Romania a incalcat dreptul la viata al unui bolnav de cancer. CEDO i-a dat dreptate, postmortem

Ultimul update: Sambata 15 Septembrie 2012 12:42
Data publicarii: Joi 12 Aprilie 2012 18:11
Categorie: Actualitate

Un roman macinat de cancer a fost razbunat dupa moarte. Se numea Stefan Panaitescu si, in ciuda bolii care l-a chinuit infiorator, a declarat razboi sistemului absurd din Romania.

Acum, judecatorii de la CEDO i-au dat castig de cauza, iar rudele lui vor primi 20.000 de euro, pentru ca in timpul vietii si-a platit din buzunarul lui medicamentele. Inclusiv magistratii romani au considerat ca are dreptate, insa reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Bihor au ignorat decizia.

Stefan Panaitescu a aflat ca are cancer in aprilie 2005. A fost operat la spitalul din Oradea unde i s-a recomndat un tratament cu Avastin si Roferon. Initial si-a cumparat singur medicamentele. Cand n-a mai avut bani a cerut ajutorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dar a fost refuzat. Disperat, Stefan Panaitescu le-a scris celor de care depindea viata lui:

"Va rog sa luati in considerare ca daca imi respingeti cererea veti fi responsabili din punct de vedere civil si penal pentru moartea mea. Directorul Directiei de Sanatate Publica Bihor mi-a confirmat ca mi-ati respins cererea. Acest lucru dovedeste clar ca va faceti vinovati".

In acelasi an, Stefan Panaitescu a dat in judecata casa de asigurari. Voia sa i se dea toti banii cheltuiti de el pe doctorii.

"La momentul respectiv, medicamentele in cauza nu se aflau pe piata din Romania, nu erau decontate, prin urmare, nici de catre casele de asigurari de sanatate", sustine Oana Ungur - purtator de cuvant CAS Bihor.

Omul s-a tratat in Germania, spun cei de la casa de asigurari de sanatate, si ca atare statul roman nu ar avea nicio obligatie sa-l ajute financiar. Asa ca functionarii nu au dat curs deciziei instantei.

In acest timp, starea de sanatate a barbatului in varsta de 62 de ani s-a agravat. Chiar si asa, nu s-a lasat si s-a plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. A vrut sa afle si magistratii straini ca el primeste doar vitamine si saruri desi are cancer. N-a mai apucat finalul procesului. Dar iata ca acum CEDO le-a dat castig de cauza urmasilor lui care vor primi 20.000 de euro.

Ironic poate, cele doua medicamnete pe care statul roman a refuzat sa i le deconteze, Avastin si Roferon, au fost introduse pe lista de gratuitati in luna in care bietul om s-a prapadit, decembrie 2006. 

Adrian Corduneanu, despagubit cu 3.000 de euro pentru ca a fost inchis pe nedrept acum 11 ani
Adrian Corduneanu, despagubit cu 3.000 de euro pentru ca a fost inchis pe nedrept acum 11 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
artefact găsit în Alba
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu
Accident cu 4 răniţi, între Piteşti şi Curtea de Argeş. Circulaţia este oprită
Accident cu un mort şi un rănit grav în Vâlcea, din cauza zăpezii
Asfaltare pe zăpadă, în Craiova. Reacția drumarilor surprinși de un consilier local
Bărbat prins într-o pădure din Gorj. Ce ciuperci strânsese sperând să se îmbogăţească
4 tone de droguri, distruse de Poliţia Română
4 tone de droguri, distruse de Poliţia Română. Au fost strânse din 2003 şi până azi
Cod Portocaliu. Accidente grave din cauza zăpezii, pe şosele din toată ţara
Ambulanţă înzăpezită în Olt, deblocată şi însoţită de un utilaj până la pacient
Moş Crăciun a venit cu 10 zile mai devreme în Târgovişte. Reacţia copiilor
Concurs de amenajare a camerelor dintr-un cămin studenţesc. Pe locul 2, o cameră roz
Doi șoferi și-au pierdut viața în urma unui gest inexplicabil făcut de unul dintre ei