Ministerul Agriculturii dă fonduri pentru cei care cultivă plante aromatice, dar banii riscă să rămână nefolosiți

Dată publicare: 22-06-2021 18:17
Dată actualizare: 22-06-2021 19:39


Ministerul Agriculturii pune la bătaie peste un milion două sute de mii de euro pentru românii care cultivă plante aromatice.

În cazul culturilor de busuioc și cimbru, fermierii pot primi peste 3.000 de euro pe hectar. Banii riscă însă să rămână nefolositi, din cauza condițiilor impuse.

Oamenii spun că este foarte greu să recoltezi niște plante firave și pretențioase, de pe o suprafață atât de mare, când nu avem un sistem coerent, de depozitare și livrare.

Lucian Mihalache, din județul Sibiu, cultivă busuioc, cimbru, muștar și coriandru. Ca să poată accesa banii ar trebui să-și extindă suprafață de patru ori și să își aleagă doar o plantă. Apoi, spune el nici nu ar avea unde să vândă o cantitate atât de mare.

Lucian Mihalache, cultivator:Orice subvenție ar fi bună de accesat, doar că pentru noi nu este fezabilă. Cererea pentru plantele aromatice, chiar dacă s-au redeschis restaurantele, nu crește atât de mult încât să acoperim asemenea suprafețe”.

Probleme sunt și cu piața de desfacere, spun fermierii. Plantele aromatice sunt sensibile și ocupă un volum mare la recoltare, așa că trebuie procesate imediat. Și oricât de tentante ar fi fondurile, nu merită.

Doina Ciuban, producător plante aromatic:Ai recoltat busuiocul, în maxim două ore el trebuie să ajungă la procesare din câmp. Dacă nu a ajuns la fabrică, în două ore este negru, deci trebuie să ai linia de procesare în câmp, la tine în grădină”.

Culturile de busuioc, cimbru, coriandru, fenicul sau muștar sunt plantele pentru care se pot accesa bani. Principala condiție e ca plantele să fie cultivate separat pe cel puțin un hectar, doar în cazul busuiocului și cimbrului suprafata coboară până la jumătate de hectar, care de altfel sunt și vedetele programului.

Iată sumele acordate culturilor, conform APIA:

-2.600 euro/ha, minimum 0,5 ha pentru busuioc;
-3.400 euro/ha, minimum 0,5 ha pentru cimbru;
-100 euro/ha pentru coriandru;
-200 euro/ha pentru fenicul;
-150 euro/ha pentru muștar.

Stela Tănase, reprezentant APIA:Ai un hectar cultivat, iei 3.400 de euro, ai 0,5 iei jumătate din 3.400”.

În ultimii ani, suprafața cultivată cu plante aromatice a scăzut simțitor. Dacă în 2016 aveam peste 4.300 de hectare pe care creșteau busuioc, cimbru, mentă și alte plante asemănătoare, în 2019 au mai rămas doar 1.700 de hectare. Și în tot acest timp, au crescut foarte mult importurile.


VIDEO PROTVPLUS.RO