Incendiu major în București. O hală cu bazine cu zinc și acid clorhidric, cuprinsă de flăcări


Ultimul update: Vineri 10 Ianuarie 2020 09:05
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 18:54
Categorie: Stiri actuale

A fost alertă maximă joi seară în Sectorul 3 al Capitalei. Zeci de pompieri au intervenit la Fabrica Electromontaj, unde a izbucnit un incendiu de proporţii.

O hală în care se aflau şase bazine, dintre care două cu acid clorhidric şi una cu zinc a fost cuprinsă de flăcări, iar pericolul de explozie a existat pe toată perioada intervenţiei.

Populaţia a fost anunţată prin RO-ALERT să evite zona. Din fericire, calitatea aerului nu a fost modificată.

Flăcările au pus stăpânire, puţin după ora 18, pe hala în care se aflau şase bazine din polipropilen. Două dintre ele conţineau acid clorihidric diluat în cantitate de 20%, iar lângă ele se afla şi un bazin cu zinc topit.

Focul a cuprins în total o suprafaţă de aproximativ 300 de mp, într-o hală aflată la aproximativ 100 de metri de locul în care ne aflăm. În total 9 muncitori au încercat să stânga, însă nu au reuşit. Au ieşit afară şi au dat apelul la 112.

După ce s-au consultat cu Garda de mediu, pompierii au stabilit că focul să fie stins cu apă şi spumă. Însă, în cazul în care apa intră în contact cu zincul, există pericolul de explozie.

Bogdan Toma, ISU: "Pericolul a fost că lângă câteva rezervoare, unde se afla un alt rezervor în care se afla zinc la o temperatură de 500 de grade. A trebuit protejat astfel încât apa să nu ajungă la acesta."

Din fericire, în urma incendiului nicio persoană nu a fost rănită, iar populaţia a fost anunţată prin sistemul RO-ALERT să evite zona. În urmă a doua măsurători privind calitatea aerului autorităţile au constatat că nu s-au depăşit valorile acceptate.

Cel mai probabil, spun pompierii, totul ar fi pornit de la un scurtcircuit.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Incendiul a fost stins, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

UPDATE ANM: Evoluţia norului de fum produs în urma incendiului va fi de dispersie lentă şi de deplasare către nord-est

Evoluţia norului de fum produs în urma incendiului va fi de dispersie lentă şi de deplasare către nord-est, susţin meteorologii.

"Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Electromontaj, Str. Ilioara, Sector 3, se apreciază că în cursul acestei nopţi circulaţia aerului va fi relativ slabă şi se va realiza predominant dinspre sud-vest către nord-est, astfel că evoluţia norului de fum va fi de dispersie lentă şi de deplasare către nord-est", arată ANM într-un comunicat remis joi Agerpres.

UPDATE Au fost efectuate 2 măsuratori privind calitatea aerului din zonă, nu s-au constatat depășiri ale valorilor acceptate.

UPDATE În bazin se află acid clorhidric diluat, nu sunt posibilități de propagare, se acționează pentru protecția vecinătăților.

O avertizare RO-ALERT transmisă de ISU București - Ilfov arată că sunt degajări mari de fum.

Oamenii sunt sfătuiți să evite zona și să elibereze căile de circulație pentru a permite accesul mijloacelor de intervenție.

„Incendiul s-a extins la nivelul acoperișului halei pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Hala are o suprafata de aprox. 2500 mp, constructie P+1. Se actioneaza pentru localizare”, a mai transmis ISU.

Din evaluarea făcută la fața locului rezultă că este pericol de explozie, au mai transmis autoritățile. Nu se cunosc cu exactitate toate substanțele existente în bazin.

Au fost trimise 20 de autospeciale de stingere, 2 autoscări, 1 echipaj descarcerare, 1 echipaj CBRN, 2 SMURD.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33