Peste 90.000 de persoane au fost reprogramate pentru vaccinare în țară. Ce spune ministrul Sănătății

01-02-2021 14:07


Săptămâna a venit cu o veste bună în ceea ce privește vaccinarea. O nouă tranșă de ser anti-Covid a ajuns în Romania: peste 160.000 de doze.

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire trebuie să aibă în continuare prioritate la vaccinare, spune ministrul Sănătății, care vrea ca în luna februarie să fie programați în platformă doar astfel de oameni, indiferent de vârstă.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Am cerut acordul premierului și l-am primit. Planul este să folosim fiecare vaccin pe care îl avem, prima dată, în următoarele săptămâni, în special pentru cei care au cea mai mare nevoie, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, cei care locuiesc cu ei și îi îngrijesc, pentru a nu pierde vieți.''

Decizia vine după ce, vineri, Comitetul Național de Vaccinare a anunțat reprogramarea a 66.884 de persoane care au sub 65 de ani și care erau programate între 30 ianuarie și 11 februarie. A fost soluția găsită pentru a se putea asigura doza de rapel pentru cei care deja au făcut prima injecție.

În plus, la începutul săptămânii, CNCAV anunțase deja reprogramarea a peste 35.000 de angajați cu activități în domenii esențiale.

S-a ajuns în această situație din mai multe motive. Pe de-o parte, compania Pfizer a livrat în urmă cu trei săptămâni mai puțin de jumătate din numărul de doze care trebuia adus în țară. Apoi, controalele făcute de Ministerul Sănătății au scos la iveală faptul că peste 1.300 de persoane care trebuia să primească serul în a 3-a etapă s-au vaccinat deja, iar 70.000 de oameni din a doua etapă s-au imunizat fără o programare în platformă.

Confrom informărilor trimise către direcțiile de sănătate publică și centrele de vaccinare, o parte dintre persoanele reprogramate vor primi serul Moderna.

Acest vaccin este recomandat celor care au împlinit deja 18 ani și rapelul se va efectua la 28 de zile, spre deosebire de Pfizer, care se administrează de la 16 ani, cu a doua doză la 21 de zile.

Este important de știut că cele două seruri nu se vor amesteca, adică nu este posibil ca o persoana să fie vaccinata întâi cu Pfizer și la a doua doză cu Moderna sau invers. Aceste instrucțiuni au fost trimise deja în centrele de imunizare. În plus, oamenii nu vor putea să aleagă ce vaccin preferă.

În țară sunt în acest moment aproximativ 36.000 de doze de vaccin Moderna, iar marți vor ajunge încă 163.800 doze de la Pfizer.

În primele trei luni ale acestui an, România ar trebui să primească aproape trei milioane și jumătate de doze de ser anti-Covid: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Cel din urmă a primit vineri autorizație pentru Europa, însă deocamdată nu s-a stabilit calendarul de livrări.

La ora 7 a aterizat la Otopeni avionul care a adus o nouă tranșă de vaccin în România.

Au fost aduse cu acea aeronava peste 130.000 de doze de vaccin, iar apoi, în jurul prânzului, alte două aeronave au aterizat la Cluj și Timișoara și au adus restul de 32.000 de doze de vaccin.

Din București, de la Otopeni, vaccinul a plecat cu transport asigurat către Institutul Cantacuzino din București, unde au mers cele mai multe doze, apoi către Craiova, Brașov, Constanta și Iași.

A fost cea de-a șaptea tranșă de vaccin Pfizer care a ajuns în România, iar cei de la companie au promis că începând cu data de 15 februarie va crește cantitatea de doze care va fi distribuită în Europa, așadar și în România.

Pe de altă parte, urma ca luni să înceapă vaccinarea și cu serul produs de Moderna. Sâmbătă a ajuns cea de-a doua tranșă de vaccin Moderna, este vorba de 21.600 de doze. Mai avem în depozitul Cantacuzino 14.200 de doze, însă a fost amânată deocamdată imunizarea cu acest ser și va începe din data de 4, pentru că zeci de mii de persoane au fost reprogramate la vaccinare.

Autoritățile spun că până acum, în țară, s-au vaccinat peste 700.000 de persoane, 480.000 dintre ele au primit prima doză, iar peste 106.000 au primit cea de-a doua doză, însă peste 90.000 de persoane au fost amânate pentru vaccinare din mai multe motive.

În urmă cu câteva săptămâni, cei de la compania Pfizer au trimis în România mai puțin de jumătate din cantitatea de doze care trebuia trimisă, adică mai puțin cu 93.000 de doze. Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spunea că în urma controalelor realizate în centrele de vaccinare s-a constatat că peste 1.300 de persoane au fost vaccinate acum, deși trebuia să primească injecția în etapa a treia, iar peste 70.000 de oameni s-au vaccinat acum fară programare prealabilă în platformă.


VIDEO PROTVPLUS.RO