Plângere penală depusă de familia protestatarului mort după mitingul din 10 august

ilie gazea

Soţia lui Ilie Gâzea, protestatarul mort după mitingul din 10 august, a fost audiată vineri de procurorii militari, în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei.

Ioana Mateş, avocata familiei, a anunţat că familia a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă, urmând ca procurorii să stabilească dacă există o legătură între folosirea gazelor de către jandarmi şi decesul lui Ilie Gâzea.

"Noi prezumăm, în acest moment, atât o legătură de cauzalitate între evenimentele din 10 august, dar şi o culpă medicală, întrucât apreciem că dânsul nu a fost transferat în termen util de la Spitalul Judeţean Alexandria la Spitalul din Bucureşti, unde se făcuseră demersuri pentru ameliorarea stării acestuia. Dar aceste lucruri urmează să fie stabilite pe parcurs (...) Două chestiuni urmează să fie stabilite. Stabilirea legăturii de cauzalitate între evenimente şi decesul domnului Gâzea. Ţinem să infirmăm cele susţinute în presă cu privire la prezumtivele boli pe care le-ar fi avut înainte, acest lucru fiind confirmat de analizele făcute în luna februarie, anul acesta. Al doilea lucru care trebuie clarificat ţine de legitimitatea intervenţiei Jandarmeriei. Acestea două sunt chestiunile care vor contura o eventuală vinovăţie a persoanelor din Jandarmerie sau a celor reponsabili cu ordinul de eliberare a pieţei", a spus Ioana Mateş.

Tot acum, avocata a anunţat că este posibil ca familia Gâzea să depună o plângere în legătură cu divulgarea de către IGSU a unor date confidenţiale cu privire la afecţiunilor medicale de care suferea Ilie Gâzea.

"Chiar domnul Arafat a formulat asemenea chestiuni în mod public fără să aibă acceptul familiei (...) Dacă se va prevala de o scuză publică, apreciem că această chestiune va fi închisă. Dacă nu, apreciem că vom face plângere", a mai spus avocata.

Citește și
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Ilie Gâzea, în vârstă de 68 de ani, a murit la câteva zile după protestul din 10 august, din Piaţa Victoriei, în urma unei hemoragii digestive superioare pe fondul unei boli incurabile, potrivit presei centrale. Legiştii de la morga spitalului din Alexandria nu au confirmat încă dacă decesul a fost sau nu provocat ori grăbit de gazele iritant lacrimogene pe care omul le-a inhalat în noaptea de 10 august, în Piaţa Victoriei.

Ce spune soția bărbatului

Soţia protestatarului Ilie Gâzea neagă faptul că bărbatul ar fi avut grave probleme de sănătate, spunând că a avut doar „mici probleme cu anemia” şi acuză că soţul ei a murit din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în Piaţa Victoriei, la mitingul din 10 august.

„De ce până acum nu a fost în spital, nu a avut internări? A avut mici probleme cu anemia, atât”, a spus soţia bărbatului.

Avocata familiei lui Ilie Gâzea, Ioana Mateş, a spus că şi medicii au o vină în ceea ce priveşte moartea bărbatului, pentru că nu a fost transferat suficient de repede de la Spitalul Judeţean din Alexandria la Bucureşti.

„Aşteptăm ca în funcţie de concluziile raportului de expertiză medico-legală să vedem cine va fi în măsură să facă cercetări în această cauza. Noi prezumăm atât o legătură de cauzalitate între evenimentele din 10 august, dar şi o culpă medicală, întrucât dânsul nu a fost transferat în termen util de la Spitalul Judeţean Alexandria la Spitalul Bucureşti unde se făcuseră demersuri pentru ameliorarea stării acestuia”, a declarat vineri Ioana Mateş.

Poliţiştii şi procurorii din Teleorman au declanşat o anchetă şi au deschis un dosar de cercetare penală în cazul bărbatului în vârstă de 68 de ani care a participat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei şi care a murit la Spitalul Judeţean din Alexandria, reprezentanţii unităţii medicale fiind cei care au sesizat Poliţia cu privire la deces.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă spunea că bărbatul se prezentase la una dintre ambulanţele SMURD aflate în Piaţa Victoriei, acuzând sângerare la nas, a primit îngrijiri medicale la faţa locului şi a refuzat transportul la spital.

Spitalul Judeţean Alexandria a transmis că bărbatul era în evidenţe cu mai multe afecţiuni cardiace şi digestive, precizând că era internat din 15 august la terapie intensivă, cu diagnosticul "ulcere multiple sângerânde".

Audiat în 21 august în Comisia de Apărare din Parlament, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus că cel mai probabil, în cazul bărbatului a fost vorba despre "un episod medical separat, care nu are corelare" cu ceea ce a fost în Piaţa Victoriei.

"Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe. Prezenta sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital. (…) La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele şi a fost transferat în Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă. (…) Substanţele iritant-lacrimogene nu sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiţii, însă, corelarea dintre aceste substanţe şi manifestarea digestivă a acestui pacient eu, personal, nu pot să o găsesc, iar rezultatul autopsiei este cel care o să fie cel mai elocvent. Va spune care era cauza decesuui şi ce s-a întâmplat. Dacă se găseşte o corelare, singurii care pot să o găsească vor fi cei de la Medicină Legală", a afirmat Raed Arafat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cererea de abţinere a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu a fost respinsă. Decizia este definitivă
Cererea de abţinere a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu a fost respinsă. Decizia este definitivă

Cererea de abţinere a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu de la Judecătoria Mangalia a fost respinsă, vineri, iar decizia instanţei este definitivă.

Polițiștii din Ilfov au legitimat un bărbat care părea suspect. În timpul verificărilor, el a încercat să fugă. Ce ascundea
Polițiștii din Ilfov au legitimat un bărbat care părea suspect. În timpul verificărilor, el a încercat să fugă. Ce ascundea

Un bărbat căutat de autorităţile din Germania pentru furturi şi infracţiuni la regimul drogurilor a fost prins de poliţiştii din Ilfov.

Colegiul Medicilor Bucureşti face precizări în cazul cercetării de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
Colegiul Medicilor Bucureşti face precizări în cazul cercetării de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este necesară respectarea tuturor timpilor prevăzuţi de reglementările legale.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.