Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Regulile de participare la pelerinaj, începând de joi

×
Codul embed a fost copiat

La fel ca la pelerinajul de la Iași al Sfintei Parascheva, și în Capitală, ceremoniile religioase dedicate Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir și, a două zi, Sfântului ocrotitor al Bucureștilor, se vor desfășura timp de o săptămână.

Zeci de oameni s-au așezat deja la coadă și s-au închinat în față raclei scoase, joi dimineață, din Biserică.

Printr-un culoar supravegheat de jandarmi, și organizat prin garduri de protecție, credincioșii păstrează o distanță de minimum 2 metri între ei, iar care ajung în curtea catedralei sunt întâmpinați de voluntari cu dezinfectant și măști de protecție.

Totuși, am întâlnit și credincioși fără mască de protecție: „Nu am nevoie de mască, mă apără Dumnezeu”.

Racla cu moaștele sfântului Dimitrie cel Nou a fost scoasă în pridvorul catedralei în cadrul slujbei de dimineață. Astfel cei care vin la biserică, să poată se închine și sfintelor moaște afară.

Sâmbătă, racla va fi mutată în baldachinul de pe esplanada Catedralei, dar fără procesiune. Patriarhia spune că în acest fel, evenimentul derulat pe parcursul mai multor zile, exclude orice risc de aglomerație.

Suprafața raclei este permanent dezinfectată de voluntari, iar Patriarhia a eliminat în acest an procesiunea tradițională, cu moaștele Sfântului Dimitrie.

Pe 26 octombrie este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, iar pe 27, Sfântul Dimitrie Basarabov, considerat, de peste 200 de ani, ocrotitorul Bucureștilor. Pelerinajul se va încheia oficial pe 28 octombrie.

"Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineaţa zilei de joi, urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă. Sfintele Moaşte vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie, după închinarea ultimului credincios", precizează Patriarhia Română.

Participarea la manifestări se va desfăşura "cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară" impuse de actualele condiţii pandemice din Bucureşti, transmite Patriarhia, potrivit Agerpres.

Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul:

► joi, vineri, sâmbătă şi lunea viitoare slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi;

► marţi, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9,30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală:

► miercuri, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9,00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi;

"În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale", precizează Patriarhia Română.

Pelerinii care vor dori să se închine la Sfintele Moaşte o vor putea face în următoarele condiţii:

► accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;

► pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanţe;

► pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea strictă a normelor igienico-sanitare;

► se va crea un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe Strada Patriarhiei spre Strada 11 iunie;

► voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare şi măşti (dacă nu au);

► pachetele alimentare (aproximativ 20.000) vor fi oferite de voluntari în condiţii de maximă igienă: biscuiţi/eugenii, apă plată în sticle sigilate, toate produsele distribuite fiind însoţite de certificat de conformitate;

► după închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre Strada 11 iunie vor primi de la voluntarii prezenţi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate;

► pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber; în zonă vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanţă de 1,5 m între ele;

► din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.

Televiziunea şi Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
Accident cu două maşini, în judeţul Gorj. Două persoane, rănite. Trafic blocat
Accident cu două maşini, în judeţul Gorj. Două persoane, rănite. Trafic blocat

Două maşini s-au ciocnit, joi seară, şi apoi s-au răsturnat, în judeţul Gorj, pe DN 67. O persoană a fost încarcerată, iar traficul în zona localităţii Scoarţa este blocat.

 

MAE: Atenţionare de călătorie pentru Portugalia - cod roşu pentru valuri înalte şi vânt
MAE: Atenţionare de călătorie pentru Portugalia - cod roşu pentru valuri înalte şi vânt

MAE informează cetăţenii români că, în Portugalia, pentru următoarele două zile, 23 şi 24 februarie, a fost emis de către autorităţile din această ţară un cod roşu de agitaţie maritimă, pentru zonele centrală şi de nord ale ţării.

În ce condiții poate fi eliberat pașaportul simplu temporar
În ce condiții poate fi eliberat pașaportul simplu temporar

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

 

Recomandări
ANAF este cu ochii pe datoriile românilor. Fiscul blochează conturile bancare și pentru restanțe de 200 de lei
ANAF este cu ochii pe datoriile românilor. Fiscul blochează conturile bancare și pentru restanțe de 200 de lei

În încercarea de a strânge tot mai mulți bani la buget, Fiscul e cu ochii pe toate datoriile românilor. Inclusiv cei care au restanțe mici sunt vizați de autorități.  

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană
Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței
România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței

România și-a înștiințat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca secretar-general al Alianței Nord-Atlantice. Pentru șefia organizației se luptă și premierul batav Mark Rutte.