Programul Naţional Stop Fumat a ars precum o ţigară. O treime din populaţie e fumătoare


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 22 Mai 2018 19:59
Categorie: Stiri Sociale

Într-o Românie în care o treime din populaţie este fumătoare, ''Programul Naţional Stop Fumat'' a ars precum o ţigară.

În timp ce alte state fac proiecte şi alocă fonduri, autorităţile noastre par că nu-şi bat capul, iar multe centre de suport s-au închis deja. Au rămas 5, dar nici acolo, nu găseşti mereu medicamente sau psihologi. "Programul se află în plină reorganizare, nu este stopat ", răspund cei din Ministerul Sănătăţii, în ciuda evidențelor.

Oricine a văzut măcar o dată un pachet de ţigări ştie că există şi un aşa-zis ajutor pentru cei care vor să renunţe la fumat. N-ai cum să ocoleşti mesajele de descurajare, dar mai ales numărul de telefon al programului ''Stop Fumat'', care este cât se poate de vizibil.

Totul este însă perfect atâta vreme cât NU vrei să intri în program. Dacă eşti, de exemplu, din judeţele Teleorman, Ialomiţa sau Giurgiu, vei fi întâmpinat cu următorul răspuns.

Reporter:Am sunat pentru programul antifumat.
Operator: Noi nu mai avem medicamente de foarte multă vreme, mergeţi la București. A fost odată, într-adevăr, dar l-am sistat. De 3, 4 ani.
Operator: Nu mai pot să vă ajut. Nu se mai prescriu decât la clinicile universitare. Nu pot să vă spun de cât timp, am şi un pacient dezbrăcat.
Operator: Eu nu mai lucrez la centru pentru că doamna doctor a plecat din ţară, nu vă pot ajuta decât la cabinetul meu privat.

Şi, atenţie, asta se întâmplă în judeţele unde, teoretic, există centre de sprijin. Pentru că în alte 12 judeţe nu apar nici măcar pe hârtie.

Programul se derulează la nivel naţional, dacă prin nivel naţional înţelegeţi câteva mari oraşe. Bucureştiul este, fireşte, pe primul loc. Cine nu poate ajunge în spitale ca să ia medicamentele gratuit, dar şi ele în stoc limitat, trebuie să plătească 1000 de lei pe 3 luni. Nu mai punem la socoteală şi şedinţele de psihoterapie.

Asta în condițiile în care orice fumător plăteşte o taxă de viciu de aproape 1 leu pentru fiecare pachet. Se adună aproape 260.000 de euro pe an de la fumători la bugetul de stat, sumă care teoretic ar trebui reinvestită în programe de control şi de prevenţie.

Doar că anul acesta, programul ''Stop Fumat'' a primit aproximativ 130.000 de euro. Motiv pentru care nici măcar centrele care funcţionează nu au suficiente medicamente pentru toţi doritorii.

Şi ar fi cât se poate de indicat, în condiţiile în care în ţara noastră cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaţilor şi este a treia afecţiune necruţătoare în rândul femeilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Adolescenții care provin din familii de fumători riscă să dezvolte aceeași dependență
Cât de mult afectează fumul de țigară dantura. Explicația medicilor
VIDEO PROTVPLUS.RO