Capitala, izolata. 20 de artere inchise traficului, pentru deszapezire. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Ninsoarea ce cade de mai bine de 24 de ore si vantul care bate cu forta, au paralizat sudul si estul tarii. Utilajele de deszapezire n-au avut nici o sansa in lupta cu viscolul, care refacea troienele imediat la loc, in urma lor.

Harta Romaniei s-a colorat in portocaliu si galben, de cod. Capitala, blocata de restul tarii. Zeci de drumuri nationale inchise. Ati ramas blocati in mijlocul nametilor, aveti imagini sau povesti inedite din ultimele ore? Trimiteti-le la www.stirileprotv.ro , iar noi le vom publica!

Joi, 26 ianuarie 2012

22:20 In Capitala vor fi luate masuri exceptionale pentru ca orasul sa nu ramana blocat in nameti. Artere importante, din 5 sectoare, vor fi inchise pe rand ca sa poata fi curatate. In a doua zi, de cod portocaliu, pietonii au ocolit trotuarele acoperite de gheata sau de copaci rupti de viscol. Iar soferii care si-au facut curaj sa iasa in trafic n-au ajuns prea departe. S-au impotmolit in zapada framantata de pe sosele.

De departe cea mai dificila situatie s-a inregistrat la iesirea din nordul Capitalei, spre DN1. Chiar daca Politia Rutiera a resctrictionat dimineata circulatia mijloacelor de transport in comun spre Otopeni si i-a sfatuit pe soferi sa nu mearga in acea directie, multi au ignorat recomandarea. Asa c-au aparut blocajele.

Citește și
Viscol, ninge viscolit
Cod galben:ninsori si viscol peste jumatate de tara
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Probleme mari au fost si in centrul capitalei.

Tot pe loc s-au vazut nevoiti sa stea si cei care au trecut pe soseaua care leaga zona Crangasi de Drumul Taberei. Aici, plugurile au luat zapada si au lasat in urma stratul de gheata, pe care masinile au patinat, chiar daca aveau cauciucuri de iarna.

Si, daca arterele principale au fost inzapezite, pe multe strazi dintre blocuri utilajele nu au mai intrat deloc. Revoltati, oamenii au pus mana pe lopeti si-au adunat ei zapada.

Iar haosul nu se incheie aici. Vantul puternic a continuat sa doboare zeci de copaci. In doua zile de viscol au fost smulsi din radacini peste 150 de arbori.

Iar vestile pentru orele ce urmeaza nu sunt mai bune. Meteorologii anunta inghet in aceasta noapte, asa ca oficialii vor lua masuri de urgenta. Pe aproximativ 20 de artere din sectoarele 1, 2, 4, 5 si 6 traficul rutier va fi oprit incepand cu ora 20:00, pentru a face loc utilajelor de deszapezire.

20:30 REZUMATUL ZILEI Vremea rea produce haos si in cartierele rezidentiale de la marginea Bucurestiului. Zeci de oameni care locuiesc in aceste zone nu au putut sa plece dimineata spre serviciu, din cauza drumurilor blocate. Utilajele au actionat in zadar ore intregi si nici macar autobuzele trimise dupa locatari nu au reusit sa invinga straturile de gheata si zapada de pe asfalt.

Pentru cei din cartierele rezidentiale de la marginea Bucurestiului problemele au inceput de miercuri seara.

In nordul Capitalei, pe drumul care leaga Stefanestiul de Pipera, masinile n-au mai putut inainta.

Drumul care face legatura intre Voluntari si Pipera a fost blocat in mai bine de doua ore din cauza unei dubite care a ramas inzapezita pe mijlocul drumului, pentru ca avea cauciuri de vara.

In tot acest timp, oamenii care se intorceau de la serviciu au stat captivi in propriile masini, desi se aflau la doar cateva sute de metri de case. Unii n-au mai suportat viscolul, asa ca si-au abandonat autoturismele si au plecat pe jos.

Dimineata i-a gasit pe locuitorii cartierelor rezidentiale blocati in propriile case. Cei care s-au incumetat totusi sa iasa s-au convins ca nu au nici o sansa ca sa ajunga in oras.

Doua utilaje au actionat in acelasi timp pentru deblocarea soselei, insa in doar cateva minute vantul punea zapada la loc.

La cativa kilometri, in apropierea unui alt cartier, un domn se ruga de oamenii legii sa-l lase sa ajunga acasa.

Si la aceasta ora accesul spre cartierele rezidentiale se face cu foarte mare greutate. Oamenii sunt sfatuiti sa ramana in locuinte pana cand drumurile vor fi curatate.

15:25 Zona Prelungirea Berceni si linia de Centura a Capitalei sunt in continuare blocate din cauza viscolului, cele doua utilaje care lucrau la degajarea drumului s-au inzapezit, fiind solicitat sprijinul unitatii militare de pe Soseaua Oltenitei, informeaza, joi, Primaria Sectorului 4.

Comandamentul de Iarna constituit la nivelul Sectorului 4 actioneaza pentru remedierea si solutionarea mai multor probleme cauzate de viscol, drumurile de la periferia sectorului, zona Prelungirea Berceni si linia de Centura a Capitalei fiind in continuare blocate.

"Toate efectivele responsabile cu deszapezirea si situatiile de urgenta din cadrul Primariei Sectorului 4 se afla la fata locului, pentru a-i sprijini pe cei prinsi de viscol in zona respectiva", se arata intr-un comunicatul remis agentiei MEDIAFAX.

14:39 Traficul rutier pe mai multe artere principale din Capitala va fi inchis, alternativ, joi noapte, pentru deszapezire si curatarea zapezii de la marginea drumurilor, iar pe strazile laterale si intre blocuri vor fi imprastiate manual substante antiderapante, a anuntat municipalitatea.

Primaria Capitalei, impreuna cu Brigada de Politie Rutiera, a luat decizia inchiderii alternative a traficului rutier pe mai multe artere principale de circulatie avand in vedere avertizarile meteorologilor care anunta scaderea semnificativa a temperaturilor incepand de joi noapte.

"Decizia inchiderii circulatiei pe anumite sectoare de drum a fost luata cu scopul de a interveni cu baterii de utilaje pentru eficientizarea actiunii de deszapezire si, de asemenea, pentru a degaja zapada acumulata la marginea carosabilului", se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Capitalei.

De asemenea, joi noapte operatorii de salubritate vor imprastia manual substante antiderapante pe strazile laterale si intre blocuri.

In Sectorul 1 vor fi inchise Bulevardul Lascar Catargiu, intre orele 20.30 si 21.30, Bulevardul Ion Mihalache, de la ora 21.30 la 22.30, Calea Grivitei, de la 22.30 la 24.00 si Piata Dorobanti, de la 24.00 la ora 01.00. Primaria Sectorului 1 a anuntat ca zapada din Piata Victoriei, Bulevardul Lascar Catargiu, Bulevardul Ion Mihalache, Calea Grivitei si Calea Dorobanti va fi ridiata si transportata, joi seara, in spatii din zona de nord a Capitalei.

In Sectorul 2 vor fi inchise alternativ Soseaua Petricani, intre orele 20.30 si 21.00, strada Fabrica de Glucoza, de la 21.00 la 21.30), Soseaua Pipera, de la 21.30 la 22.00, Soseaua Dimitrie Pompei, de la 22.00 la 22.30 si strada Biruintei, intre orele 23.00 si 23.30.

In Sectorul 4 va fi inchisa Prelungirea Berceni, de la ora 20.30 pana la ora 22.30, cu blocarea din ambele capete ale strazii.

In Sectorul 5 vor fi inchise Calea Rahovei, intre orele 20.30 si 24.00, iar in Sectorul 6, Bulevardul Timisoara si strada Brasov, de la 20.30.

12:00 Toate autobuzele care circulau deviat au revenit la traseele normale, inclusiv liniile care fac legatura cu Otopeni putand ajunge pana la destinatie, la Aeroportul "Henri Conda", a declarat purtatorul de cuvant al RATB, Brandusa Raeceanu.

NU exista linii blocate si toate autobuzele care aveau traseul modificat circula normal. Brandusa Raeceanu a mai spus ca au fost mici interventii si pe linia 41, tramvaiele circuland fara probleme.

10:00 Autobuzele RATB nu mai ajung la Aeroportul Otopeni, fiind intoarse in zona Aeroportului Baneasa, iar mai multe linii de autobuz au fost deviate.

Purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) a spus ca pe toate liniile de autobuz, tramvai sau troleibuz se circula in conditii de iarna, fara sa existe blocaje.

Brandusa Raeceanu a precizat ca mai multe linii de autobuz circula pe trasee modificate. Astfel, autobuzul 168 intoarce la Valea Argesului, iar autobuzele de pe linia 162 intorc la strada 16 Februarie.

"Liniile 148, 149, 301, 449, 780 si 783 intorc la Aeroportul Baneasa din dispozitia Brigazii de Politie Rutiera. Practic, cu autobuzele RATB nu se mai poate ajunge la Aeroportul Otopeni", a spus purtatorul de cuvant al RATB. Brandusa Raeceanu a mai spus ca linia 41 este accesibila pentru calatori in ambele sensuri, angajatii RATB intervenind in timpul noptii pentru curatarea tuturor liniilor de tramvaie cu utilajele de dezapezire din dotare.

Lini RATB modificate

Totodata, municipalitatea a anuntat ca la ora 6.00, din cauza carosabilului inzapezit, mai multe linii RATB circulau pe trasee modificate.

Astfel, autobuzele liniilor 137, 421 si 236 intorceau la Liceul Auto, autobuzele liniilor 103 si 246 erau blocate pe Drumul intre Tarlale, iar autobuzele liniei 116 intorceau la CFR Progresul.

Intrarile in Bucuresti

La aceasta ora sunt inchise parti din DN2, dar si Autostrazile. Se circula in conditii de iarna pe DN1, unde deocamdata nu au fost anuntate blocaje.

Drumurile nationale spre Giurgiu, Alexandria si Slobozia sunt de asemenea cu blocaje.

La iesirile din localitati, politistii au instalat filtre si i-au sfatuit pe soferi pe unde sa mearga si pe unde nu se aventureze. Cu toate acestea, masinile inzapezite s-au numarat cu sutele si unii oameni au petrecut toata noaptea in camp.

Portiuni din Centura Bucurestiului, inchise

Pe DN 1, intre Otopeni - Tancabesti , DN 2 intre Voluntari - Buzau, DN 3 intre Bucuresti - Calarasi si DN 4 au fost echipaje de politie, care au intors din drum soferii si i-au sfatuit sa mearga pe rute ocolitoare.

Nu doar drumurile au fost o problema. In judetul Ilfov au cazut trei linii electrice aeriene si partial alte patru, fiind afectate partial Mogosoaia, Otopeni, Popesti Leordeni si Glina.

Politistii ii sfatuiesc pe cei care pleaca la drum pe o astfel de vreme sa fie precauti si sa ceara informatii despre ruta pe care o vor parcurge.
 

Miercuri, 25 ianuarie 2012

23:30  Traficul rutier este inchis, miercuri seara, la ora 22.00, pe A1 Bucuresti - Pitesti, A2 Bucuresti - Lehliu si pe 18 drumuri nationale, din cauza ninsorii si a viscolului, anunta CNADNR.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta ca la ora 22.00, traficul era inchis, din cauza fenomenelor meteo extreme si pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze, pe A1 Bucuresti - Pitesti, A2 Bucuresti - Lehliu, DN 2 Voluntari - Buzau, DN 3 Bucuresti - Fundulea, DN 5B Giurgiu - Ghimpati, DN 1D Albesti Paleologu - Urziceni, DN 22 Ramnicu Sarat - Braila, DN 23A Milcovul - Ciorasti, DN 23B Maicanesti - Codresti, DN 2A Slobozia - Urziceni, DN 2B Buzau - Faurei, DN 2C Buzau - Slobozia, DN 2M Odobesti - Andreiasu de Jos, DN 2N Bogza -Dumbraveni, DN 4 Bucuresti - Budesti, DN 71 Baldana - Ulmi, DN 73 Campulung - Rasnov, DN 61 Ghimpati - Gaesti, DN 1 Centura Bucuresti - Tancabesti si DN 5 Bucuresti - Giurgiu.

Totodata, pe DN 7, pe sensul de mers dinspre Pitesti spre Bucuresti, circulatia a fost restrictionata pentru traficul greu mai mare de 7,5 tone.

Traficul va fi redeschis in functie de evolutia fenomenelor meteorologice.

Circulatia se desfasoara in toata tara in conditii de iarna, iar Compania actioneaza pe intreaga retea rutiera. CNADNR roaga participantii la trafic ca, in perioada urmatoare, sa evite tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata).

Informatii suplimentare privind starea retelei de drumuri nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesand pagina de internet www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

23:00 Primarul general, Sorin Oprescu, a convocat un nou comandament de iarna, maine dimineata (n.r. joi) , la ora 7.00, la sediul municipalitatii.

21:30 Din informatiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 21:15, circulatia este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe urmatoarele drumuri nationale:

-A1 Bucuresti – Pitesti;
-A2 Bucuresti – Lehliu;
-DN2(E85) Voluntari – Buzau; s-a intrerupt si Buzau – Ramnicu Sarat;
-DN1D Urziceni – Albesti-Paleologu;
-DN22 Ramnicu Sarat – Braila;
-DN2C Costesti – Slobozia;
-DN23B Maicanesti – Ciorasti;
-DN2N Bogza – Caiata – Dumbraveni; se va inchide si tronsonul Dumbraveni – Dumitresti – Jitia.
-DN5B Giurgiu – Ghimpati;
-DN3 Bucuresti – Fundulea; se va inchide si catre Lehliu;
-DN4 Bucuresti – Budesti.
-DN71 Ulmi – Baldana
-DN2A Slobozia – Urziceni
-DN2B Buzau – Faurei
S-a inchis DN1 Otopeni – Tancabesti; exista riscul de a se bloca DN1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti (ruta alternativa DN1), in zona Cocani.

Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a ordonat ca efective si tehnica militara de pe intreg teritoriul tarii sa fie pregatite sa participe la actiuni de deszapezire si ajutorare a populatiei din zonele afectate de viscol si caderile de zapada abundente, la solicitarea autoritatilor administratiei centrale si locale.

In aceasta seara, 30 de militari apartinand Diviziei 2 Infanterie “Getica” actioneaza, la solicitarea Prefecturii jud. Buzau, pentru deblocarea a aproximativ 100 de autovehicule inzapezite pe Drumul European 85, in zona localitatii Mihailesti, judetul Buzau.

M.Ap.N. monitorizeaza, prin structura de specialitate a Statului Major General, situatia din tara, fiind in masura sa intervina in sprijinul populatiei afectate, cu personal si tehnica, la solicitarea autoritatilor in drept.

21:00 Boc: Ninsoarea a afectat 14 drumuri nationale si 13 drumuri judetene

Ninsoarea din ultimele ore a blocat 14 drumuri nationale si 13 drumuri judetene, dar autoritatile mentin situatia sub control si asigura asistenta persoanelor afectate, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.

El a participat la sedinta comitetului pentru situatii de urgenta, organizata la sediul Ministerului Administratei si Internelor, pentru a se interesa de problemele cauzate de conditiile meteorologice din ultimele ore.

Potrivit datelor prezentate de premier la finalul sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor actioneaza cu 178 efective de jandarmi si 82 mijloace de interventie, la care se adauga suportul Ministerului Apararii Nationale.

Seful Guvernului a lansat un apel la responsabilitate catre soferi, pentru ca acestia sa nu ramana peste noapte in masini pe drumurile inzapezite, ci sa accepte sa fie gazduiti in adaposturi puse la dispozitie de catre primari.

"Urmeaza o noapte alba a autoritatilor, eu voi coordona personal toate ministerele implicate, in aceasta noapte", a spus Boc.

MAI recomanda celor blocati in masini sa tina pornit motorul pentru a se incalzi maxim 10 minute la o ora, pentru a nu consuma combustibilul, sa lase aprinsa lumina de la plafoniera pentru a fi vazuti de echipajele de interventie, sa curete geamurile si teava de esapament, sa nu plece de langa autoturism pentru ca risca sa se piarda, permanent sa fie o persoana treaza in masina si sa se miste din cand in cand.

Totodata, ministerul recomanda in primul rand oamenilor sa nu plece la drum in astfel de conditii meteorologice, dar daca o fac sa echipeze masina corespunzator pentru iarna, sa aiba functionabil sistemul de dezaburire si rezervorul plin si sa aiba apa si alimente. 

______________________

Pentru DN1 (sectorul Otopeni-Tancabesti), DN 2(Bucuresti-Urziceni), DN3 (Bucuresti-Calarasi) si DN4 (Bucuresti-Oltenita) s-au blocat drumurile pentru deszapezire.

Pe DN7 se circula pe o singura banda pe fiecare sens de mers.

Centura este de asemenea blocata pentru deszapezire.

ANM a emis o avertizare de COD PORTOCALIU pentru Bucuresti si 17 judete din estul si sudul tarii.

INFOTRAFIC ora 20:30

Din informaţiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 20:30, circulatia este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe urmatoarele drumuri naţionale:

-A1 Bucureşti – Pitesti;

-DN2(E85) Voluntari – Buzau;

-DN1D Urziceni – Albesti-Paleologu;

-DN22 Ramnicu Sarat – Braila;

-DN2C Costesti – Slobozia;

-DN23B Maicanesti – Ciorasti;

-DN2N Bogza – Caiata – Dumbraveni; se va inchide si tronsonul Dumbraveni – Dumitresti – Jitia.

-DN5B Giurgiu – Ghimpati;

-DN3 Bucureşti – Fundulea; se va inchide si catre Lehliu;

-DN4 Bucuresti – Budesti.

-DN71 Ulmi – Baldana

-DN2A Slobozia – Urziceni.

S-a inchis DN1 Otopeni – Tancabesti.

S-a inchis A2 Bucuresti – Lehliu.

In judetul Buzau a fost inchis DN2B Buzau – Braila.

In judetul Giurgiu, doua autotrenuri au derapat si au blocat circulatia pe DN5, in zona Daia.

In judetul Ilfov sunt probleme pe DN Centura Bucuresti, traficul fiind intrerupt în mai multe puncte.

In Dambovita s-au produs blocaje pe DN72 Targoviste – Gaesti si DN7 Costestii din Deal – Matasaru.

Pe DN73 Campulung – Brasov a fost restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.

Pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea traficul a fost reluat.

"Avand in vedere ca pana joi la ora 18:00 este in vigoare o avertizare emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, le recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum daca nu este absolut necesar", avertizeaza Centrul Infotrafic al IGPR.

"In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, ii sfatuim pe soferi sa-si echipeze corespunzator autovehiculele (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional etc.).

De asemenea, trebuie luata in calcul si posibilitatea intreruperii circulatiei pe unele drumuri, iar in acest caz din autovehicul nu trebuie sa lipseasca haine groase, paturi, alimente, apa si unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto".

Situatia in Bucuresti

In Capitala, la primii fulgi de nea masinile de deszapezire au iesit pe strazi.

A fost o misiune grea si pentru politistii de la rutiera care au alergat dintr-o parte in alta a Bucurestiului, pentru ca vizibilitatea scazuta le-a facut probleme unor conducatori auto.

In intersectia de la Iancului o tanara a fost acrosata in timp ce traversa pe trecerea de pietoni. Soferul masinii spune ca vizibilitatea in zona era scazuta din cauza lapovitei si nu a avut timp de reactie.

In timp ce oamenii legii faceau constatarea la fata locului, un tramvai a ramas blocat pe sine mai bine de 30 de minute, asa ca pasagerii au fost nevoiti sa coboare. Nici nu au terminat bine cu acest accident, ca politistii au aflat prin statie ca s-a mai petrecut unul.

De aceasta data un barbat s-a luat la intrecere cu masinile chiar daca afara incepuse sa ninga destul de puternic si nu se vedea aproape nimic in fata.

Soferul spune ca s-a trezit efectiv cu barbatul in fata masinii si nu a mai putut evita impactul.

Comandament de iarna la Primarie

Primarul general Sorin Oprescu a cerut, marti, in cadrul comandamentului de iarna, ca in cursul noptii sa se aplice materiale antiderapante pe toate arterele principale, in zona pantelor, a rampelor si a podurilor, precum si pe arterele unde se afla obiective sociale, spitale, institutii publice.

Masura a fost dispusa avand in vedere atentionarea cod galben de ninsori si viscol emisa de meteorologi, informeaza municipalitatea.

Utilajele de deszapezire vor fi dispuse in puncte fixe, in toate sectoarele Capitalei, astfel incat sa poata interveni imediat ce conditiile meteorologice o vor impune.

"Rog operatorii de salubrizare sa intervina imediat ce conditiile meteo o vor impune, in asa fel incat maine dimineata, pe toate arterele principale din Capitala sa se circule la negru. Fac apel inca din aceasta seara, ca toti cei responsabili cu programul de deszapezire, sa actioneze preventiv si cu suficiente substante antiderapante, intrucat vreau sa luam macar aceasta grija de pe capul bucurestenilor", a declarat primarul general.

De asemenea, Sorin Oprescu a solicitat operatorilor de salubrizare sa se actioneze cu prioritate in zona trecerilor de pietoni, sa fie curatate trotuarele, dar si gurile de metrou.

In cadrul sedintei, edilul a cerut RATB sa pregateasca echipele de interventie care sa curete liniile mijloacelor de transport in comun precum si statiile RATB, dar si ALPAB sa curete copacii care prezinta pericol pentru trecatori.

Codul portocaliu galben de ninsori si viscol a fost emis pentru Bucuresti si judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Suceava, Botosami, Covasna, Harghita si partial pentru Sibiu si Brasov.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Zapada de 1 metru in Maramures. Oamenii sunt nevoiti sa isi sape tunele prin nameti
Zapada de 1 metru in Maramures. Oamenii sunt nevoiti sa isi sape tunele prin nameti

Cavnic a fost acoperit de zapada cazuta in ultimele zile, iar cand ninsoarea s-a oprit s-a dat startul concursului de lopeti. Localnicii si-au facut adevarate galerii prin nameti.

Cod galben:ninsori si viscol peste jumatate de tara
Cod galben:ninsori si viscol peste jumatate de tara

Iarna a luat cu asalt crestele Bucegilor. Vantul sufla turbat, viscolind zapada, si pare ca vrea sa-i tina prizonieri pe cabanierii de la mare altitudine.

Afla cum e vremea in Romania din ora in ora
Afla cum e vremea in Romania din ora in ora

Aici poti afla care e starea vremii din ora in ora.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.