Premiera in Justitie. Condamnarea primita de un om de afaceri din Satu Mare pentru ca nu a renovat un monument istoric


Ultimul update: Sambata 13 Mai 2017 06:53
Data publicarii: Miercuri 10 Mai 2017 18:33
Categorie: Stiri actuale

Decizie in premiera pentru Justitia din Romania. Un om de afaceri din Satu Mare a fost condamnat la un an de inchisoare pentru ca nu a reconditionat ''Hotelul Dacia'', catalogat drept cladire monument istoric.

Barbatul a cumparat actiuni in anul 2007 si a investit doua milioane de euro, insa costul final trecea de 14 milioane de euro, asa ca a abandonat lucrarile. Lectia primita acum ar putea crea un precedent intr-o tara plina de ruine, neingriijite de proprietarii lor.

Dupa doi ani de judecata, proprietarul hotelului vazut ca un simbol in Satu Mare, a fost condamant la un an de inchisoare pentru ca lasat un moment sa se distruga.

Procesul a fost initiat de Directia de cultura din Satu Mare, care a cerut 800 de mii de euro despagubiri invocand faptul ca omul de afaceri nu si-a respectat promisiunile facute atunci cand a cumparat imobilul.

MIRCEA DRAGAN, DIRECTOR DIRECTIA DE CULTURA SATU MARE: "Dansul a fost condamnat la inchisoare, dar paguba a fost stearsa. Regret ca a fost stearsa paguba pentru ca din banii respectivI puteam sa conservam cladirea."

BENIAMIN TANTAS, FIUL PROPRIETARULUI: "Este singurul caz in Romania in care un om face inchisoare pentru ca nu a mai avut bani sa finalizeze o lucrare. Avocatii vor face plangere la CEDO si o sa dea statul roman in judecata pentru situatia in care a ajuns tatal meu."

Inaugurat in 1902, hotelul Dacia din Satu Mare este monument istoric de categoria A. Cladirea apare in toate cartile postale cu imagini reprezentative din oras.

Aici, de-a lungul timpul, s-au cazat Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga si Octavian Goga.

Dezastrul a inceput in 1995, cand hotelul a fost privatizat iar fostii angajati au devenit actionari. Apoi a trecut pe la mai multi proprietari, iar in cele din urma in 2007 a fost cumparat cu aproape 2 milioane de euro de familia omului de afaceri Vasile Tantas din Negresti Oas.

La momentul respectiv, proprietarul s-a angajat sa renoveze imobilul si sa il transforme intr-un hotel de lux.

Fatada cladirii, candva stralucitoare - cu decoratiuni florale, stucaturi si stema orasului - e acum acoperita cu plasa de protectie pentru ca bucatile de zidarie care se desprind sa nu ii loveasca pe trecatori.

VIDEO PROTVPLUS.RO