Județul Ilfov are cele mai multe localităţi intrate în carantină. Tunari, localitatea cu cea mai mare incidență

Dată publicare: 19-03-2021 19:01
Dată actualizare: 19-03-2021 19:45


Creşte numărul oraşelor şi comunelor care intră în carantină. În Ilfov, de exemplu, o zonă puternic lovită de pandemie, vor fi de vineri seară 10 localităţi care se vor supune restricţiilor impuse de carantină.

Chiar dacă zona metropolitană capitalei este complet roşie din cauza ratei mari de infectare cu coronavirus, capitala rămâne un oraş deschis. Autorităţile din întreaga ţară ţin însă sub observaţie 80 de aşezări care au raportat o rată de infectare peste 6.

Ilfovul este unul dintre judeţele cu cele mai multe localităţi intrate în carantină. Popeşti Leordeni şi Tunari se vor adăuga listei de vineri seară, de la ora 22.00.

Tunari are o rată de incidență de 9,11 la mia de locuitori. Este una din localităţile din Ilfov cu o incidenţă foarte mare. Am vorbit cu mai mulţi oameni şi par resemnaţi. Iar unii dintre ei deja se pregătesc de carantină şi au ieşit la cumpărături.

În afară de Popeşti Leordeni şi Tunari, Direcţia de Sănătate Publică analizează date din alte localităţi: Voluntari, Pantelimon, Domneşti şi Jilava, unde rata de îmbolnăvire este mai mare de 6.

Daniel Zamfir Prefectul Judeţului Ilfov: "Aşteptam, v-am spus, analiza celor de la DSP. Şi în funcţie de analiza pe care ne-o vor transmite o să vedem ce hotărâm şi ce propunere o să trimitem către şeful DSU".

Bătrân: "Eu sunt şi vaccinat, dar trebuie să respectăm măsurile acestea. Că doar aşa scăpăm de virus”.

În afară de aceste 4 aşezări, în zona capitalei sunt 10 localităţi în carantină. Cauzele sunt multiple, spune prefectul judeţului Ilfov.

Daniel Zamfir, Prefect Ilfov: "Sunt mai multe cauze. Una ar fi faptul că în Ilfov avem o aglomerare urbană deosebită. Există o mobilitate, la fel, deosebită în ceea ce priveşte intrarea, ieşirea din Bucureşti, sau tranzitul către Bucureşti".

Capitala este în prezent înconjurată de zone întregi intrate în carantină. Locuitorii din Berceni, Brăneşti, Bragadiru, Chiajna, Clinceni, Cornetu, Dobroiesti, Otopeni, Popeşti Leordeni şi Tunari trebuie să aibă motive justificate atunci când intră şi când ies din casă. Restricţiile nu vizează însă Bucureştiul.

Florin Cîțu, Premierul României: "Cifrele pe care le vedem azi, le aveam şi în decembrie anul trecut. Dar azi avem puţin mai multe restricţii. Azi avem în plus şi o campanie de vaccinare. Trebuie luate în calcul înainte de a decide noi restricţii”.

La nivel naţional sunt în prezent 80 de localităţi cu rata de îmbolnăvire peste 6. Numărul celor care au intrat efectiv în carantină este însă de 4 ori mai mic. Şi asta pentru că autorităţile sunt obligate să monitorizeze timp de 14 zile cifrele pandemiei şi după aceea, dacă nu scad, se decide carantina. Abia atunci autorităţile limitează circulația și deplasările care nu sunt necesare. Şi instalează filtre de poliție și jandarmi la intrarea în localitățile respective.


VIDEO PROTVPLUS.RO