Inspectia Judiciara sustine ca afirmatiile lui Traian Basescu si ale Elenei Udrea au afectat prestigiul actului de justitie

Elena Udrea, Traian Basescu

Afirmatiile lui Traian Basescu, referitoare la faptul ca Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "sunt artizani ai unui mod ravasit de a face justitie", si ale Elenei Udrea, despre anchetele DNA care o vizeaza, au afectat prestigiul justitiei.

Aceasta este afirmatia unor oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare, care au declarat ca, in urma analizarii afirmatiilor facute de fostul sef al statului si de fostul ministru, s-a ajuns la concluzia ca, in ultima perioada, cei doi au facut declaratii ce au afectat independenta magistratilor si prestigiul actului de justitie.

Rapoartele intocmite in cazul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea, insotite de aceste concluzii, vor fi prezentate plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), institutie care va decide, in aceasta saptamana, daca si le va insusi.

CSM a sesizat, in 7 aprilie, Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile lui Traian Basescu, care spunea ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie". Presedintele CSM, Marius Tudose, a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile facute de fostul sef al statului la postul de televiziune B1, dar si cu privire la o postare a Elenei Udrea pe o pagina de socializare.

"Ca urmare a declaratiilor lansate in spatiul public de catre domnul Traian Basescu in cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvant'- 31 martie 2015 - si „X-PRESS”- 6 aprilie 2015-, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum si a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea in data de 2 aprilie 2015, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", conform unui comunicat de presa al CSM.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu vorbeste despre "spectacolul hidos al retinerilor" din Romania. Fostul presedinte isi continua criticile
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 6 aprilie, la B1, ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a a face justitie, fara respect pentru cel care nu este condamnat", adaugând ca "vor sa mai ramana cinci mandate".

Intrebat de ce nu ii suna pe Florian Coldea (adjunctul sefului SRI- n.r.), pe Codruta Kovesi sau pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Basescu a declarat: "Pot sa va spun ca din sila?". Basescu a continuat: "Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie, fara respect pentru cel care nu e condamnat. Ce sa fac? Vor sa mai ramana cinci mandate in functie".

Ulterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a raspuns atacurilor fostului sef al statului Traian Basescu, spunand ca acestea fac ca Romania sa piarda credibilitate si ca "foarte rar" ea s-ar putea lasa intimidata de reactii ale unor politicieni.

Pe de alta parte, Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook ca "toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca "toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune".

"Pentru ca am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv in «Gala Bute», ceilalti doi inculpati aflati in arest, Rudel Obreja si Tudor Breazu, au declarat ca asupra lor s-au facut presiuni din partea procurorilor pentru a declara impotriva Elenei Udrea. Au existat chiar si promisiuni privind eliberarea. Asta arata ca nu se doreste adevarul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se genereaza perceptia publica (reala!) ca oricine declara impotriva fostului ministru al Dezvoltarii este liber", potrivit mesajului postat pe Facebook.

Udrea mai arata ca "procurorii DNA au lasat-o libera pe Ana Maria Topoliceanu (pusa sub control judiciar), desi exista probe foarte clare depuse la dosar ca aceasta a incercat sa-l influenteze si constranga pe Tudor Breazu" sa dea o declaratie impotriva sa.

Totodata, fostul ministru preciza ca momentul in care s-a facut prelungirea mandatului de arestare "a fost special ales astfel incat cazul sa pice la un anumit judecator", incalcandu-se "foarte grav principiul ca dosarul sa intre in sarcina unui judecator independent". "E clar ca luni s-a venit cu o solutie in plic", a mai scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, care mentioneaza ca procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocatilor acesteia sa puna anumite intrebari relevante.

Tot in sedinta de plen din 7 aprilie, CSM a fost analizat un alt raport al Inspectiei Judiciare privind declaratiile facute de Traian Basescu dupa sechestrul pus pe terenuri de la Nana, in dosarul instrumentat de procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, declaratiile lui Traian Basescu au avut un impact negativ asupra imaginii justitiei si asupra sistemului judiciar in ansamblul sau, afectand independenta procurorului care instrumenteaza dosarul Nana, au declarat pentru Mediafax oficiali din cadrul IJ.

Membrii CSM au decis, in urma deliberarilor, sa isi insuseasca raportul inspectorilor judiciari.

Inspectia Judiciara a fost sesizata de Consiliul Superior al Magistraturii in 9 martie, dupa ce Traian Basescu a scris pe Facebook, in 7 martie, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa. CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari dupa ce conducerea Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut Consiliului sa apere magistratii, apreciind ca este regretabil ca un fost presedinte pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justitiei.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Tentatia liderilor justitiei - sa nu se miste-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai natiunii"

Fostul presedinte Traian Basescu spune ca este de acord cu procurorul sef al DNA ca, din punct de vedere penal, protectia Parlamentului nu trebuie sa existe.

Traian Basescu vorbeste despre
Traian Basescu vorbeste despre "spectacolul hidos al retinerilor" din Romania. Fostul presedinte isi continua criticile

Fostul presedinte Traian Basescu a postat pe Facebook un nou mesaj, in care a spus ca nu va renunta la comentariile la adresa justitiei si ca lupta lui continua sa fie impotriva coruptiei.

Schimbarea la fata a Justitiei, prin ochii lui Traian Basescu. De la
Schimbarea la fata a Justitiei, prin ochii lui Traian Basescu. De la "cheia evolutiei" la "sila" fata de oamenii numiti de el

La 3 luni si jumatate de cand si-a incheiat mandatul, presedintele Traian Basescu a reusit sa uimeasca din nou si sa revina in centrul atentiei opiniei publice – cu o atitudine fata de procurori intoarsa cu 180 de grade

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.