Sentinta DEFINITIVA in cazul asasinului Vitalie Proca, cel care a impuscat un tanar din Capitala cu un AK-47, in 2012

Ultima actualizare: 03-07-2016 00:00

Vitalie Proca, cetateanul moldovean acuzat ca in noiembrie 2012 a impuscat cu un pistol mitraliera un tanar in cartierul Vitan din Bucuresti, a fost condamnat joi la 21 de ani si 6 luni de inchisoare.

Vitalie Proca a fost condamnat in dosarul in care este acuzat ca l-a impuscat in 2012, in cartierul Vitan din Capitala, pe Razvan Isaila, pe care l-a confundat cu interlopul Dumitru "Puiu" Mironescu, cel pe care trebuia sa il omoare, la comanda fratilor Bogdan si Razvan Mararu.

Instanta a dispus condamnarea cetateanului moldovean Vitalie Proca la 20 de ani de inchisoare pentru tentativa de omor calificat, la care a adaugat un an si opt opt luni spor ca urmare a detinerii de arma militara.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, pedeapsa fiind cu aproape zece ani mai mare fata de cea dispusa de Tribunalul Bucuresti in ianuarie 2016.

Instanta Tribunalului Bucuresti il condamnase pe Vitalie Proca la 12 ani si sase luni de inchisoare, dispunand totodata expulzarea acestuia dupa executarea pedepsei. Totodata, Tribunalul Bucuresti a dispus ca Proca sa ii plateasca 20.000 de euro daune materiale si 200.000 de euro daune morale lui Razvan Isaila, pe care l-a impuscat de mai multe ori cu un pistol mitraliera, in 2012, in fata locuintei acestuia din Capitala, dupa ce l-a confundat cu Dumitru "Puiu" Mironescu, lider al lumii interlope din Piatra Neamt.

La finalul executarii pedepsei, Vitalie Proca va fi expulzat din Romania.

Proca este arestat de mai bine de doi ani, iar anchetatorii l-au acuzat, ca in noiembrie 2012, l-a impuscat din greseala pe un tanar patron al unei firme de tamplarie din Bucuresti. Asasinul il confundase cu un individ din Piatra Neamt, pe care fusese angajat sa il ucida. Victima, de 26 de ani, a supravietuit miraculos.

Potrivit rechizitoriului, in 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan si Razvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druta, zis "Vanea", l-au angajat pe Vitalie Proca, cetatean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu. Proca l-ar fi confundat pe Dumitru Mironescu cu Razvan Isaila, pe care l-a urmarit in perioada 16-26 noiembrie 2012.

"In seara de 26 noiembrie 2012, in jurul orelor 18.10, ruland cu viteza redusa cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispozitie de catre inculpatii instigatori), cu numar de inmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o arma militara - un pistol-mitraliera calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra partii vatamate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E in parcarea de resedinta. In continuare, observand ca aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborat din autoturism si, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care il avea asupra sa, s-a indreptat catre partea vatamata si a executat mai multe focuri de arma asupra sa prin geamul portierei dreapta si parbriz, cauzandu-i multiple leziuni traumatice prin impuscare", au scris procurorii in rechizitoriu.

Proca a plecat din Romania dupa atentatul din cartierul Vitan, fiind prins in 6 februarie 2013, la Moscova.

Acesta era cautat atunci atat de autoritatile romane, cat si de Scotland Yard, pentru o tentativa de omor asupra bancherului rus German Gorbuntov, pe care l-a impuscat, de sase ori, la Londra.

Vitalie Proca este in arest preventiv din noiembrie 2013, cand a fost extradat si adus in tara de la Moscova.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO