Ministrul Culturii: Am reluat negocierile pentru ”Cuminţenia Pământului”

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 13:48
Categorie: Actualitate

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, că au fost reluate negocierile în privinţa sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se încearcă expunerea sculpturii "Cuminţenia Pământului" în Sala "Brâncuşi", înainte de luna februarie, când va expira contractul de custodie a acesteia la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). El a precizat că au fost reluate negocierile în privinţa lucrării de artă, urmând să mai fie efectuate evaluări de către experţi, după ce suma de 5 milioane de euro, stabilită la cea mai recentă evaluare, a fost contestată de proprietari.

Întrebat de ce sculptura se află în continuare în depozit la MNAR, ministrul a spus că problema este asigurarea lucrării de artă, care este foarte scumpă şi pentru care muzeul nu ar avea buget.

”Sala Brâncuşi se reamenajează. Cred însă că din această lună va fi deschisă. Există o singură problemă în ceea ce priveşte "Cuminţenia Pământului". Este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care MNAR înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi până în februarie când expiră contractul de custodie cu muzeul să o putem expune în Sala Brâncuşi. Nu este interzisă publicului, este într-un depozit. Nu este expusă. Nu e o interdicţie explicită”, a spus Lucian Romaşcanu.

”Din ultimele discuţii pe care le-am avut cu conducerea interminară din MNAR - această lucrare va fi expusă. Sigur, e total neplăcut să ai un asemenea tezaur la tine şi să nu îl expui. S-a schimbat şi conducerea MNAR. Vom organiza concurs pentru cine va fi definitiv”, a adăugat ministrul.

El a precizat că au fost reluate negocierile pentru această lucrare de artă, urmând să fie reevaluată.

”Am reluat negocierile pentru Cuminţenia Pământului. Nu sunt încă decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord urmând să continuăm pe acest drum să existe o nouă evaluare de experţi ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, n.r.). Un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel încât să ajungem la o valoare finală. La sfârşitul evaluării statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, a spus Lucian Romaşcanu.

”Eu îmi doresc, deşi nu îmi dau seama cât poate fi de fezabil, să reuşim închiderea acestor negocieri până la închiderea anului, astfel încât acei bani să îi putem folosi. Dacă nu vom putea face acest lucru, conform hotărârii de guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani - sunt aceste comisioane bancare şi aşa mai departe, care trebuie să fie prinşi în buget. Avem două variante: prima variantă este să facem o ordonanţă de urgenţă astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane. Colegii mei de la departamentul economic sunt în discuţii cu absolut toţi cei care au intermediat donaţiile - bănci, operatori de telefonie mobilă şi aşa mai departe. Avem cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus ministrul.

Lucian Romaşcanu a mai spus că este necesar să fie pus preţul corect pe "Cuminţenia Pământului", acesta fiind afectat de faptul că lucrarea are limitări din punct de vedere al circulaţiei.

Minsitrul a amintit că au existat evaluări profesioniste cu evaluatori de la Minsiterul Culturii care au ajuns la valoarea de 5 milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. ”Proprietarii au spus că 5 milioane de euro este o valoare mult prea mica faţă de 17/18/20 de milioane de euro, cât sunt evaluări internaţionale”, a precizat el.

”Eu îmi doresc ca acei bani să îi folosim. E greu să pui preţ pe ceva inestimabil. Totuşi, se face comerţ cu artă şi trebuie să punem preţul corect pe care această operă, în condiţiile în care se află ea - este tezaur în România, nu poate fi exportată, are anumite limitări din punct de vedere al circulaţiei. Asta afectează preţul, şi vrem să avem preţul corect restatutat de nişte evaluatori. Există evaluări pe care le-au contestat proprietarii şi pentru care nu vor să dea curs în acest moment tranzacţiei acelei valori de 5 milioane de euro. Le mai facem, vedem”, a mai spus ministrul.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi. Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru Cumintenia Pamantului, respinsa de deputatii din comisia de cultura
Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru Cumintenia Pamantului, respinsa de deputatii din comisia de cultura
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
barbat atacat de ursi
Un bărbat din Harghita susţine că a fost atacat de 8 urşi când mergea pe bicicletă
Noua metodă prin care românii sunt păcăliți la telefon: „Era un ton foarte autoritar, să te facă să suni”
Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
Războiul gunoiului, în sectorul 3. Primarul susţine că ROSAL răstoarnă pubelele în stradă
Starea bărbatului care a pus în alertă autoritățile române: „A avut o boală care l-a consumat”
Pasagerii unui zbor TAROM au plecat spre Roma cu o întârziere de 5 ore
aterizare_urgenta
În ce stare este românul cu simptome de febră tifoidă din cauza căruia un avion a fost izolat la sol
Amenda primită de o familie care ascundea un pui de căprioară în cotețul găinilor
Mașină în flăcări la Bistrița. Ce au descoperit oamenii legii
Bărbatul care a căzut într-un cazan clocotit a murit. Nu a avut loc la Spitalul de Arși
Măsuri în cazul şcolii unde a avut loc o explozie. Vina, aruncată pe copii şi pe femeia de serviciu
Bărbatul din Timiş care a accidentat mortal un biciclist a fost prins