Mamele cu situatie dificila ar putea sa primeasca in maternitate "trosoul pentru nou nascuti". In ce consta si ce valoare are

Ultimul update: Vineri 09 Decembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 06 Decembrie 2016 17:00
Categorie: Actualitate
copil la maternitate

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, propun introducerea unei noi masuri de sprijin pentru mame aflate in situatii dificile. Ele ar urma sa primeasca "trusoul pentru nou nascuri", daca nasc in maternitate.

Acest trusoul consta intr-un set complet de haine, scutece si alte obiecte necesare unui nou-nascut in primele luni de viata. Valoarea lui s-ar ridica la aproximativ 450 de lei.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, au semnat, pe 6 decembrie, Scrisoarea comuna adresata Ministrului Fondurilor Europene, Dragos Dinu, prin care propun introducerea unei masuri noi de susținere a mamelor apartinand grupurilor vulnerabile, respectiv “Trusoul pentru nou-nascuti”.

Propunerea vizeaza introducerea masurii in Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020, a carui modificare urmeaza sa fie trimisa Comisiei Europene. Unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente si asistența materiala de baza.

Acordarea trusoului pentru nou-nascuti va fi un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurandu-le un minim necesar cresterii si ingrijirii copilului in primul trimestru de viata, igiena, dar si securitatea acestuia.

De asemenea, masura ar putea contribui si la scaderea numarului de copii abandonati in maternitate, precum si a numarului de decese in primul an de viata al copilului, asigurandu-se monitorizarea starii de sanatate de catre medicul de familie si de catre asistenții medicali comunitari.

Trusoul pentru nou-nascuți se acorda pentru fiecare nastere, in maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atribuții de asistența sociala din maternitate.

In total, 120.000 de mame in situații de risc și excluziune sociala ar putea pleca din maternitate, in urmatorii patru ani, cu un kit care sa le permita sa aiba o mai buna grija de bebelusii lor.

Cutia trusoului va putea fi folosita ca pat, iar kit-ul va mai contine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alaptat. Valoarea estimata a trusoului este de 450 lei, iar lista finala a conținutului va fi decisa de un grup de experți de la Institutul Mama și Copilul.

In anul 2015, 1.493 de copii sub varsta de 1 an au decedat. Desi in scadere fața de anii anteriori, rata mortalitații in Romania este cea mai mare din Europa. In 2015, numarul de nascuți vii inregistrat a fost de 187.372, iar numarul de copii parasiți in maternitați, pentru care au fost dispuse masuri de protecție speciala, a fost de 332 din 9.722 de copii intrați in sistemul de protecție speciala.

In anul 2015, media anuala a beneficiarilor de alocație pentru susținerea familiei, familie monoparentala cu un venit de pana la 200 lei, cu 1 copil a fost de 25.392, iar a familiilor biparentale cu un venit de pana la 200 de lei pe membru de familie, cu 1 copil, a fost de 50.095, dintr-un total de 277.916 de beneficiari ai acestui drept social.

Introducerea noii masuri este argumentata și prin experiența Finlandei, țara care implementeaza un astfel de program inca din anul 1938, program care, impreuna cu controalele periodice pre și post-natale, a condus la o rata a mortalitații infantile in Finlanda de doar 1,8 la mie in 2013 și a ramas constanta.

copil la maternitate Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Intalnire emotionanta la Maternitatea din Iasi. Copiii nascuti prematuri au venit sa le multumeasca medicilor salvatorilor
Intalnire emotionanta la Maternitatea din Iasi. Copiii nascuti prematuri au venit sa le multumeasca medicilor salvatorilor
Bebelusul care a murit la SJU Piatra Neamt ar putea fi victima unei infectii nosocomiale. Explicatiile medicilor
Bebelusul care a murit la SJU Piatra Neamt ar putea fi victima unei infectii nosocomiale. Explicatiile medicilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
sediul DNA
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a fost reabilitat ca un pod: cu armătură și beton
Trupul tânărului mort după explozia din Piatra Neamț, adus în țară din Belgia
Mamă și fiică, la spital intoxicate cu fum. Au pornit un incendiu de la câteva lumânări
Scandal la Spitalul din Târgoviște. Câțiva copii au fost expuși la gaze lacrimogene date de paznici
Clima României devine din ce în ce mai periculoasă. Alimentele care vor dispărea
Fetita mutilata de porc
Un preot a lovit cu mașina două persoane, după care a fugit de la locul accidentului
Scandal la Spitalul Judeţean din Târgovişte. Un paznic a fost rănit, iar mai multe geamuri au fost sparte
Ameninţare cu bombă la un centru comercial şi spitalul judeţean din Ploiești. 150 de persoane evacuate
Marinarii români blocaţi la bordul unei nave cu emigranți, în pericol: "Pot exploda epidemii"
Ai cui erau cei 95.000 euro găsiţi într-un dulap second-hand. "A făcut infarct"
Autorii triplei crime din Călărași riscau închisoare pe viață dacă erau majori. Ce pedeapsă pot primi