Sinodul Moldovei vrea in Constitutie articole cu referire la Dumnezeu sau la rolul familiei

×
Codul embed a fost copiat

Viitoarea Constitutie a Romaniei ar putea contine si numele lui Dumnezeu la cererea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Institutia vrea sa fie evidentiata importanta traditiei crestine, a poporului roman, dar si rolul Bisericii Ortodoxe.

"Suntem un stat laic", au replicat senatorii si deputatii, care se ocupa de modificarile aduse legii fundamentale. Mitropolia Moldovei si Bucovinei are o cerere speciale.

"In viitoarea Constitutie a Romaniei sa fie introduse articole care si fac referire la numele lui Dumnezeu sau care sa sublinieze rolul familiei în societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, evidentierea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut si il are in istoria tarii, a necesitatii predarii religiei in scoala, precum si importanta sustinerii romanilor aflati in afara granitelor tarii".

Desi unii s-au declarat crestini practicanti, alesii care fac parte din Comisia parlamentara ce va revizui Constitutia nu vad cu ochi buni propunerea.


CRIN ANTONESCU: CE VA POT SPUNE CU CERTITUDINE ESTE CA ROMANIA VA RAMANE UN STAT LAIC

Citește și
Preot
Ei sunt preotii romani care ne slujesc pe gratis. Ca sa nu moara de foame, si-au luat al doilea job
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miecuri, ca Romania va ramane un stat laic, iar o eventuala propunere pentru trecerea numelui lui Dumnezeu in Constitutie este "destul de discutabila", insa o astfel de propunere va fi supusa discutiei daca va exista.

Antonescu a fost intrebat cum vede ideea ca in Constitutie sa fie mentionat numele lui Dumnezeu.

"Eu va pot spune o parere strict personala, desi nu sunt tentat sa o fac, pentru ca e bine ca pozitiile noastre ca persoane, ca partide, sa fie spuse la momentul potrivit. Din punctul meu de vedere, in acest moment este o chestiune destul de discutabila si care necesita o discutie cu caracter juridic, cu caracter politic ... Ce va pot spune cu certitudine este ca Romania va ramane un stat laic si asta o spun in calitate de crestin, deci nu exista o contradictie sau o incompatibilitate intre ele (...) punem in discutie orice propunere se va face", a raspuns liderul PNL.


PETRE ROMAN: VA TREBUI SA GASIM O FORMULA DE COMPROMIS INTRE STATUL LAIC SI CREDINTA IN DUMNEZEU

Deputatul PNL Petre Roman a declarat, miercuri, ca ar trebui sa se gaseasca o formula de compromis in ceea ce priveste caracterul de stat laic al Romaniei si credinta in Dumnezeu "ca sursa a natiunii", cu ocazia revizuirii Constitutiei.

Roman a fost intrebat cum vede propunerea ca in textul constitutional sa fie inclusa o prevedere legata de crestinatate sau Dumnezeu.

"Referirea sa spunem la sursele legitimitatii noastre eu cred ca este corecta. Acuma, in acelasi timp, noi afirmam in Constitutie ca Romania este un stat laic (...) Stiti bine ca atunci cand s-a incercat sa se elaboreze o Constitutie a Europei, aceste referiri n-au fost pana la urma acceptate. Prin urmare, cu toata deschiderea pentru aceasta propunere, va trebui sa gasim o formula care sa faca apel atat la sa spunem sursele natiunii noastre, in care fara indoiala ca exista credinta in Dumnezeu, si ideea ca statul ca stat modern este un stat laic. Vom vedea in ce masura aceasta chestiune este posibila", a declarat Roman.


DEPUTATUL PSD CIPRIAN NICA AR VOTA PENTRU INTRODUCEREA MENTIUNII "POPOR CRESTIN" IN CONSTITUTIE

Deputat PSD Ciprian Nica a declarat, miercuri, ca el ar sustine ideea introducerii in legea fundamentala a unei prevederi in ceea ce priveste calitatea de popor crestin a romanilor, in preambulul noii Constitutii.

Nica a fost intrebat cum vede ideea ca in textul Constitutiei sa existe mentionat numele lui Dumnezeu, propunere sustinuta de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

"Cum eu il cunosc pe IPS Teofan si stiu trairea lui religioasa deosebita care mie mi-a ajuns la inima iar ca fapt generalizator al nostru al romanilor noi suntem un popor crestin ortodox prin excelenta si catolici... Probabil in preambulul Constitutiei sa scriem undeva ca suntem popor crestin nu este rau, pentru ca din pacate eu observ o ofensiva a altor secte religioase care numai in credinta lui Dumnezeu nu te duc si noi, poporul roman, daca am rezistat de 2.000 de ani sau poate de mai mult timp, de cand l-am avut pe domnul Isus Cristos numai cu credinta lui Dumnezeu am rezistat. Cred ca nu e rea ideea", a raspuns deputatul PSD.

El a fost chestionat de jurnalisti daca ar vota pentru introducerea unei astfel de propuneri in cadrul comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei.

"Bineinteles ca as vota, depinde insa forma pe care i-o dam, ca este Constitutia si trebuie sa gasesti o asemenea formula incat sa nu supere nici pe altii, nici sa para ca ne-am intors in alta epoca. Sa nu uitam ca suntem crestin ortodocsi si credem in Dumnezeu si in Sfanta Treime", a mai spus Nica.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Biserica sustine transplantul de organe.
Biserica sustine transplantul de organe. "Donarea unui organ din dragoste inseamna autojertfire"

Dincolo de tragedia umana, moartea unui pacient, declarata legal, poate fi un punct de plecare pentru salvarea celor aflati pe marginea prapastiei si nu contravine moralei crestine.

Ei sunt preotii romani care ne slujesc pe gratis. Ca sa nu moara de foame, si-au luat al doilea job
Ei sunt preotii romani care ne slujesc pe gratis. Ca sa nu moara de foame, si-au luat al doilea job

In numele Domnului, mai multi preoti din Hunedoara ii slujesc pe crestini fara sa le ia bani si mai au un serviciu, ca sa-si poata intretine familia.

Preoti in rol de mediatori. Cum se implica Biserica in cazurile tinerelor insarcinate si abandonate
Preoti in rol de mediatori. Cum se implica Biserica in cazurile tinerelor insarcinate si abandonate

Intr-o lume tot mai lipsita de repere, multe tinere ajung in situatii-limita: raman insarcinate cand abia pasesc in viata si sunt alungate de parintii care nu vor sa se faca de rusine cu un nepot in afara cununiei.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.