor lua de la alţii sau o zonă va fi reprezentată de un părinte care o va lua de la protopop şi o va distribui celorlaţi şi o vor duce la sfintele biserici”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

El a precizat că împărţirea Sfintei Lumini de la Ierusalim către credincioşi nu va fi uşor de realizat şi va fi diferită de la o parohie la alta, în funcţie de cum vor decide preoţii, împreună cu enoriaşii.

”Să nu forțăm lucrurile”

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii să înţeleagă situaţia specială în care ne aflăm, dând asigurări că gestul de a lua lumină de la candelă va fi la fel de primit.

”Important este acum să înţelegem că este o situaţie dificilă şi să nu forţăm lucrurile. Dacă într-o familie nu se va putea lua Sfânta Lumină de la Ierusalim, oamenii să aibă credinţă şi în noaptea de Înviere de la candelă se poate lua lumină”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din România, cu peste 1.700 de cazuri înregistrate din totalul de cele aproape 6.900 de cazuri și mare parte din cele aproape 350 de decese declarate la nivel național.

Sursa: C.A., Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO