Președintele Microsoft: "România e invidiată de toată lumea". INTERVIUL integral cu Brad Smith

Ultima actualizare: 24-10-2019 23:33

Președintele Microsoft, Brad Smith, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru Știrile Pro TV, despre impactul tehnologiei asupra societății și despre cum pot românii să se folosească de inteligența artificială.

Brad Smith a comentat, de asemenea, dosarul "Microsoft", spunând că firma sa a luat imediat măsurile care s-au impus, dar că românii trebuie să înțeleagă că "problema a fost la oameni care trebuiau să ofere o reducere statului român, și în loc să facă așa, și-au însușit banii și i-au folosit într-un fel complet nepotrivit".

Iată interviul EXCLUSIV acordat de președintele Microsoft, Brad Smith, Știrilor Pro TV:

 

Brad Smith, despre impactul tehnologiei asupra economiei


Cristian Leonte: "Bine ați venit în România, țara internetului rapid! Un oficial american se declară gelos pe viteza noastră de internet, spunea: "Noi, în America, nu avem viteza de internet pe care o are România"
Brad Smith, președinte Microsoft: Am văzut acest lucru de dimineață. Este impresionant! Româna este nr 4 în lume ca viteză de download, e invidiată de toată lumea, e invidiată de mulți dintre americani, două treimi dintre ei sunt deja conectați la internet și toate acestea sunt o platformă minunată pentru viitor.

 

Cristian Leonte: "Care credeţi că ar fi cea mai bună utilizare pentru această viteză ridicată a internetului?"
Brad Smith, președinte Microsoft: "Odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, e o unealtă care ar putea ajuta afacerile să se realizeze, să se transforme, să acceseze cloud-ul, să utilizeze analiza datelor care să îmbunătășească eficiența operațiunilor, să ajungă la clienți în mai multe modalități, să își organizeze mai eficient linia de aprovizionare. Dar e o ocazie pentru noi toți, să învățăm mai multe lucruri, mai rapid. Indiferent ce vom face în viață, totul va fi influențat de inteligența artificială, iar internetul este calea de acces la acea tehnologie."

Cristian Leonte: "Cum mă pot pregăti, eu, individ din România, cu potenţialul de creștere de aici, pentru locurile de muncă ale viitorului, din lumea inteligenței artificiale?"
Brad Smith, președinte Microsoft: "Cred că tocmai ai pus cea mai importantă întrebare pentru noi toţi. Va trebui să învăţăm, toți. Să învățăm lucruri noi, cred că intrăm într-o perioadă în care inteligența artifcială va fi în centrul economiei, pentru următorii 30 sau 40 de ani. În multe privințe, cea mai importantă deprindere va fi capacitatea de a învăța, de a fi curios, capacitatea de a exersa "mușchiul mental", dacă vreți. Cred că va fi important în continuare să învățăm anumite lucruri, dar nu vom avea nevoie de doctorat în comuptere. Eu nu am așa ceva! Dar ne va fi mai bine dacă vom învăța măcar puțin despre programare, copiii în școală, și noi, adulții,  dacă vom învăța despre date și cum să le folosim. Cred totuși că vestea bună este că sistemele actuale sunt construite în așa fel încât le permit computerelor să gândească mai apropiat de felul în care gândesc oamenii. Asta înseamnă că va exista un rol foarte important pentru multe ocupații: oameni care vorbesc limbi străine sau care înțeleg filosofie, științe umaniste, științe sociale, oameni care știu cum se rezolvă problemele în domenii diferite. Toate acestea vor fi importante pentru dezvoltarea sistemelor, așa că vestea bună e că tot ce știm astăzi nu va dispărea, va trebui să le conectăm mai bine și să învățăm lucruri noi.

Cristian Leonte: "Ne puteți spune ceva din culisele companiei voastre de tehnologie, una dintre cele mai mari din lume în inovații. Inteligența artificială poate fi dezactivată cumva în situații de urgență?"
Brad Smith, președinte Microsoft: "Cred că un lucru important pe care nu ar trebui să-l uităm este că tehnologia este puternică și trebuie să putem să o pornim, dar s-ar putea să fie momente când vom fi nevoiți s-o oprim. Vestea bună este că orice computer pe care l-am folosit vreodată a fost băgat în priză și am putut întotdeauna să-l scoatem din priză".

Cristian Leonte: "Da, dar acum totul se răspândește mai repede.
Brad Smith, președinte Microsoft: "Absolut și cred că asta dovedește cât de important este să pregătim instrucțiuni și mijloace de protecție, inclusiv pentru atacurille cibernetice, dar cred că, de fapt, există un principiu, un principiu de bază, care este critic. Trebuie să putem să pornim și să oprim tenologia.

Cristian Leonte: "Cine este "noi"? La cine vă referiți?
Brad Smith, președinte Microsoft: "Începe cu cei din domeniul tehnologiei, noi, cei care realizăm aceste produse, dar tehnologia nu este făcută doar de companiile din tehnologie. Este vorba și de design, companii care construiesc avioane, mașini, prăjitoare de pâine, orice. Orice companie care construiește ceva face parte din această ecuație.

Cristian Leonte: " Aveţi un sfat anume pentru cineva care se gândeşte să investească şi să crească o afacere, aici, în România?
Brad Smith, președinte Microsoft: "Indiferent de domeniul în care activezi în Romania, și mai ales dacă ești într-unul dintre domeniile de vârf ale țării, întrebarea este " cum pui la treabă tehnologia digitală?". Cum folosești ca să faci salturi înaintea altor țări de pe glob? Faptul că România are acces la Internet de bandă largă atât de răspândit și viteze de acces atât de mari,  face posibil ca mai multe lucruri să poată fi realizate mai rapid în România decât în multe alte țări, inclusiv în Statele Unite.

Cristian Leonte: "Ne puteți da un exemplu, vă rog?
Brad Smith, președinte Microsoft: "Sigur! Gândiți-vă cât de mult înseamnă pentru o afacere să ajungă la clienți din toată lumea. Să le livreze bunuri mai repede. Sau gândiți-vă ce înseamnă să lucrezi în sectorul de servicii financiar, şi să oferi servicii românilor care pot beneficia de aceste viteze de download. Gândiți-vă cum pot folosi inteligența artificală ca să autmoatizeze serviciile, să simplifice accesul oamenilor la tranzacții bancare. Ce e interesant la tehnologia digitală este că poți începe să te gândești, care sunt  procesele de business, de ce anume au nevoie clienții, apoi să te întrebi cum putem folosi tehnologia ca să facem acele lucruri la un cost mai redus, la viteză mai mare, într-un mod care este pur și simplu mai convenabil. Serviciile bancare, serviciile financiare, cred că sunt domeniul firesc în care o țară în care accesul la Internet de bandă largă este atât răspândit poate pune tehnologia la lucru mai rapid decât o pot face alte țări.

Despre cazul "Microsoft"

 

 

Brad Smith era la vârful departamentului juridic al companiei Microsoft în anul 2002. Departament pe care în 2016 îl conducea, când în România era în atenția publicului și unul dintre cele mai mari dosare de corupție din istoria țării, cel al licențelor Microsoft.

Brad Smith, președinte Microsoft: "Primul lucru pe care l-aş face ar fi să privesc în perspectivă. Care este cel mai mare motiv al înapoierii statelor, peste tot în lume? Este, sincer și direct, riscul corupției. Suge seva economiilor. Din păcate, corupția se adresează slăbiciunii umane, veche cât omenirea, acesta e și motivul pentru care o întâlnim peste tot în lume. Așa că este foarte important să acceptăm direct provocarea de a reduce acel risc. La Microsoft, primul lucru pe care l-am făcut a fost să luăm măsuri. Am schimbat felul în care unele procese funcționau. Noi ofeream o reducere Guvernului, iar  reducerea nu a fost oferită. Cred că este important să știm că problema nu a venit de la oameni din compania noastră, a fost la oameni care trebuia să ofere această reducere, și în loc să facă așa, și-au însușit banii și i-au folosit într-un fel complet nepotrivit. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să creștem ceea ce noi numim "transparența reducerii", astfel încât clientul final să știe întotdeauna, să zicem Guvernul, ce reducere oferim, iar dacă clientul nu primește acea ofertă, poate pune întrebări. Dar acela a fost doar începutul. Astăzi ne gândim, nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume, cum folosim inteligența artificială, și o folosim, pentru a reduce astfel de riscuri. Folosim învățarea automată ca să identificăm și să semnalăm tranzacții care par că ar avea o posibilitate sau o probabilitate mai mare de a fi folosită în mod greșit. Și înainte ca tranzacția să se realizeze, luăm acele date și le dăm unor persoane care le analizează. E o tehnologie pe care nu o folosim doar noi, o împărțim și cu alte companii, o împărțim cu guverne".

 

Cristian Leonte: "Puteţi spune că acest caz, al României, e un caz-scoala, unul din care tehnologia, inteligenta artificială a învăţat?
Brad Smith, președinte Microsoft: "Absolut! Este perfect adevărat. Oricând avem o problemă, ne punem două întrebări. Prima, cum învățăm din ea, a doua, cum o rezolvăm. Amândouă au fost parte a procesului nostru de gândire, dar noi, ca o companie de tehnologie, ne-am pus a treia întrebare, cum putem să folosim tehnologia ca unaeltă pentru a rezolva problema? Într-un fel, nu contează dacă eşti o persoană sau o companie, dacă ești bătrân sau tânăr, dacă ești mic sau mare. Orice problemă este ceva care te poate face mai bun dacă iți pui acele întrebări și dacă înveți din ele.

Cristian Leonte: "Înţelegem că distribuitorul local a fost singurul responsabil de folosirea greșită a acelei reduceri. Aveți totuși un mesaj pentru românii, care, de fapt, au plătit prețul întreg pentru acest set de licențe, între 2004 și 2006?
Brad Smith, președinte Microsoft: "Chiar dacă s-a întâmplat cu mult timp în urmă, cred că este un lucru bun că totul a rămas proaspăt în mintea noastră. Lecția fundametală pentru noi toți este că publicul este cel care are cel mai mult de pierdut din cauza corupției. Noi, toți cei care plătim taxe, cei care avem pretenția că banii publici să fie folosiți cum trebuie. Nu ne putem întorce în trecut!"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO