Încep tăierile. Primul pe listă: sporul pentru condiții vătămătoare. Sindicatele amenință cu greve

Ultima actualizare: 18-12-2019 18:19
angajati_stat

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, miercuri, că sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase va fi acelaşi pentru toţi angajaţii din sistemul public şi va reprezenta 25% din salariul de bază minim brut pe ţară.

"O altă serie de prevederi au fost incluse în proiectul de lege privind modificarea OUG 114 şi pentru completarea şi modificarea unor acte normative ca urmare a noii strategii fiscal-bugetare aprobate de Guvern. Regimul detaşărilor a fost reglementat prin acest proiect de lege, astfel încât nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. De asemenea, a fost regândit modul de alocare a sporului pentru condiţii periculoase şi condiţii vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară", a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, argumentul care a stat la baza acestei prevederi are în vedere "eliminarea discriminărilor produse în mod artificial între diferite categorii de angajaţi expuşi în aceeaşi măsură condiţiilor de muncă periculoase sau vătămătoare".

"În aceleaşi condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare angajaţii trebuie să beneficieze de acelaşi spor care are o raportare la salariul minim brut pe ţară, nu se mai raportează la cuantumul salariului de bază al angajatului, ci este un procent fix din salariul minim brut pe ţară", a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă măsură din acest proiect este îngheţarea în 2020, la nivelul aferent lunii decembrie 2019, a indemnizaţiilor pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate.

"Indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de merit se păstrează la nivelul anului 2019. Beneficiarii dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau pentru pensie anticipată, atât din sistemul public de pensii, cât şi din alte sisteme reglementate prin legi specifice, nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate în cadrul instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare al autorităţilor şi instituţiilor publice în care sunt angajaţi cu contract de muncă. Prevederile legate de cumulul pensiilor cu salariul nu se aplică pentru persoanele care au durata mandatului stabilită prin Constituţie", a explicat Dancă.

Sindicatele amenință cu intrarea în grevă

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" se opune intenţiei Guvernului de a reduce valoarea netă a sporului de condiţii periculoase şi vătămătoare pentru salariaţii din sănătate şi atrage atenţia că, în cazul aprobării unui act normativ în acest sens, există riscul declanşării unui conflict colectiv de muncă la nivelul întregului sector sanitar public.

"Luând act de declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, Federaţia "Solidaritate Sanitară" se opune unei astfel de intenţii în cazul în care ar fi aplicabilă şi salariaţilor din sănătate, aceasta conducând la reducerea valorii nete a sporului de condiţii periculoase şi vătămătoare. Constatăm, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuţie drepturile salariaţilor din sistemul sanitar, măsurile nefiind discutate cu Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România, federaţie reprezentativă la nivel de sector sanitar", se menţionează într-un comunicat al Federaţiei.

Reprezentanţii "Solidaritatea Sanitară" precizează că, deocamdată, nu au nicio informaţie referitoare la draftul proiectului de act normativ, însă dacă se intenţionează modificarea Regulamentului de sporuri aplicabil salariaţilor din domeniul Sănătăţii vor fi demarate procedurile interne de declanşare a protestelor.

"În condiţiile transpunerii acestui "cadou de Crăciun" într-un act normativ, măsura riscă să dea naştere unui conflict colectiv de muncă la nivelul întregului sector sanitar public, în cazul în care se va răsfrânge şi asupra salariaţilor din sănătate", se menţionează în comunicat.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO