Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Regulile de participare la pelerinaj, începând de joi

×
Codul embed a fost copiat

La fel ca la pelerinajul de la Iași al Sfintei Parascheva, și în Capitală, ceremoniile religioase dedicate Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir și, a două zi, Sfântului ocrotitor al Bucureștilor, se vor desfășura timp de o săptămână.

Zeci de oameni s-au așezat deja la coadă și s-au închinat în față raclei scoase, joi dimineață, din Biserică.

Printr-un culoar supravegheat de jandarmi, și organizat prin garduri de protecție, credincioșii păstrează o distanță de minimum 2 metri între ei, iar care ajung în curtea catedralei sunt întâmpinați de voluntari cu dezinfectant și măști de protecție.

Totuși, am întâlnit și credincioși fără mască de protecție: „Nu am nevoie de mască, mă apără Dumnezeu”.

Racla cu moaștele sfântului Dimitrie cel Nou a fost scoasă în pridvorul catedralei în cadrul slujbei de dimineață. Astfel cei care vin la biserică, să poată se închine și sfintelor moaște afară.

Sâmbătă, racla va fi mutată în baldachinul de pe esplanada Catedralei, dar fără procesiune. Patriarhia spune că în acest fel, evenimentul derulat pe parcursul mai multor zile, exclude orice risc de aglomerație.

Suprafața raclei este permanent dezinfectată de voluntari, iar Patriarhia a eliminat în acest an procesiunea tradițională, cu moaștele Sfântului Dimitrie.

Pe 26 octombrie este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, iar pe 27, Sfântul Dimitrie Basarabov, considerat, de peste 200 de ani, ocrotitorul Bucureștilor. Pelerinajul se va încheia oficial pe 28 octombrie.

"Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineaţa zilei de joi, urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă. Sfintele Moaşte vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie, după închinarea ultimului credincios", precizează Patriarhia Română.

Participarea la manifestări se va desfăşura "cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară" impuse de actualele condiţii pandemice din Bucureşti, transmite Patriarhia, potrivit Agerpres.

Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul:

► joi, vineri, sâmbătă şi lunea viitoare slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi;

► marţi, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9,30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală:

► miercuri, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9,00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi;

"În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale", precizează Patriarhia Română.

Pelerinii care vor dori să se închine la Sfintele Moaşte o vor putea face în următoarele condiţii:

► accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;

► pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanţe;

► pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea strictă a normelor igienico-sanitare;

► se va crea un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe Strada Patriarhiei spre Strada 11 iunie;

► voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare şi măşti (dacă nu au);

► pachetele alimentare (aproximativ 20.000) vor fi oferite de voluntari în condiţii de maximă igienă: biscuiţi/eugenii, apă plată în sticle sigilate, toate produsele distribuite fiind însoţite de certificat de conformitate;

► după închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre Strada 11 iunie vor primi de la voluntarii prezenţi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate;

► pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber; în zonă vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanţă de 1,5 m între ele;

► din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.

Televiziunea şi Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Citește și...
Legea Educaţiei şi cea privind pensiile speciale, priorităţile PNL pentru actuala sesiune parlamentară
Legea Educaţiei şi cea privind pensiile speciale, priorităţile PNL pentru actuala sesiune parlamentară

PNL a anunţat, luni seară, la finalul şedinţei reunite a grupurilor parlamentare ale liberalilor, proiectele care reprezintă priorităţi pentru partid în actuala sesiune parlamentară.

Ziua unui elev din Bacău, sărbătorită la școală cu o cântăreață și animatori. Explicațiile directorului
Ziua unui elev din Bacău, sărbătorită la școală cu o cântăreață și animatori. Explicațiile directorului

Școala Miron Costin din Bacău este în mijlocul unui scandal, după ce ziua unui elev a fost sărbătorită cu o cântăreață de muzică populară, animatori și cameramani.

Medic din Timișoara, prins de polițiști când se pregătea să întreţină relaţii intime cu un băiat de 16 ani în maşină
Medic din Timișoara, prins de polițiști când se pregătea să întreţină relaţii intime cu un băiat de 16 ani în maşină

Un medic de 41 de ani de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din municipiu ar fi încercat să întreţină relaţii sexuale cu un adolescent de 16 ani, în afara spitalului.

Recomandări
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului

Cu trei luni înainte de a se roti la şefia guvernului, PSD şi PNL au început discuţiile despre cum îşi vor împărţi ministerele. Liberalii nu vor să cedeze justiţia, dar ar vrea să preia finanţele şi transporturile.

Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri

Apar detalii despre accidentul provocat de o ploaie înghețată, pe autostrada A1, în județul Sibiu, în urma căruia a murit un bărbat de 48 de ani.