Ministrul Culturii: Am reluat negocierile pentru ”Cuminţenia Pământului”

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 13:48
Categorie: Actualitate

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, că au fost reluate negocierile în privinţa sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se încearcă expunerea sculpturii "Cuminţenia Pământului" în Sala "Brâncuşi", înainte de luna februarie, când va expira contractul de custodie a acesteia la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). El a precizat că au fost reluate negocierile în privinţa lucrării de artă, urmând să mai fie efectuate evaluări de către experţi, după ce suma de 5 milioane de euro, stabilită la cea mai recentă evaluare, a fost contestată de proprietari.

Întrebat de ce sculptura se află în continuare în depozit la MNAR, ministrul a spus că problema este asigurarea lucrării de artă, care este foarte scumpă şi pentru care muzeul nu ar avea buget.

”Sala Brâncuşi se reamenajează. Cred însă că din această lună va fi deschisă. Există o singură problemă în ceea ce priveşte "Cuminţenia Pământului". Este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care MNAR înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi până în februarie când expiră contractul de custodie cu muzeul să o putem expune în Sala Brâncuşi. Nu este interzisă publicului, este într-un depozit. Nu este expusă. Nu e o interdicţie explicită”, a spus Lucian Romaşcanu.

”Din ultimele discuţii pe care le-am avut cu conducerea interminară din MNAR - această lucrare va fi expusă. Sigur, e total neplăcut să ai un asemenea tezaur la tine şi să nu îl expui. S-a schimbat şi conducerea MNAR. Vom organiza concurs pentru cine va fi definitiv”, a adăugat ministrul.

El a precizat că au fost reluate negocierile pentru această lucrare de artă, urmând să fie reevaluată.

”Am reluat negocierile pentru Cuminţenia Pământului. Nu sunt încă decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord urmând să continuăm pe acest drum să existe o nouă evaluare de experţi ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, n.r.). Un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel încât să ajungem la o valoare finală. La sfârşitul evaluării statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, a spus Lucian Romaşcanu.

”Eu îmi doresc, deşi nu îmi dau seama cât poate fi de fezabil, să reuşim închiderea acestor negocieri până la închiderea anului, astfel încât acei bani să îi putem folosi. Dacă nu vom putea face acest lucru, conform hotărârii de guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani - sunt aceste comisioane bancare şi aşa mai departe, care trebuie să fie prinşi în buget. Avem două variante: prima variantă este să facem o ordonanţă de urgenţă astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane. Colegii mei de la departamentul economic sunt în discuţii cu absolut toţi cei care au intermediat donaţiile - bănci, operatori de telefonie mobilă şi aşa mai departe. Avem cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus ministrul.

Lucian Romaşcanu a mai spus că este necesar să fie pus preţul corect pe "Cuminţenia Pământului", acesta fiind afectat de faptul că lucrarea are limitări din punct de vedere al circulaţiei.

Minsitrul a amintit că au existat evaluări profesioniste cu evaluatori de la Minsiterul Culturii care au ajuns la valoarea de 5 milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. ”Proprietarii au spus că 5 milioane de euro este o valoare mult prea mica faţă de 17/18/20 de milioane de euro, cât sunt evaluări internaţionale”, a precizat el.

”Eu îmi doresc ca acei bani să îi folosim. E greu să pui preţ pe ceva inestimabil. Totuşi, se face comerţ cu artă şi trebuie să punem preţul corect pe care această operă, în condiţiile în care se află ea - este tezaur în România, nu poate fi exportată, are anumite limitări din punct de vedere al circulaţiei. Asta afectează preţul, şi vrem să avem preţul corect restatutat de nişte evaluatori. Există evaluări pe care le-au contestat proprietarii şi pentru care nu vor să dea curs în acest moment tranzacţiei acelei valori de 5 milioane de euro. Le mai facem, vedem”, a mai spus ministrul.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi. Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru Cumintenia Pamantului, respinsa de deputatii din comisia de cultura
Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru Cumintenia Pamantului, respinsa de deputatii din comisia de cultura
VIDEO PROTVPLUS.RO
magazin bucuresti
Ce se va construi în locul celebrului Magazin București. Lucrarea va costa 6 milioane €
Cât au plătit cei 15000 de cetățeni moldoveni pentru a primi viză de flotant la 3 adrese din București
Ținuta purtată de Carmen Iohannis la ziua prințului Charles. Cât a costat rochia
Un inspector Antidrog a sărit pe geam în timp ce era audiat pentru un furt
Eroii Armatei Române, lăsaţi fără pensii. "Ne-au dat afară fără nimic"
Gest disperat al unui şofer de troleibuz, exasperat de gropile din Târgu Jiu
ursi
Mecanic de locomotivă devenit erou. Ce a făcut când 2 urși au apărut în fața trenului
Un fotograf din Timișoara chema minore la petreceri în casa sa, apoi le droga. Cum s-a aflat totul
Avertisment înainte de Black Friday 2018. La ce trebuie să fie atenți cei care vor să beneficieze de reduceri
Situaţie halucinantă în judeţul Dâmboviţa. Localitatea care nu are nicio trecere de pietoni
A vrut să-și oblige iubitul să o ceară de soție și s-a dus la Poliție. Ce a urmat apoi este uluitor
"O să mor, te iubesc”. Răspunsul soţului la mesajul transmis de soţie din mijlocul unui incendiu din California a salvat-o