Presedintele Universitatii "Andrei Saguna" din Constanta, retinut pentru santaj. Reactia institutiei de invatamant superior

mascati, DNA, perchezitii
Inquam

Presedintele Universitatii particulare ”Andrei Saguna” din Constanta, prof. univ. dr. Aurel Papari, a fost retinut pentru santaj, el conditionand unei studente sustinerea unui examen de plata unei datorii in valoare de 500 de lei.

UPDATE 14:10 Reprezentantii Universitatii ”Andrei Saguna” din Constanta considera ca presedintele Aurel Papari a fost retinut abuziv de catre politisti, respingand acuzatia de santaj care i-a fost adusa. Acestia afirma ca presedintele institutiei nu are atributii in organizarea examenelor de licenta si disertatie si nu poate impieda inscrierea unui candidat la aceste examene
“Universitatea «Andrei Saguna» respinge acuzatiile de santaj care au fost aduse in mod public presedintelui, profesor universitar doctor Aurel Papari. In fapt, a fost vorba de o provocare, ce reiese evident dintr-o simpla relatare a faptelor incriminate”, potrivit comunicatului.
Sursa citata mentioneaza ca Universitatea le pune la dispozitie absolventilor Facultatii de Psihosociologie, prin contracte de inchiriere, spatii adecvate in care sa poata desfasura activitati de consiliere. Acestea se afla peste drum de sediul institutiei si pot fi inchiriate contra sumei de o suta de lei pe luna.
”Una dintre absolventele care au incheiat contracte de acest fel, in acelasi timp studenta la master la Universitatea «Andrei Saguna», a vazut in aceasta oportunitate un prilej de a face o speculatie", mi spun conducatorii institutiei de invatamant din Costanta.

Astfel, masteranda a subinchiriat, in mai multe ocazii, spatiul respectiv, unei firme, pentru cursuri (platite) de formare, fapt ce incalca prevederile exprese ale contractului incheiat cu universitatea. De aceea, ca urmare a constatarii acestor abateri, in luna mai, masteranda, recunoscand incalcarea contractului si prejudiciul adus, a acceptat sa plateasca suplimentar 500 lei pentru acoperirea cheltuielilor de functionare, in repetate randuri, a spatiului, cu incalcarea, cu buna stiinta a conditiilor contractuale.

"Daca Universitatea Andrei Saguna ar fi avut intentia de a face profit de pe urma acestor spatii, si nu de a da o sansa absolventilor sai de a patrunde pe piata muncii, in domeniul lor de competenta, este evident ca le-ar fi putut inchiria cu sume mai mari de o suta lei pe luna”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit documentului, ajunsa la finalizarea studiilor de master, studenta a facut cerere sa sustina examenul de disertatie, fara sa plateasca suma datorata de aproape trei luni, respectiv cinci sute de lei.
“Cu toate ca avea cererea de sustinere a disertatiei avizata de secretariatul institutiei, cerere cu care s-ar fi putut prezenta la casierie sa achite taxa corespunzatoare examenului, masteranda nu a facut acest lucru si a reclamat la Politie ca a fost conditionata de plata celor cinci sute de lei din contract si s-a prezentat la casieria universitatii platind aceasta suma, pentru care i s-au eliberat documente justificative. Ulterior, la descinderea Politiei, s-a constatat ca respectivele bancnote platite la casierie erau marcate cu inscriptia santaj”, precizeaza comunicatul universitatii.
Totodata, reprezentantii institutiei de invatamant considera ca Aurel Papari a fost retinut in mod abuziv.
“Presedintele Aurel Papari a fost retinut, din punctul nostru de vedere, abuziv. Nu intelegem cum poate fi acuzat de santaj si retinut presedintele unei institutii de invatamant superior pentru plata unei sume prevazute intr-un contract si platita la casierie, cu eliberarea de factura si chitanta”, a mai mentionat sursa citata.

Barbatul a fost prins in flagrant de politisti, iar in cursul zilei de sambata va fi dus la instanta cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit anchetatorilor, pe 28 iunie, o femeie in varsta de 44 de ani, din Navodari, a sesizat politistii de la Sectia 3 Constanta ca presedintele Universitatii ”Andrei Saguna”, Aurel Papari, ii conditioneaza sustinerea unui examen de plata unei datorii financiare mai vechi, in valoare de 500 de lei, potrivit news.ro.

Pe 30 iunie, politistii de la Sectiei 3 Constanta si lucratorii Biroului Investigatii Criminale ai Politiei Municipiului Constanta au realizat un flagrant la sediul institutiei de invatamant in urma caruia l-au prins pe Aurel Papari, in varsta de 69 de ani.

El a fost retinut, vineri seara, pe o perioada de 24 de ore si dus in arestul IPJ Constanta. Aurel Papari va fi prezentat, sambata, instantei cu propunere de arestare preventiva pentru santaj.

Profesorul universitar doctor Aurel Papari conduce Universitatea ”Andrei Saguna” in calitate de presedinte, iar rector al acestui institutii de invatamant este fiul sau, Adrian Cristian Papari. Pe siteul institutiei de invatamant scrie ca Universitatea a dobandit personalitate juridica la 15 mai 1992, “fiind prima institutie de invatamant superior particular, non-profit, infiintata in sud-estul tarii si a fost acreditata ca persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte a Sistemului National de Invatamant, prin Legea116/2005”.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cei trei preoti care l-ar fi santajat pe Epicoscopul de Husi cu o filmare intima au fost trimisi in judecata
Cei trei preoti care l-ar fi santajat pe Epicoscopul de Husi cu o filmare intima au fost trimisi in judecata

Cei trei preoti acuzati ca l-ar fi santajat pe Epicoscopul de Husi cu o filmare compromitatoare au fost trimisi in judecata.

Dan Voiculescu a fost achitat in dosarul Antena Group-RCS&RDS. Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani si 6 luni cu executare
Dan Voiculescu a fost achitat in dosarul Antena Group-RCS&RDS. Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani si 6 luni cu executare

Dan Voiculescu a fost achitat de Instanta Suprema in dosarul in care era acuzat de complicitate la santaj in dosarul Antena Group-RCS&RDS. 

Perchezitii cu cantec acasa la
Perchezitii cu cantec acasa la "Regele Manelelor". O cunoscuta cantareata ar face parte din reteaua sa de crima organizata

Ion Petrisor, cel mai cunoscut impresar din lumea manelelor, a fost incatusuat. Procurorii il acuza de santaj, talharie, contrabanda cu tigari si trafic de migranti.

Tanar de 35 de ani din Constanta, retinut dupa ce a santajat o tanara pentru a intretine relatii intime cu el
Tanar de 35 de ani din Constanta, retinut dupa ce a santajat o tanara pentru a intretine relatii intime cu el

Un tanar de 35 de ani din Constanta, a fost retinut de politisti si urmeaza sa fie prezentat judecatorilor cu propunere de arestare preventiva, dupa ce a santajat o tanara.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.