Riscurile de transmitere la om a gripei aviare, apreciate de OMS. Au apărut cazuri în Rusia

Dată publicare: 26-02-2021 17:19
Dată actualizare: 26-02-2021 17:27


Gripa aviară, descoperită de Ungaria la o fermă din apropiere de graniţa cu România

Gripa aviară se poate transmite la om, dar riscul rămâne redus, consideră reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Recent, în Rusia a fost raportată o transmitere de la păsări la oameni, dar acest lucru nu este îngrijorător, pentru moment, consideră specialiștii.

 

Rusia a înregistrat primul caz al unei tulpini de virus de gripă aviară numit virus gripal de tip A (H5N8) transmis de la păsări la oameni şi a raportat cazul la OMS, a anunţat sâmbătă Anna Popova, care deţine funcţia de director al Rospotrebnadzor, serviciul federal rus pentru protecţia consumatorilor, relatează Agerpres.

Şapte persoane din Rusia au fost identificate infectate cu H5N8, toate asimptomatice, în urma unui focar la fermă de păsări din regiunea sudică Astrahan, potrivit unui comunicat al OMS. Moartea survenită în decembrie a 101.000 de păsări dintre cele 900.000 de găini ouătoare a declanşat ancheta, a precizat agenţia.

„Toate contactele apropiate ale acestor cazuri au fost monitorizate clinic şi nimeni nu a prezentat semne de îmbolnăvire clinică", au remarcat reprezentanții OMS.

„Pe baza informaţiilor disponibile în prezent, riscul de transmitere de la om la om rămâne redus", a adăugat Organizația.


O altă tulpină de gripă aviară, H1N1, care se răspândea rapid la nivel mondial printre oameni a determinat OMS să declare o pandemie de gripă în 2009-2010. Focarul, letal în cazul păsărilor, s-a dovedit a fi unul cu simptome uşoare în rândul oamenilor.


Focare de tulpină H5N8 au fost raportate anul trecut la păsări domestice sau sălbatice din Marea Britanie, Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Ţările de Jos, Polonia, România şi Rusia, potrivit OMS.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO