Biserica Ortodoxa nu vrea concurenta. Slujbele in cimitirele private, interzise. Camera ascunsa

Ultima actualizare: 25-01-2013 00:04

"Respectam alegerea cetatenilor, insa ortodocsii sunt obligati sa respecte decizia Bisericii. Nu vor avea slujba de inhumare si nici odihna de veci, daca isi cumpara morminte in cimitire private".

Este mesajul ferm al Mitropoliei Moldovei, care le-a interzis preotilor sa-i duca pe ultimul drum pe clientii noilor cimitire particulare.

Totul pleaca de la o hotarare a Patriarhiei Romane, care refuza sa accepte concurenta privata. Enoriasii, vaduviti astfel de o varianta de multe ori mai ieftina, cred ca totul este o decizie de afaceri, fara niciun Dumnezeu.

CAMERA ASCUNSA:

''Am vorbit cu domnul care are cimitirul privat si mi-a spus ca nu ar fi nicio problema, dar intai sa vorbesc cu preotul, sa vad daca vrea sa-l ingroape in cimitirul privat", intreaba reporterul ProTv preotul.

Pus in incurcatura, preotul isi suna superiorul, protopopul de Botosani, ca sa afle daca are voie sau nu sa tina slujba de inmormantare in cimitirul particular.

''Parintele protopop intreaba la Iasi si cred ca in cursul zilei de azi avem un raspuns. Eu sunt cel mai mic", spune preotul.

Cateva ore mai tarziu vine raspunsul: ''Am vorbit, nu se poate. Am vorbit cu parintele protopop si a vorbit la Iasi si a zis ca nu pot sa fac inmormantarea in cimitirul privat. Mitropolia de la Iasi nu da voie. Eu sunt ultimul pion. Eu trebuie sa ascult de cei mai mari. Daca aduceti decedatul la biserica si alegeti cimitirul vechi, va servesc cu toata dragostea, altfel nu".

Din fericire, a fost doar o capcana intinsa de jurnalisti si nu exista un mort. Dar refuzul de a tine slujbe in cimitirele private vine dupa ce acum aproape un an Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa-si extinda afacerea cu locuri de veci, o piata pe care au intrat de cativa ani si intreprinzatori privati.

Potrivit hotararii, a fost infiintat in fiecare unitate administrativa un departament al cimitirelor care sa puna bete in roate rivalilor particulari: "Vor continua demersurile la autoritatile locale in drept pentru anularea certificatelor de urbanism eliberate pentru amenajarea cimitirelor private."

Si au trecut la fapte. Mitropolia Moldovei a cerut Primariei Botosani anularea autorizatiilor cimitirului privat din oras chit ca proprietarul a investit acolo peste un milion de euro si deja au fost inmormantati cativa cetateni.

Autoritatile locale recunosc deschis ca in oras sunt doar doua cimitire publice. Unul este deja plin, iar in celalalt mai sunt doar cateva locuri de veci. Atat de mare este problema de spatiu, ca s-a ajuns cu mormintele pana sub geamurile unui centru pentru copii cu dizabilitati.

Odata cu exclusivitatea asupra locului de ingropaciune, biserica a pierdut venituri importante. Concesiunea pe un deceniu costa intre 1000 si 4000 de lei.

Sefii Bisericii au anuntat totusi ca infiintarea de noi cimitire proprii este o prioritate. Planul este ca acelasi Sector al Cimitirelor sa deschida si nenumarate magazine pentru ultimul drum. Asta dupa ce oricum, Patriarhia Romana le-a impus enoriasilor sa foloseasca numai lumanari si icoane autorizate de institutie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO