(P) Importanţa certificării FOGRA în industria tipografică


Ultimul update: Luni 02 Decembrie 2019 14:55
Data publicarii: Luni 02 Decembrie 2019 13:18
Categorie: a
Importanţa certificării FOGRA în industria tipografică

A investi în permanenţă în achiziţia de echipamente și software noi și ultra-performante înseamnă că acea companie doreşte să le ofere clienților produse la cel mai înalt standard de calitate.

Certificarea FOGRA este cea mai importantă din industria tipografică la nivel worldwide. Programul de certificare Fogra testează cunoștințe detaliate despre pregătirea datelor pentru fluxurile de lucru hibride, managementul și comunicarea culorilor (ICC), precum și standardele ISO și cerințele pentru verificarea contractelor și amprentele de validare.

A obţine această cea mai râvnită certificare din industria tipografică la nivel worldwide este o dovadă de bune practici și calitate în domeniul printului digital. Acest certificat Fogra garantează faptul că probele de culori și imprimarea sunt în conformitate cu standardul ISO 12647-2: 2013 sau cu standardele de referință FOGRA. De asemenea, este un control al calității proceselor și ajută serviciile unei tipografii care produce print digital materiale rigide care să fie pe deplin compatibile cu așteptările clienților.

FOGRA oferă fiecărei companii o oportunitate de a obține certificarea în conformitate cu ProcessStandard Offset (PSO), care se bazează pe ISO 12647. Aceasta certificare reprezintă stadiul modern al managementului automatizat al calității și al consistenței cromatice în producerea de tipăriri color pe offset rotativ, permițând unei tipografii să atingă aceleași standarde de excelență în ceea ce privește reproducerea culorilor.

În esență, sistemul este capabil să măsoare culoarea așa cum este tipărită și să transfere datele către software în stadiul de preimprimare. Orice abatere de la starea standard este detectată automat, iar software-ul va genera curbe de ton în timp real necesare pentru corectare, într-un mod în care presa este în conformitate cu specificațiile ISO 12647-2.

Printre obiectivele principale ale Institutului Fogra de Cercetare şi Certificare pentru Tehnologii Media (Fogra Forschungsinstitut für Medientechnologien e. V) se numără promovarea celor mai înalte standarde de calitate privind procesul de tipărire și cele mai moderne tehnologii în domeniile de cercetare și dezvoltare. Astfel, industria de print digital UV dar nu numai, poate beneficia de rezultatele acestei activități. Asociația are propriul institut, cu o echipă formată din aproximativ 50 de membri, printre care se numără chimiști, fizicieni și ingineri.

Clienții industriei tipografice solicită o calitate perfectă a imprimării, indiferent când sau unde se plasează comanda. Cel mai important dintre toate imprimările, fie că vorbim de print digital large format, print digital materiale rigide sau print digital UV, tipărirea trebuie să reflecte realitatea cât mai precis. Clienții apreciază ca produsul tipărit să fie perfect. Acesta este obiectivul procesului offset.

Noi standarde continuă să apară, astfel încât modificările sunt mai devreme sau mai târziu inevitabile. Modificările vor fi semnificative, dar pentru majoritatea companiilor pot fi gestionate. Tipografia Global Print este una dintre puținele companii din România care a obținut certificare FOGRA. Aceasta a fost supusă unei serii de teste riguroase privind diverse configurații și condiții de imprimare pentru o gamă largă de funcții. Certificarea Fogra reprezintă nu doar o garanție a calității, ci și o confirmare a nivelului tehnic și de know-how al procesului de producție folosit.

Avantajele certificării FOGRA în controlul procesului de gestionare a calității:

• Se asigură calibrarea sau ajustarea corectă pentru rezultate repetabile și predictibile.
• Se vor identifica și corecta erori prezente tipic într-un document PDF, erori responsabile în general pentru eșecul rezultatului procesului de tipar, denumit tehnic prelight.
• Înțelegerea potențialelor limitări tehnice în procesarea documentelor complexe, precum și măsurile necesare pentru detectarea timpurilor obiectelor;
• Cunoștințe – se poate evalua nivelul de pregătire pentru operatori, pentru a putea pune la dispoziție o problemă de adresă, precum și pentru a-și putea acorda funcția de delegare a procesului de producție.
• Procesarea fișierelor în format PDF/X, gestionarea culorii, acuratețea și uniformitatea culorilor, durabilitatea și rezistența culorilor la radiațiile UV.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO