Record de mașini noi cumpărate de români în 2019. Ce autoturisme au preferat


Ultimul update: Vineri 10 Ianuarie 2020 19:33
Data publicarii: Vineri 10 Ianuarie 2020 18:31
Categorie: Stiri actuale

După ce țara noastră s-a ales cu porecla "cimitirul de mașini al Europei", cifrele s-au mai schimbat în ultimii ani.

Numărul mașinilor noi vândute anul trecut este cu un sfert mai mare față de 2018 și reprezintă un record al ultimilor 11 ani.

Mai puține mașini aduse din Germania

 

În plus, au fost aduse mai puține mașini rulate în țară, pentru că românii în căutare de second-hand au preferat să cumpere unii de la alții. Deși scumpe, în 2019 au fost înmatriculate cu 50% mai multe mașini eco.

Peste 160 de mii de maşini noi s-au vândut anul trecut în România, cu aproape o pătrime mai mult decât în 2018, arată un studiu realizat de cea mai mare platformă de anunţuri auto.

Pe de altă parte, numărul maşinilor second aduse din alte ţări a înregistrat o scădere constantă în ultimii doi ani. În 2019 au trecut graniţa cu 15% mai multe maşini vechi faţă de anul 2017, potrivit Direcţiei de Înmatriculări Auto.

Cei care n-au avut bani pentru o maşină nouă au cumpărat maşini second deja înmatriculate în ţară. 600 de mii de maşini care rulau pe şoselele din România şi-au schimbat proprietarul în 2019.

Românii au plătit între 5.000 şi 25 de mii de euro pentru un autoturism la mâna a doua. În jur de 60% au cel mult euro 4.

Cele mai multe maşini noi sau rulate sunt vândute, în țara noastră, în fiecare an, în iunile, iulie și august, când se întorc în concediu românii care lucrează în străinătate.

Mașinile Hybrid, la mare căutare

 

În acelaşi timp, se înmulţesc şi maşinile hybrid. 1.000 de romani şi-au cumpărat anul trecut maşini nepoluante. Numărul în sine nu e mare, dar reprezintă totuşi o creştere de 50% faţă de anul anterior.

Preţul unei maşini hybrid porneşte de la 15 mii de euro, dar cei care folosesc astfel de autoturisme susţin că au multe avantaje. Consumul este cu 30% mai mic faţă de o maşină cu un motor clasic, în cele mai multe oraşe locurile de parcare sunt gratuite pentru astfel de autoturisme, iar impozitul este redus cu 50%.

Marin Atanasiu, director reprezentanță auto: „Din ce în ce mai mulţi aleg maşinile hybrid. Pentru noi maşinile hybrid reprezintă aproximativ 80% din vânzări totale.”

Iar posesorii de maşini electrice au costuri şi mai reduse.

Proprietar mașină electrică: „Am avut o maşină cu peste 300 de cm cubi, acum impozitul la ea de la 2000 de lei e zero. Deci o reducere substanţială. Apoi costurile de întreţinere. O revizie mă costă la cealaltă maşină cea mai ieftină 1.500 lei, dar am avut revizii şi de 2.500 - 3.000 lei. La maşinile electrice revizia costă în înlocuirea unor filtre."

O problemă ar fi însă numărul redus al staţiilor de alimentare în toată ţara.

Iar acolo unde staţiile de alimentare există, spaţiul de lângă prize e invadat tot de maşinile poluante, în lipsa locurilor de parcare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Record de mașini noi cumpărate de români în 2019. Ce autoturisme au preferat
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33