Kovesi acuza SIE ca ascunde informatii despre investiiile straine ale coruptilor. Raspunsul Serviciului: "E o neintelegere"

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul sef al DNA acuza Serviciul de Informatii Externe ca in ultimii 3 ani nu a furnizat nicio informatie care sa ajute anchetele deschise impotriva unor oameni de afaceri care isi ascund averile in strainatate.

SIE a ripostat explicand ca a informat institutiile din sistemul de siguranta nationala si ca nu poate spiona pe teritoriul tarilor aliate. Iar informatiile despre transferuri bancare si case cumparate in occident pot fi aflate de la autoritatile tarilor europene.

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA: "As putea sa spun ca in 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici in 2014, nici in 2013 , de fapt de cand am preluat aceasta functie nu am primit nimic."

SIE a raspuns marti intr-un amplu comunicat de presa in care sustine ca a transmis informatii despre activitati de coruptie unor institutii ale statului care la randul lor, puteau anunta oricand DNA.

"Astfel, in cursul anului 2015 si in primele luni ale anului 2016, SIE a transmis catre SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alti beneficiari 35 note informative/ semnalari/ alerte vizand aspecte corelate fenomenului de coruptie/ infractiunilor economice", a transmis SIE.

Citește și
SIE
SIE face angajari direct de pe bancile facultatii. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca recrutii
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Laura Codruta Kovesi: "Daca credem ca se pot cumpara proprietati imobiliare in Franta cu suma de 6,7 milioane de euro si nici un ofiter de informatii sa nu afle despre acest lucru. Mi-e greu sa cred acest lucru. Si atunci ma intreb cumva firesc daca nu s-au aflat astfel de informatii."

"SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate. " a raspuns serviciul secret.lor economice. "

Mai mult, SIE spune ca nu are voie sa faca spionaj pe teritoriul tarilor aliate, adica cele membre NATO si Ue, asadar nu putea urmari ce face un roman in Franta.

Laura Codruta Kovesi: "Este de siguranta nationala atunci cand cineva transfera milioane de euro din Romania intr-o alta tara, cred ca este extrem de important cand sume considerabile de bani sunt trasferate prin off shore-uri, sume de bani sunt date ca mita."

SIE sustine ca astfel de informatii ar putea fi aflate si pe cale oficiala si anume prin "... canale legale cum sunt cele generate de cooperarea politieneasca, schimbul de date intre institutii cu atributii de control financiar, mecanisme judiciare sau, in unele situatii, chiar prin abonamente la baze de date publice."

Laura Codruta Kovesi: "Sunt companii straine anchetate in tara lor pentru ca au dat mita in Romania si nu am primit sesizari cu aceste infractiuni."

SIE incheie sustinand ca niciodata DNA nu a solicitat sprijin pentru aflarea unor informatii sau verificarea unor firme sau persoane care au interese economice in Romania.

Raspunsul integral al SIE:

"Referitor la afirmatiile doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA, biroul de presa este abilitat sa comunice urmatoarele:

Activitatea SIE se desfasoara in concordanta cu prevederile legale, in speta vizeaza amenintarile la adresa securitatii nationale asa cum sunt acestea expres si limitativ prevazute in Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul National de Prioritati Informative, aprobat anual de CSAT. Totodata, in acord cu specificul si misiunea sa, Serviciul de Informatii Externe desfasoara o activitate care are ca prioritate preventia, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor in legatura cu intentii ale entitatilor ostile care pot aducere atingere securitatii nationale sau intereselor Romaniei.

Apreciem ca punctul de vedere al doamnei procuror-sef este generat de o neintelegere a specificului pe care il incumba activitatea de informatii externe/ spionajul, in speta faptul ca obtinerea de informatii secrete sau confidentiale ce vizeaza securitatea nationala si apararea intereselor Romaniei se realizeaza preponderent prin surse umane (HUMINT) si metode si mijloace specifice.

SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate."

Declaratiile sefei DNA

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti ca de la preluarea mandatului la conducerea DNA nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informatii Externe.

"In anul 2015, din cele 5.988 de dosare inregistrare, 90 de dosare au avut la baza sesizari de la SRI, 22 au avut la baza sesizari provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la baza sesizari de la DGIA din cadrul Ministerului Apararii. Am vazut, cu toate acestea, ca in clasamentul facut a primit si SIE un punctaj oarecum mic. As putea sa spun ca in 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici in 2014 nu am primit de la SIE, nici in 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de cand am preluat aceasta functie nu am primit niciun fel de informare de la SIE", a afirmat Kovesi, prezenta la lansarea Raportului Freedom House Romania privind recuperarea produsului infractiunii: de la prejudiciu pana la confiscare si a doua editie a Indexului Sustenabilitatii DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.

Kovesi a precizat ca in investigatiile procurorilor anticoruptie se observa ca tot mai multi inculpati si-au deschis conturi si afaceri in strainatate, precum si ca isi muta bani si isi cumpara proprietati in afara tarii.

"Sigur ca se ridica firesc intrebarea: de ce niciodata nu am primit astfel de informari despre aceste activitati? Sunt companii straine anchetate in tara lor pentru ca au dat mita in Romania si nu am primit sesizari cu aceste infractiuni. Nu am primit sesizari nici despre conturile din strainatate, nu am primit sesizari nici despre iahturile din strainatate, nici despre vilele de lux din strainatate. Uneori am aflat despre astfel de informatii din investigatiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigatii jurnalistice care au facut dezvaluiri despre companii anchetate in strainatate care au oferit mita in Romania sau despre conturi ale unor persoane din Romania care au derulat sume de bani sau au facut tranzactii sau afaceri in strainatate. Se naste firesc intrebarea, si as pleca de la un exemplu concret, daca credem ca se pot cumpara proprietati imobiliare in Franta cu suma de peste 6,7 milioane de euro si niciun ofiter de informatii sa nu afle despre acest lucru, niciun ofiter de informatii sa nu se impiedice de aceasta informatie? Mie imi este greu sa cred acest lucru", a sustinut sefa DNA.

Kovesi a spus ca nu este optional sa afli aceste informatii si sa nu sesizezi DNA. "Este ilegal sa detii o astfel de informatie si sa nu sesizezi DNA si atunci ma intreb in mod firesc daca cumva nu s-au aflat astfel de cazuri?", a adaugat ea.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Israelienii acuzati ca au spionat-o pe Kovesi raman in arest. Acuzatii grave lansate de un fost sef al SIE
Israelienii acuzati ca au spionat-o pe Kovesi raman in arest. Acuzatii grave lansate de un fost sef al SIE

Un fost sef al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei crede ca firma Black Cube a fost angajata de o autoritate a Statului Roman.

SIE face angajari direct de pe bancile facultatii. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca recrutii
SIE face angajari direct de pe bancile facultatii. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca recrutii

Universitatea din Bucuresti anunta pe pagina sa de Facebook ca Serviciul de Informatii Externe organizeaza marti, la Facultatea de Drept, "o prezentare a a oportunitatilor de angajare oferite de institutie".

Mihai-Razvan Ungureanu revine la sefia SIE. PNL si UDMR au asigurat cvorumul, in ciuda boicotului PSD
Mihai-Razvan Ungureanu revine la sefia SIE. PNL si UDMR au asigurat cvorumul, in ciuda boicotului PSD

Mihai-Razvan Ungureanu se intoarce in fruntea Serviciului de Informatii Externe, cu sprijinul total acordat de partidul lui Gabriel Oprea.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.