Studiu: 40% din terenurile agricole din România aparțin străinilor. Zonele cu vânzări masive

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 06:39
Categorie: Actualitate

După lungi dezbateri, legea vânzării terenurilor agricole va fi modificată astfel încât să controleze accesul străinilor la pământul românesc, roditor şi la preţ încă bun.

Potrivit unui studiu realizat de Parlamentul European, 40 la sută din terenurile agricole din România aparţin străinilor.

Cifra pe care autorităţile noastre nu o confirmă. Din 13 milioane de hectare, suprafaţa agricolă din România, în jur de 5 milioane ar aparţine străinilor, potrivit studiului realizat de parlamentul european.

Propunerile de modificare a legii ar urma să îngreuneze procedurile pentru străinii interesaţi de pământul nostru agricol.

Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților: "Am pus niște condiții legat de activitatea celor care cumpără terenuri: să fie strict din domeniul agriculturii astfel încât terenurile să nu fie un capital de specula și bineînțeles legată de cetățenia celor care cumpără, am zis noi, să aibă un istoric în România cu cetățenie de cel puțin 5 ani de zile."

Statistic, spun cei din comisia parlamentară pentru agricultură, cele mai multe terenuri au fost cumpărate de străini în vestul ţării iar de curând, arabii au luat în arendă Insula Mare a Brăilei, cea mai mare zonă compactă agricolă din estul Europei. Dar vânzări masive s-au făcut şi în sudul ţării.

Tranzacţiile cu terenuri agricole au atins anul trecut un nivel record: peste 150.000 de hectare au fost puse în vânzare. Iar tot mai mulţi străini vor să ne lucreze pământul.

Să luăm ca exemplu judeţul Ialomiţa. Aici există o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare din care străinii folosesc 48.000 de hectare, aproape 15 la sută din total. Terenurile fie au fost cumpărate, fie au fost luate în arendă.

Primar: "Nici eu nu îmi explic, probabil tot din cauza sărăciei, oamenii au hotărât să îşi vândă masiv terenurile. Preţurile au fost cât de cât tentante pentru străini."

Un cetățean francez deţine 500 de hectare în judeţul Călăraşi şi spune că preţurile au crescut de până la 15 ori, în ultimii ani.

Cetăţean francez: "Spune că eu sunt străin şi pot să le dau mai mult. Se scumpeşte mereu şi acum e între 4 şi 5 mii de euro hectarul. Când am venit în 2000 era 300 de euro."

Soţia cetăţeanului francez: "Preţul pe care îl plătim pentru un hectar e de două ori mai scump decât ceea ce ar cumpăra un român."

Iar în vestul ţării un hectar de teren agricol porneşte de la 3000 de euro şi ajunge până la 10.000 de euro.

Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură Timişoara: "Dar agricultura la ora actuală este un sector productiv şi rentabil. Oricum, preţurile au crescut enorm de mult. Preţul diferă dacă suprafaţa de teren este intabulata sau nu, în cartea funciara, în funcţie de mărimea suprafeţei şi poziţionarea.

În ultimii ani investitorii din afara uniunii europene, în special din ţările arabe, au cumpărat sute de mii de hectare de teren.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vânzările de apartamente au scăzut drastic în această toamnă. Topul pe județe
Vânzările de apartamente au scăzut drastic în această toamnă. Topul pe județe
VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump, Kim Jong Un
Al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-Un, anunțat oficial de Casa Albă
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Prinţul Philip
Declarația prințului Philip după accident. Britanicii spun că nu ar trebui să mai conducă
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins