Romania a incalcat dreptul la viata al unui bolnav de cancer. CEDO i-a dat dreptate, postmortem

Ultimul update: Sambata 15 Septembrie 2012 12:42
Data publicarii: Joi 12 Aprilie 2012 18:11
Categorie: Actualitate

Un roman macinat de cancer a fost razbunat dupa moarte. Se numea Stefan Panaitescu si, in ciuda bolii care l-a chinuit infiorator, a declarat razboi sistemului absurd din Romania.

Acum, judecatorii de la CEDO i-au dat castig de cauza, iar rudele lui vor primi 20.000 de euro, pentru ca in timpul vietii si-a platit din buzunarul lui medicamentele. Inclusiv magistratii romani au considerat ca are dreptate, insa reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Bihor au ignorat decizia.

Stefan Panaitescu a aflat ca are cancer in aprilie 2005. A fost operat la spitalul din Oradea unde i s-a recomndat un tratament cu Avastin si Roferon. Initial si-a cumparat singur medicamentele. Cand n-a mai avut bani a cerut ajutorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dar a fost refuzat. Disperat, Stefan Panaitescu le-a scris celor de care depindea viata lui:

"Va rog sa luati in considerare ca daca imi respingeti cererea veti fi responsabili din punct de vedere civil si penal pentru moartea mea. Directorul Directiei de Sanatate Publica Bihor mi-a confirmat ca mi-ati respins cererea. Acest lucru dovedeste clar ca va faceti vinovati".

In acelasi an, Stefan Panaitescu a dat in judecata casa de asigurari. Voia sa i se dea toti banii cheltuiti de el pe doctorii.

"La momentul respectiv, medicamentele in cauza nu se aflau pe piata din Romania, nu erau decontate, prin urmare, nici de catre casele de asigurari de sanatate", sustine Oana Ungur - purtator de cuvant CAS Bihor.

Omul s-a tratat in Germania, spun cei de la casa de asigurari de sanatate, si ca atare statul roman nu ar avea nicio obligatie sa-l ajute financiar. Asa ca functionarii nu au dat curs deciziei instantei.

In acest timp, starea de sanatate a barbatului in varsta de 62 de ani s-a agravat. Chiar si asa, nu s-a lasat si s-a plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. A vrut sa afle si magistratii straini ca el primeste doar vitamine si saruri desi are cancer. N-a mai apucat finalul procesului. Dar iata ca acum CEDO le-a dat castig de cauza urmasilor lui care vor primi 20.000 de euro.

Ironic poate, cele doua medicamnete pe care statul roman a refuzat sa i le deconteze, Avastin si Roferon, au fost introduse pe lista de gratuitati in luna in care bietul om s-a prapadit, decembrie 2006. 

Adrian Corduneanu, despagubit cu 3.000 de euro pentru ca a fost inchis pe nedrept acum 11 ani
Adrian Corduneanu, despagubit cu 3.000 de euro pentru ca a fost inchis pe nedrept acum 11 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
ultimul omagiu pentru Ilie Balaci
Ultimul omagiu pentru Ilie Balaci. Suspiciunile legate de moartea sa
Proiectul legii offshore, dezbătut după ce ALDE şi PSD ar fi ajuns la un consens
Avertisment pentru tinerii care petrec mult timp pe internet. SRI atrage atenția asupra teroriștilor
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
copil sanador
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
Cel mai aglomerat drum din țară, motiv de scandal pentru instituții. Șoferii, singurii care pierd
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals