Gafă de proporții a UE: birocrații nu au cenzurat bine informațiile confidențiale din contractul cu AstraZeneca

Ultima actualizare: 30-01-2021 14:25
Miniștrii de Externe ai statelor membre UE se reunesc la Luxemburg. Ce subiecte se află pe agendă
Shutterstock

Uniunea Europeană plăteşte laboratorului britanic AstraZeneca 870 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dezvăluie revista germană Der Spiegel cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a Acrobat Reader, care a per

Grupul AstraZeneca a acceptat vineri ca Bruxellesul să publice contractul cu privire la precomandarea vaccinului împoriva covid-19, un document de aproximativ 40 de pagini publicat pe site-ul Comisiei Europene (CE) cenzurat - inclusiv pagini întregi - ”din motive de confidenţialitate”, informeaza News.ro.

Revista germană Der Spiegel dezvăluia după aceea că o primă versiune a contractului cu AstraZeneca postată online de către CE permitea citirea părţii cenzurate a documentului cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a cititorului PDF Acrobat.

În urma dezvăluirii acestei gafe - împărtăşită masiv pe reţele de socializare -, documentul iniţial a fost înlocuit rapid, punând capăt acestei erori grosolane sau necunoaşteri informatice.

Potrivit textului dezvăluit de către Der Spiegel, factura pentru 300 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford este de 870 de milioane de euro.

Această sumă include toate costurile şi cheltuielile directe şi indirecte ale laboratorului britanic în vederea producerii şi distribuirii vaccinului.

Este vorba, de exemplu, despre costuri cu forţa de muncă, materiale, funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor, controlul calităţii, impozite indirecte nedeductibile sau taxe vamale.

Tot potrivit Der Spiegel, în contract se precizează că AstraZeneca nu va suporta pierderi din cauza elaborării vaccinului.

În cazul în care costurile depăşesc cele 870 de milioane de euro prevăzute, laboratorul informează CE. Dacă depăşirea este mai mare de 20%, laboratorul este obligatsă o dovedească.

Revista germană dezvăluie, de asemenea, câteva pagini cu privire la modalităţile de plată.

”Comisia se angajează să plătească 336 de milioane de euro, dintre care două treimi vor fi vărsate în cinci zile de la intrarea în vigoare a contractului, la 27 august 2020. Este exclus, în schimb, ca ultima treime să fie plătită la 20 de zile după ce AstraZeneca a demonstrat utilizarea primei tranşe”, se arată în document.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO