Medicamentul experimental pentru tratamentul coronavirusului care se testează și la noi. Este dezvoltat în Coreea de Sud

Dată publicare: 25-02-2021 18:44
Dată actualizare: 25-02-2021 21:20


România a înregistrat astăzi cel mai mare număr de infectări cu SARS COV 2, din ultima lună: aproape 4.000 de cazuri. Între timp, un medicament pentru tratarea infecției este în teste la Institutul „Matei Balș”.

Cercetătorii cauta noi tratamente împotriva infecţiei COVID-19. Agenţia Europeană a Medicamentului a început analizarea în timp real a datelor privind Regdanvimab, un medicament cu anticorpi monoclonali, dezvoltat de compania farmaceutică sud-coreeană Celltrion. Practic, specialiştii EMA urmăresc rezultalele preliminare ale unui studiu în curs care cuprinde, pe lângă teste pe animale şi oameni, şi datele privind calitatea medicamentului.

Dar, spun experţii europeni, este prea devreme pentru a putea emite o părere despre eficacitatea tratamentului.

Acest medicament este în studii clinice inclusiv în România, la ''Institutul Matei Bals''.


În privința vaccinului, 700.000 de doze de ser sunt acum în depozitele din toată ţara, iar în câteva săptămâni, sunt şanse mari, să primim şi al patrulea vaccin: cel produs de Johnson & Johnson. Acesta este în faza de aprobare, la Agenţia Europeană a Medicamentului, dar şi în Statele Unite.

Conform Administrației Americane pentru siguranța Alimentelor și Medicamentelor, autoritatea care aprobă vaccinurile în Statele Unite, serul Johnson & Johnson este sigur şi eficace. Experţii americani au studiat independent rezultatele testelor clinice desfășurate pe aproximativ 40.000 de persoane în mai multe țări şi, potrivit documentelor publicate, eficacitatea acestui vaccin a fost de 85% asupra prevenirii formelor grave ale infecţiei COVID 19 şi de 66 de procente în ceea ce priveşte formele moderate. Însă în ceea ce priveşte spitalizarea ...eficacitatea este de 100%.

Andrei Baciu, secretar de stat: „Sunt câteva avantaje: se păstrează la temperaturi între 2-8 grade, se face o singură doză''

Vaccinul Johnson & Johnson ar urma să fie autorizat la jumătatea lunii martie şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, spun autorităţile noastre.

„În aprilie va ajunge în România și ne-ar reveni circa 8 milioane de doze'' spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Programului Național de Vaccinare.

Un alt vaccin anti-covid pe care îl va primi România, imediat ce va obţine aprobare de la Agenţia Europeană a Medicamentului, este cel produs de CureVac. Autorităţile de la noi au semnat deja un contract de peste 9 milioane de doze. Acest ser este produs prin tehnlogia ARN Mesager şi sunt necesare, la fel ca în cazul celor de la Pfizer şi Moderna, 2 injectii. Rapelul va fi la 28 de zile.