Iohannis, de Ziua Eroilor: „Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o”

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, joi, un discurs la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Eroilor din Cimitirul Eroilor şi Veteranilor de Război din Sibiu.

Președintele României a declarat că moştenirea preţioasă lăsată de eroii noştri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acţiuni care aduc atingere valorilor esenţiale pe care le respectăm şi care ne definesc ca naţiune europeană.

”Ne-am reunit astăzi, cu emoţie şi respect, de Ziua Înălţării Domnului, pentru a-i comemora pe toţi cei care şi-au dat viaţa în numele idealurilor noastre naţionale. Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava evocă jertfa soldaţilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două conflagraţii mondiale. Ei sunt cei care au trecut prin ororile acelor vremuri ale istoriei şi au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea şi reîntregirea ţării. Este responsabilitatea noastră, a generaţiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanităţii comise atunci, să ne asigurăm că greşelile trecutului nu vor fi repetate şi să construim o lume a păcii!”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că ”în fiecare an, marcarea acestei zile reprezintă un emoţionant prilej pentru a aduce un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru libertatea şi demnitatea poporului nostru, pentru independenţă, unitate şi suveranitate, pentru eliberarea de tiranie şi protejarea democraţiei, pentru apărarea credinţei strămoşeşti, a intereselor naţionale şi a înaltelor valori fundamentale umane”.

”Avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noştri şi să-i onorăm cu înaltă preţuire pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem astăzi un stat de drept, liber şi democratic, membru al familiei europene şi euroatlantice. Ziua Eroilor ne oferă, totodată, prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem faţă de generaţiile viitoare. Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate şi curaj, riscurile şi provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naţionale, dar şi pentru a continua să clădim România europeană, modernă şi democratică în pace, într-o lume liberă”, spune preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului s-a adresat şi veteranilor de război şi militarilor. ”Naţiunea română vă este recunoscătoare pentru abnegaţia şi devotamentul de care aţi dat dovadă sub culorile drapelului naţional.

Mă înclin în faţa dumneavoastră şi vă transmit aprecierea şi respectul tuturor românilor pentru sacrificiile făcute. Totodată, folosesc acest prilej pentru a transmite un gând bun tuturor militarilor noştri care îşi desfăşoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în ţară, cât şi ca parte a angajamentelor externe asumate de România”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că înaintaşii noştri, în lupta lor pentru desăvârşirea unităţii naţionale şi crearea statului naţional român, suveran şi independent, au acţionat decisiv pentru conectarea României la spaţiul cultural şi politic european.

”Moştenirea preţioasă lăsată de eroii noştri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acţiuni care aduc atingere valorilor esenţiale pe care le respectăm şi care ne definesc ca naţiune europeană. Astăzi, România, în calitate de membru NATO şi al Uniunii Europene, reprezintă un furnizor de securitate în Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice şi este un stat pe deplin angajat în eforturile internaţionale de apărare şi garantare a respectării libertăţii, democraţiei, precum şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Într-un context în care suntem martorii unui conflict militar la graniţele noastre, care ne aduce aminte de ororile conflagraţiilor mondiale din secolul trecut, avem obligaţia morală faţă de înaintaşi, dar şi responsabilitatea faţă de cetăţenii ţării noastre de a acţiona ferm, alături de partenerii şi aliaţii noştri, pentru apărarea valorilor în care credem”, a afirmat preşedintele.

”În această zi de sărbătoare naţională, ne înclinăm cu adâncă recunoştinţă şi respect în faţa jertfei înaintaşilor noştri. Cu preţul vieţii lor trăim astăzi în libertate. Suntem datori să-i onorăm pe eroii noştri nu doar prin cuvinte, ci şi prin fapte. Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generaţiile care vor urma. Glorie eternă eroilor noştri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi martirii neamului, iar amintirea lor să rămână veşnică în sufletele noastre!”, spune preşedintele în mesaj.

Citește și...
Iohannis, mesaj pentru profesori: „E greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”
Iohannis, mesaj pentru profesori: „E greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că solicitările dascălilor sunt legitime şi uşor de înţeles, referindu-se la greva din educaţie.

Recomandări
Regele Charles al III-lea, discurs în limba română: Întotdeauna m-am simțit acasă în România, „ţară de glorii, ţară de dor”
Regele Charles al III-lea, discurs în limba română: Întotdeauna m-am simțit acasă în România, „ţară de glorii, ţară de dor”

Regele Charles al III-lea a ajuns, vineri, în România. Chiar dacă vizita sa este una privată, în semn de curtoazie suveranul s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni 

„Vom elibera întreaga Rusie”. Partizanii anti-Putin anunță că vor lansa un nou atac pe teritoriul rus
„Vom elibera întreaga Rusie”. Partizanii anti-Putin anunță că vor lansa un nou atac pe teritoriul rus

Un grup de luptători ruși anti-Putin a anunțat că va lansa în curând un nou atac pe teritoriul Rusiei, pentru a elibera țara.

Șapte ani de la tragedia SMURD de la Haragâș. Eroii au fost comemorați de rude și colegi.
Șapte ani de la tragedia SMURD de la Haragâș. Eroii au fost comemorați de rude și colegi. "Sunt în sufletele noastre"

Au trecut șapte ani de la accidentul aviatic SMURD în care un echipaj de salvare aeriană de la Iași a murit în timpul unei misiuni în Republica Moldova.