Guvernul promite bani pentru crescătorii de animale. Vânzările au scăzut cu până la 40%

Ultima actualizare: 13-08-2020 19:48

Crescătorii de animale au un an negru. Le-au scăzut vânzările și cu 40 la sută, astfel că multe ferme, mai ales dintre cele mici, riscă să dispară.

Ca să îi ajute să supraviețuiască, Guvernul promite bani pentru pierderile intregistrate în timpul stării de urgență.

Ajutorul va veni cel mai probabil la sfârșitul anului, însă oamenii ar avea nevoie acum de sprijin, pentru a cumpără furaje.

Cu 1.500 de oi și 80 de vaci, aceasta fermă este una dintre cele mai prospere din județul Brașov. Livrează lapte la supermarketuri, însă proprietarul se baza foarte mult și pe livrările către restaurante. Cum multe au rămas închise, vânzările au scăzut cu până la 40 la sută.

George Cățean, fermier: „Un alt segment pe care l-am pierdut sunt turiștii, turiștii care veneau și cumpăru direct din magazine, iar un a treilea segment pierdut zona de diaspora, romanii care se întorceau acasă în jurul sărbătorilor, și care pe lângă faptul că petreceau alături de familie, și consumau.”

Lucrurile stau rău și la o altă fermă tot din județul Brașov. Propietarul căștiga din vanzarea laptelui la dozatoarele din piețele. În aceste vremuri însă, clienții s-au împuținat.

Vasile Papuc, crescător vite: „Ne-a scăzut undeva la jumătate din cauza pandemiei, oamenii - nu știu din ce cauză - nu mai vin în piețe să își cumpere laptele de la dozatoare”.

Guvernul promite un ajutor financiar pentru pagubele înregistrate în perioada 1 martie - 1 iulie.

O mie de euro ar urma să primească crescătorii de vaci, dacă au intre 5 și 10 vite și 7000 de euro - pentru o fermă cu peste 100 de capete.

Cine are oi poate primi câte 5 lei pe animal, cu o condiție: să aibă o turmă de cel puțin 50 de capete. Aceeași bani îi iau și crescătorii de capre. De sprijin vor beneficia inclusiv cei care cresc păsări și porci.

Pentru a intra în posesia ajutorului financiar, fermierii trebuie să depună cereri la APIA.

Mihail Gyero-Popa, director Direcția pentru Agricultură a județului Brașov: „Un pic mai complicată este documentația la celelalte două specii unde se solicită și alte documente, de exemplu la schița grajdului la porcine."

Guvernul promite că banii vor ajunge la fermieri până la sfârșitul anului. Actul normativ a fost pus în dezbatere publică. După intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, crescătorii de animale vor avea la dispoziție 20 de zile să depună cererile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO