Record de români vaccinați cu prima doză, în ultimele 24 de ore. Bătrân de 87 de ani: ”Este o mare toleranță înțeleasă prost”

Ultima actualizare: 23-10-2021 20:06

După atâtea recorduri negre ale pandemiei, o rază de speranță vine odată cu numărul de persoane care s-au vaccinat anti-Covid în ultimele 24 de ore în România.

Sunt aproape 92.000 cu prima doză și peste 127.000 în total, anunță autoritățile, care au organizat numeroase centre de vaccinare în toată țara.

Conștienți că de luni intră în vigoare noi restricții îndeosebi pentru cei neimunizați, oamenii au venit să se vaccineze. Doar așa putem scăpa de pandemie, ne spun medicii.

Holul central de la Biblioteca Națională a prins viață, animat de cei care așteptau să fie imunizați.

Am făcut-o pentru sănătatea mea și este normal ca toată lumea să își facă acest vaccin, că o să se agraveze”, „Poate scăpăm și noi, să fie bine pentru toată lumea”, „Acum am ieșit de la centru, am ales să mă vaccinez pentru cel mic, sincer, să îl protejez pe el”, „Să scăpam și noi de virusul ăsta care ne bate la cap de doi ani de zile și să reușim și noi să ajungem la o viață normală”, „Mă simt forțat, nu pot să particip nicăieri, mi-e că nu o să ajung nici la serviciu, deja nu pot să merg la niciun restaurant”, spun câteva dintre persoanele venite să se vaccineze. 

”Trebuie mai multă educație sanitară”

 

Un bătrân de 87 de ani a venit pentru doza a treia.

Costache Ungureanu, 87 de ani: ”Am participat 40 de ani la combaterea bolilor transmisibile. Acum este o mare toleranță, care este înțeleasă prost. Trebuie mai multă educație sanitară”.

”Tata împlinește pe 13 noiembrie 89 de ani, de asta spune mai are puțin, Dumnezeu să îmi dea să mai trăiesc. Nădejdea moare la urmă”, „M-am vaccinat cu doza trei. Am serviciu, plec foarte des în străinătate la copii, am copiii în Luxermburg”, „Sunt un om în vârstă, am 74 de ani, lucrez, Mai vreau să fiu un exemplu și pentru ceilalți colegi”, spun și alte persoane venite la centrul de vaccinare.

Au fost mulți și cei care s-au imunizat pentru prima dată, îngroziți de situația din spitale.

Persoană vaccinată: „Nu prea am băgat la cap, iar acum atâta lumea bolnavă, trebuie să facem”.

”Pentru sănătatea mea mai mult, să nu umblu prin spitale”, spune o altă persoană venită să se vaccineze.

Daniela Stan, moașă Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu": ”Ne-am lăsat familia acasă pentru a veni aici, de a pune o mână acolo unde este nevoie”.

La Bibliotecă este deschis și un centru de testare gratuită.

Beatrice Mahler, managerul Marius Nasta: ”111 persoane de ieri de la ora 16, cu 11 teste pozitive, adică un procent de confirmare destul de mare”.

”Vreau să fac școală, nu mai vreau să stau online”

 

A fost aglomerat și centrul de vaccinare amenajat la Palatul Copiilor.

De vineri, de când a început maratonul, cele mai multe persoane au venit aici, la centrul de la Palatul Copiilor, unde a fost în permanență coadă, inclusiv azi-noapte. Iar în ultimele 24 de ore peste 1.000 de persoane s-au imunizat, cele mai multe cu prima doză.

Zeci de oameni au stat la rând și la un centru de vaccinare în mall-ul din Botoșani, iar la Constanța, tinerii s-au prezentat într-un număr record.

Elev: ”Eu sunt la liceu, în primul rând vreau să fac școală, nu mai vreau să stau online, am pierdut deja aproape doi ani, vreau să îmi văd colegii, vreau să îmi fac prieteni”.

Elev: ”Fac a doua doză, și-a făcut-o un prieten de-al meu și mi-o fac și eu”.

La Oradea, episcopul greco-catolic Virgil Bercea îi îndeamnă pe credincioși să se vaccineze.

PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea: ”Eu pot să vă spun că am fost bolnav de COVID. Am făcut primul vaccin, apoi rapelul și acuma, în septembrie, am făcut, deja, și al treilea vaccin. Credeți, dragilor, că totuși vaccinul ne ajută să trecem peste aceste lucruri”. 

”România pierde în fiecare zi un sat, într-o săptămână va ajunge să piardă o comună”

 

Între timp, peste 15.000 de romani au fost confirmați pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 446 de oameni au murit, printre care și doi tineri de 21 și 29 de ani.

Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar: ”Gândiți-vă că România astăzi, la 400 – 500 de decese pe zi, pierde în fiecare zi un sat, 400 -500 de oameni înseamnă o comunitate, ia gândiți-vă că într-o săptămână România va ajunge să piardă o comună – 3.000 de oameni”.

Dragoș Vinereanu, cardiolog: ”Din punct de vedere al cardiologului, ultimele 4- 5 săptămâni s-au caracterizat prin 5 cuvinte: dezastru, deces și epuizare, bolile cardiovasculare cresc riscul de deces”.

Situația cea mai gravă este în secțiile de terapie intensivă, unde medicii au ajuns să îngrijească de patru ori mai mulți pacienți. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO