1000 de zboruri, afectate de greva pilotilor Lufthansa. Motivul pentru care a fost declarata ilegala de un tribunal german

Ultima actualizare: 12-09-2015 07:15
greva la Lufthansa coada pe aeroport la check-in

Lufthansa, cea mai mare companie aeriana europeana, va anula miercuri aproximativ 1.000 de zboruri, inclusiv 52 de zboruri pe distante lungi.

UPDATE 15:00: Un tribunal german a ordonat miercuri incetarea grevei pilotilor de la compania aeriana Lufthansa, care a provocat anularea a aproximativ 1.000 de zboruri si a afectat 140.000 de pasageri, transmite AFP. Sesizat de conducerea companiei Lufthansa, un tribunal pentru litigii de munca din Frankfurt a decis miercuri ca a 13-a greva din ultimele 18 luni declansata de sindicatul pilotilor Vereinigung Cockpit este ilegala deoarece nu este directionata spre atingerea unui obiectiv concret vizand salariile ci pare mai degraba directionata spre blocarea planurilor companiei Lufthansa de a-si extinde subsidiarele low-cost. Deocamdata nu este clar care vor fi efectele deciziei tribunalului asupra traficului aerian.

Sindicatul german al pilotilor, Cockpit, a declansat a 13-a greva din ultimele 18 luni, anunta Agerpres. Ca urmare, Lufthansa va putea opera doar 2.000 dintre cele 3.000 curse aeriene planificate miercuri, dupa ce greva inceputa marti la zborurile pe distante lungi a fost extinsa si la cele pe distante scurte si medii, fiind afectati aproximativ 140.000 de pasageri. Daca aveti bilet pentru miercuri la un zbor Lufthansa, puteti verifica pe site-ul companiei situatia acestuia, dat fiind ca sunt afectate si mai multe curse aeriene care aterizeaza si decoleaza in Romania – de pilda, cele de Munchen si Frankfurt de pe aeroportul Henri Coanda.

Compania a dat asigurari ca toate cursele aeriene ale subsidiarelor sale - Germanwings, Swiss, Austrian Airlines si Brussels Airlines - vor opera normal miercuri. Marti, operatorul aerian a anulat 84 din cele 170 de zboruri pe distante lungi din cauza actiunii de protest provocate de disputele privind salariile, beneficiile si reducerile de costuri. Grevele repetate au costat Lufthansa peste 300 milioane de euro (335,5 milioane de dolari).

'Nu putem exclude noi greve saptamana aceasta. De asemenea, sunt posibile noi actiuni de protest in urmatoarele saptamani', a avertizat, marti, purtatorul de cuvant al sindicatului Markus Wahl.

Conducerea Lufthansa vrea sa micsoreze costurile, transferand lunar un avion Germanwings catre o noua divizie low-cost numita Eurowings, cu sediul in Austria, unde nu se aplica legislatia muncii din Germania.

Cockpit se opune intentiei conducerii Lufthansa de a elimina sistemul de pensionare anticipata, care le permite pilotilor sa iasa la pensie la 55 de ani. Astfel, pilotii de la Lufthansa vor sa mentina posibilitatea de a se pensiona anticipat la 55 de ani, cu 60% din salariu, inainte de a ajunge la varsta oficiala de pensionare de 65 de ani. Sindicatul a fost de acord cu majorarea varstei medii de pensionare a pilotilor la 60 de ani.

Lufthansa se confrunta cu dificultati, in urma concurentei venite de la companiile low-cost, precum easyJet si Ryanair, si a companiei Etihad, din orientul Mijlociu, care a preluat o participatie in grupul german Air Berlin.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO