Incendiu major în București. O hală cu bazine cu zinc și acid clorhidric, cuprinsă de flăcări

Ultima actualizare: 10-01-2020 09:05

A fost alertă maximă joi seară în Sectorul 3 al Capitalei. Zeci de pompieri au intervenit la Fabrica Electromontaj, unde a izbucnit un incendiu de proporţii.

O hală în care se aflau şase bazine, dintre care două cu acid clorhidric şi una cu zinc a fost cuprinsă de flăcări, iar pericolul de explozie a existat pe toată perioada intervenţiei.

Populaţia a fost anunţată prin RO-ALERT să evite zona. Din fericire, calitatea aerului nu a fost modificată.

Flăcările au pus stăpânire, puţin după ora 18, pe hala în care se aflau şase bazine din polipropilen. Două dintre ele conţineau acid clorihidric diluat în cantitate de 20%, iar lângă ele se afla şi un bazin cu zinc topit.

Focul a cuprins în total o suprafaţă de aproximativ 300 de mp, într-o hală aflată la aproximativ 100 de metri de locul în care ne aflăm. În total 9 muncitori au încercat să stânga, însă nu au reuşit. Au ieşit afară şi au dat apelul la 112.

După ce s-au consultat cu Garda de mediu, pompierii au stabilit că focul să fie stins cu apă şi spumă. Însă, în cazul în care apa intră în contact cu zincul, există pericolul de explozie.

Bogdan Toma, ISU: "Pericolul a fost că lângă câteva rezervoare, unde se afla un alt rezervor în care se afla zinc la o temperatură de 500 de grade. A trebuit protejat astfel încât apa să nu ajungă la acesta."

Din fericire, în urma incendiului nicio persoană nu a fost rănită, iar populaţia a fost anunţată prin sistemul RO-ALERT să evite zona. În urmă a doua măsurători privind calitatea aerului autorităţile au constatat că nu s-au depăşit valorile acceptate.

Cel mai probabil, spun pompierii, totul ar fi pornit de la un scurtcircuit.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Incendiul a fost stins, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

UPDATE ANM: Evoluţia norului de fum produs în urma incendiului va fi de dispersie lentă şi de deplasare către nord-est

Evoluţia norului de fum produs în urma incendiului va fi de dispersie lentă şi de deplasare către nord-est, susţin meteorologii.

"Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Electromontaj, Str. Ilioara, Sector 3, se apreciază că în cursul acestei nopţi circulaţia aerului va fi relativ slabă şi se va realiza predominant dinspre sud-vest către nord-est, astfel că evoluţia norului de fum va fi de dispersie lentă şi de deplasare către nord-est", arată ANM într-un comunicat remis joi Agerpres.

UPDATE Au fost efectuate 2 măsuratori privind calitatea aerului din zonă, nu s-au constatat depășiri ale valorilor acceptate.

UPDATE În bazin se află acid clorhidric diluat, nu sunt posibilități de propagare, se acționează pentru protecția vecinătăților.

O avertizare RO-ALERT transmisă de ISU București - Ilfov arată că sunt degajări mari de fum.

Oamenii sunt sfătuiți să evite zona și să elibereze căile de circulație pentru a permite accesul mijloacelor de intervenție.

„Incendiul s-a extins la nivelul acoperișului halei pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Hala are o suprafata de aprox. 2500 mp, constructie P+1. Se actioneaza pentru localizare”, a mai transmis ISU.

Din evaluarea făcută la fața locului rezultă că este pericol de explozie, au mai transmis autoritățile. Nu se cunosc cu exactitate toate substanțele existente în bazin.

Au fost trimise 20 de autospeciale de stingere, 2 autoscări, 1 echipaj descarcerare, 1 echipaj CBRN, 2 SMURD.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO