”Hâzii” din Bistrița Năsăud au dispărut din cauza coronavirusului. Este prima dată când obiceiul se oprește, după 60 de ani

Ultima actualizare: 06-01-2021 09:47

În fiecare an, de Ajunul Bobotezei, oamenii din satul Chintelnic, judeţul Bistriţa-Năsăud, obişnuiau să aştepte colindătorii costumaţi cât mai înfricoşător posibil, cunoscuţi şi sub numele de ”Hâzii”, care alungau spiritele rele din casele sătenilor.

Din cauza pandemiei, anul aceasta este pentru prima dată în ultimii 60 de ani, de când acest obicei a fost oprit. Localnicii se tem să mai primească colindătorii în locuinţe de frica virusului.

Potrivit unui obicei vechi de sute de ani, în ziua de 5 ianuarie, tinerii, și nu numai, din satul Chintelnic, își schimbau înfățișarea, acoperindu-și fața cu făină, purtând măști și haine ponosite, după care colindau din casă în casă, în căutarea unor posibile căsătorii. Anul acesta, ulițele satului au fost pustii, iar o liniște apăsătoare a cuprins toată localitatea din Bistrița - Năsăud.

Personajele întruchipate de către ,,Hâzi" sunt de fiecare dată, dintre cele mai diverse, cum ar fi moartea, preotul, mirele și mireasa, nuntași, drăcușori, ofițeri, moși sau babe.

„Nu s-au întrerupt niciodată obiceiurile astea, acum e perioada asta urâtă de pandemie. În seara asta era un obicei frumos, se făceau hâzi și umblau din casă în casă, cei mai tineri, chiar și ăștia mai în vârstă ca noi umblau și spionau casele pentru viitorii tineri, care s-ar fi putut da laolaltă" explică un localnic.

Localnică: ,,De 60 de ani nu a fost întrerupt, se umbla pe la case, care cum îi înţesa, acum nu îi mai lasă și nu mergem nicăieri, nu îi mai lasă nici pe copii, nici să umble hâzi pe la case, că nu-i primim, anul trecut era plin aici.. ”
Reporter: Era frumos?
Localnică: „Era foarte frumos... acum dacă așa a dat Dumnezeu..”

Localnicii sunt triști, din cauză că anul acesta ulițele satului sunt goale și că nu pot primii pe nimeni în case, să îi colinde.

Reporter: Lăsați copilul să meargă cu hâzii?
Femeie: „L-aș lăsa, dar dacă nu îi primesc oamenii în casă cu pandemia.....ulițele sunt goale, e trist... Da, e foarte trist cu pandemia asta, ar umbla oamenii pe drum, anul trecut am făcut, am umblat.”

Reporter: Primiți hâzii, dacă vin?
Localnică: „Nu, anul ăsta nu” 
Reporter: De ce?
Localnică: „E pandemia și nu vrem să riscăm, avem părinți, bunici bolnavi, în vârstă și mai bine evităm.”

Startul pentru colindat se dădea de la casa preotului. Era prima casă în care intrau hâzii și apoi mergem mai departe.

Grigore Linul - preot sat Chintelnic: ,,Era un eveniment important pentru parohia noastră și nu numai, pentru întreaga zonă, când în seara aceasta umblau hâzii aici, în Chintelnic, însă anul 2020 a fost un an atipic, iată că începem un an 2021 atipic... cu alte cuvinte și în seara aceasta, hâzii nu vor mai colinda din poartă în poartă ca în ceilalţi ani. Anul trecut era plin de hâzi şi de lume, e pustiu într-adevăr, e puțin sinistru însă trebuie să respectăm aceste măsuri pentru a ne fi mai bine.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO