Nimeni nu stie ca sunt extrem de toxice: ce s-a gasit in buchetele de ghiocei aflate la vanzare

Dată publicare: 02-03-2013 19:15
Dată actualizare: 05-03-2013 06:48


Atentie la darurile pe care le faceti sau le primiti in aceste zile de inceput de martie.


Buchetelele de ghiocei sunt, adesea ornamentate cu tisa, o planta toxica foarte asemanatoare cu bradul. Pentru adulti, dar mai ales pentru copii, crengutele sunt un adevarat pericol. Micii comercianti din Timis, de exemplu, habar nu au de asta si de altfel nici cumparatorii.

Arbustul de Tisa este o planta ocrotita prin lege, care decoreaza de sute de ani parcurile din toata tara. Cu toate ca nu au voie sa-i rupa crengile, vanzatorii de ghiocei au adesea buchetele ornate cu ele. Dar nimeni nu stie ca sunt extrem de toxice, atat frunzele, cat si mugurii.

"N-am stiut ca sunt otravitoare. Le-am pus ca sa arate frumos, sa cumpere lumea cu 2 lei, 3 lei" ne-a declarat o comercianta de flori.

Nu degeaba tisa este supranumita si "arborele vietii si al mortii". Dintr-o simpla joaca, copiii pot inghiti o bobita de Tisa din aranjamentul cu ghiocei de pe masa, iar efectele sunt serioase.

"Sunt diferite tipuri de urticarie daca nu va spalati pe maini. Si pentru copii este mare o problema daca pun mana la ochi" a declarat doctorul Sretko Milanovic."Va pot provoca alergii, care mai mult decat atat, ingerate pot duce la efecte nedorite, nu numai digestive, ci chiar si otravire" a spus si doctorul Mihai Gafencu.

Nu este foarte greu, totusi, sa deosebim tisa de brad sau de alte plante ornamentale verzi si sa le indepartam daca avem copii tentati de frumusetea lor.


VIDEO PROTVPLUS.RO