Ministrul Culturii: Am reluat negocierile pentru ”Cuminţenia Pământului”

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 13:48
Categorie: Actualitate

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, că au fost reluate negocierile în privinţa sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se încearcă expunerea sculpturii "Cuminţenia Pământului" în Sala "Brâncuşi", înainte de luna februarie, când va expira contractul de custodie a acesteia la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). El a precizat că au fost reluate negocierile în privinţa lucrării de artă, urmând să mai fie efectuate evaluări de către experţi, după ce suma de 5 milioane de euro, stabilită la cea mai recentă evaluare, a fost contestată de proprietari.

Întrebat de ce sculptura se află în continuare în depozit la MNAR, ministrul a spus că problema este asigurarea lucrării de artă, care este foarte scumpă şi pentru care muzeul nu ar avea buget.

”Sala Brâncuşi se reamenajează. Cred însă că din această lună va fi deschisă. Există o singură problemă în ceea ce priveşte "Cuminţenia Pământului". Este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care MNAR înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi până în februarie când expiră contractul de custodie cu muzeul să o putem expune în Sala Brâncuşi. Nu este interzisă publicului, este într-un depozit. Nu este expusă. Nu e o interdicţie explicită”, a spus Lucian Romaşcanu.

”Din ultimele discuţii pe care le-am avut cu conducerea interminară din MNAR - această lucrare va fi expusă. Sigur, e total neplăcut să ai un asemenea tezaur la tine şi să nu îl expui. S-a schimbat şi conducerea MNAR. Vom organiza concurs pentru cine va fi definitiv”, a adăugat ministrul.

El a precizat că au fost reluate negocierile pentru această lucrare de artă, urmând să fie reevaluată.

”Am reluat negocierile pentru Cuminţenia Pământului. Nu sunt încă decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord urmând să continuăm pe acest drum să existe o nouă evaluare de experţi ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, n.r.). Un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel încât să ajungem la o valoare finală. La sfârşitul evaluării statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, a spus Lucian Romaşcanu.

”Eu îmi doresc, deşi nu îmi dau seama cât poate fi de fezabil, să reuşim închiderea acestor negocieri până la închiderea anului, astfel încât acei bani să îi putem folosi. Dacă nu vom putea face acest lucru, conform hotărârii de guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani - sunt aceste comisioane bancare şi aşa mai departe, care trebuie să fie prinşi în buget. Avem două variante: prima variantă este să facem o ordonanţă de urgenţă astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane. Colegii mei de la departamentul economic sunt în discuţii cu absolut toţi cei care au intermediat donaţiile - bănci, operatori de telefonie mobilă şi aşa mai departe. Avem cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus ministrul.

Lucian Romaşcanu a mai spus că este necesar să fie pus preţul corect pe "Cuminţenia Pământului", acesta fiind afectat de faptul că lucrarea are limitări din punct de vedere al circulaţiei.

Minsitrul a amintit că au existat evaluări profesioniste cu evaluatori de la Minsiterul Culturii care au ajuns la valoarea de 5 milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. ”Proprietarii au spus că 5 milioane de euro este o valoare mult prea mica faţă de 17/18/20 de milioane de euro, cât sunt evaluări internaţionale”, a precizat el.

”Eu îmi doresc ca acei bani să îi folosim. E greu să pui preţ pe ceva inestimabil. Totuşi, se face comerţ cu artă şi trebuie să punem preţul corect pe care această operă, în condiţiile în care se află ea - este tezaur în România, nu poate fi exportată, are anumite limitări din punct de vedere al circulaţiei. Asta afectează preţul, şi vrem să avem preţul corect restatutat de nişte evaluatori. Există evaluări pe care le-au contestat proprietarii şi pentru care nu vor să dea curs în acest moment tranzacţiei acelei valori de 5 milioane de euro. Le mai facem, vedem”, a mai spus ministrul.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi. Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru Cumintenia Pamantului, respinsa de deputatii din comisia de cultura
Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru Cumintenia Pamantului, respinsa de deputatii din comisia de cultura
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Iulia Albu vs Dj Harra: Presing la dressing

07:38
LA MARUTA
Irina Loghin, petrecere de ziua ei

16:03
LA MARUTA
Emil Rengle, despre scandalurile din Ferma

16:43
LA MARUTA
Provocarea culinară pentru Bogdan Ioan

04:59
CÂNTĂ ACUM CU MINE
Tibi Scobiola: "cea mai mare realizare a mea este fiul meu"

01:37
CÂNTĂ ACUM CU MINE
Cum să compui o piesă într-o zi cu jurații de la Cântă acum cu mine

03:39
VORBESTE LUMEA
Jorge a spus adevărul din Ferma. "Am avut un sentiment ciudat cand am cunoscut-o pe Brigitte"
Jorje a fost alături de noi la Vorbește Lumea și ne-a spus câte ceva despre experiența din Ferma.

12:31
VORBESTE LUMEA
Cântă acum cu mine, un show pentru toată familia. Dana Dorian, Ciprian Teodorescu si Adrian Nour printre concurenții emisiunii
Cei 100 sunt pregătiți să intre in show-ul Canta acum cu mine. Loredana, este gazda emisiunii din 3 Martie la PRO TV!

09:54
VORBESTE LUMEA
Află cum ești in functie de zodie, familist sau aventurier?

16:30
VORBESTE LUMEA
Care sunt jucăriile potrivite pe care trebuie să le cumperi copilului tau. Specialistul Marius Zanfir ne vorbește
Unele jucării pe care le dăruim copiilor, pot face mai mult rau decat bine. Tu stii sa gestionezi aceasta situatie?

08:09
spital
Operații sistate la Institutul “Marius Nasta”. Ce au descoperit inspectorii sanitari
Noi acuzații grave la adresa medicului fals de la Spitalul Ilfov: "Este un diavol"
Incendiu puternic la un depozit de mașini. Alertă ISU: Nor toxic de fum. FOTO și VIDEO
Mike Tyson a oferit 10.000 de $ unui îngrijitor pentru a-l lăsa să se bată cu o gorilă
Ţurţuri de peste 10 metri formaţi pe versanţii de pe Valea Mureşului ameninţa să cadă pe carosabil
Plângere penală împotriva clinicii de înfrumusețare din mall. Anunțul făcut de Pintea
perchezitii, cereale, alba
Percheziții într-un caz de înșelăciune. Cum au fost păgubiți 7 producători de cereale
Darius Vâlcov, acuzat că a plagiat jumătate din teza de doctorat
Şoferul TIR-ului încărcat cu polietilenă, răsturnat pe DN2, a murit
Misterul unei nave românești, pe Dunăre. De ce are un singur marinar la bord
Vacanța intersemestrială ar putea dispărea. Părinții sunt cei mai nemulțumiți
Experiență traumatizantă pentru doi cetăţeni germani în România. Ce au pățit