Inspectia Judiciara sustine ca afirmatiile lui Traian Basescu si ale Elenei Udrea au afectat prestigiul actului de justitie

27-04-2015 09:48


Elena Udrea, Traian Basescu

Afirmatiile lui Traian Basescu, referitoare la faptul ca Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "sunt artizani ai unui mod ravasit de a face justitie", si ale Elenei Udrea, despre anchetele DNA care o vizeaza, au afectat prestigiul justitiei.

Aceasta este afirmatia unor oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare, care au declarat ca, in urma analizarii afirmatiilor facute de fostul sef al statului si de fostul ministru, s-a ajuns la concluzia ca, in ultima perioada, cei doi au facut declaratii ce au afectat independenta magistratilor si prestigiul actului de justitie.

Rapoartele intocmite in cazul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea, insotite de aceste concluzii, vor fi prezentate plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), institutie care va decide, in aceasta saptamana, daca si le va insusi.

CSM a sesizat, in 7 aprilie, Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile lui Traian Basescu, care spunea ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie". Presedintele CSM, Marius Tudose, a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile facute de fostul sef al statului la postul de televiziune B1, dar si cu privire la o postare a Elenei Udrea pe o pagina de socializare.

"Ca urmare a declaratiilor lansate in spatiul public de catre domnul Traian Basescu in cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvant'- 31 martie 2015 - si „X-PRESS”- 6 aprilie 2015-, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum si a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea in data de 2 aprilie 2015, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", conform unui comunicat de presa al CSM.

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 6 aprilie, la B1, ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a a face justitie, fara respect pentru cel care nu este condamnat", adaugând ca "vor sa mai ramana cinci mandate".

Intrebat de ce nu ii suna pe Florian Coldea (adjunctul sefului SRI- n.r.), pe Codruta Kovesi sau pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Basescu a declarat: "Pot sa va spun ca din sila?". Basescu a continuat: "Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie, fara respect pentru cel care nu e condamnat. Ce sa fac? Vor sa mai ramana cinci mandate in functie".

Ulterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a raspuns atacurilor fostului sef al statului Traian Basescu, spunand ca acestea fac ca Romania sa piarda credibilitate si ca "foarte rar" ea s-ar putea lasa intimidata de reactii ale unor politicieni.

Pe de alta parte, Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook ca "toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca "toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune".

"Pentru ca am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv in «Gala Bute», ceilalti doi inculpati aflati in arest, Rudel Obreja si Tudor Breazu, au declarat ca asupra lor s-au facut presiuni din partea procurorilor pentru a declara impotriva Elenei Udrea. Au existat chiar si promisiuni privind eliberarea. Asta arata ca nu se doreste adevarul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se genereaza perceptia publica (reala!) ca oricine declara impotriva fostului ministru al Dezvoltarii este liber", potrivit mesajului postat pe Facebook.

Udrea mai arata ca "procurorii DNA au lasat-o libera pe Ana Maria Topoliceanu (pusa sub control judiciar), desi exista probe foarte clare depuse la dosar ca aceasta a incercat sa-l influenteze si constranga pe Tudor Breazu" sa dea o declaratie impotriva sa.

Totodata, fostul ministru preciza ca momentul in care s-a facut prelungirea mandatului de arestare "a fost special ales astfel incat cazul sa pice la un anumit judecator", incalcandu-se "foarte grav principiul ca dosarul sa intre in sarcina unui judecator independent". "E clar ca luni s-a venit cu o solutie in plic", a mai scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, care mentioneaza ca procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocatilor acesteia sa puna anumite intrebari relevante.

Tot in sedinta de plen din 7 aprilie, CSM a fost analizat un alt raport al Inspectiei Judiciare privind declaratiile facute de Traian Basescu dupa sechestrul pus pe terenuri de la Nana, in dosarul instrumentat de procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, declaratiile lui Traian Basescu au avut un impact negativ asupra imaginii justitiei si asupra sistemului judiciar in ansamblul sau, afectand independenta procurorului care instrumenteaza dosarul Nana, au declarat pentru Mediafax oficiali din cadrul IJ.

Membrii CSM au decis, in urma deliberarilor, sa isi insuseasca raportul inspectorilor judiciari.

Inspectia Judiciara a fost sesizata de Consiliul Superior al Magistraturii in 9 martie, dupa ce Traian Basescu a scris pe Facebook, in 7 martie, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa. CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari dupa ce conducerea Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut Consiliului sa apere magistratii, apreciind ca este regretabil ca un fost presedinte pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justitiei.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO