Record negativ în 2019 pentru DNA: 52,3% dintre inculpați au fost achitați

Ultima actualizare: 13-03-2020 13:59
DNA a avut o rată de achitări de 52,3% în 2019, un record negativ

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a înregistrat în 2019 cea mai mare rată de achitări din istoria sa, mai mult de jumătate dintre inculpați fiind găsiți nevinovați de către instanță.

 

”Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii (incluzând și achitările dispuse ca urmare a deciziilor Curții Constituționale cu efect de dezincriminare și a celor determinate de lipsa de pericol social concret), a fost de 52,3%”, se arată în raportul de activitate pe 2019 al DNA.

DNA susține că rata mare a achitărilor este cauzată de ”jurisprudența neunitară”, întrucât mulți dintre cei exonerați de vină au primit inițial condamnări.

”Dintre cei 262 de inculpați achitați prin hotărâri definitive, față de 84 de inculpați au fost pronunțate în primă instanță pedepse de condamnare cu până la 7 ani cu executare, ceea ce relevă o jurisprudență neunitară”, se arată în raport.

În comparație, în 2018 DNA raporta o rată a achitărilor de 36%, ceea ce reprezenta un record negativ pentru parchetele din Uniunea Europeană.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO