"Golden Edi", romanul care a castigat prima medalie pentru tara noastra la Jocurile Paralimpice

03-09-2012 19:40


Eduard Carol Novak face istorie la Londra si datorita lui Romania a castigat prima medalie de aur la ''Jocurile Paralimpice''.

Fostul patinator profesionist, care si-a pierdut laba piciorului drept intr-un accident rutier, a triumfat de aceasta data la proba de urmarire ciclism.

Martis Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, i-a transmis felicitari campionului nostru, pe care l-a numit Golden Edi.

Campionul Eduard Novak si-a depasit din nou limita. A adus prima medalie de aur din istoria participarii tarii nostre la Jocurile Paralimpice.

Reusita e fost semnata de Golden Edy la Londra, in competitia care a avut loc sambata. Aurul e pentru proba de urmarire pe velodrom.

Romanul de 36 de ani si-a pierdut laba piciorului drept in 1996, intr-un accident rutier. Avea doar 20 de ani si era pasionat de patinajul viteza.

06 APRILIE 2012

"In '96 mergeam la un concurs in Italia si a fost un accident destul de stupid. Am lovit un parapet cu masina si mi-a retezat laba piciorului, a trebuit sa-mi iau ramas bun de la cariera de patinator", spunea Eduard.

Accidentul nu l-a oprit din drumul lui spre performanta. Ba mai mult, acest moment l-a determinat sa se apuce de ciclism. I-a fost greu. A trebuit sa se obisnuiasca intai cu proteza si apoi cu noul sport.

De la cumplitul accident , Eduard parcurge in fiecare zi zeci de kilometri pe bicicleta. Se antreneaza. Pe cadru petrece doua ore, dand la pedale. O munca epuizanta, un efort pe care il simti si intelegi abia atunci cand urci in sa.

Cu echipa a castigat mai multe concursuri nationale si internationale la profesionisti. Singur are insa mai multe medalii de aur la paraciclism, in competitii destinate persoanelor cu dizabilitati. Pe ultima a obtinut-o in februarie la mondialele de la Los Angeles.

Eduard Novak are in palmares si alte titluri. A fost vice-campion olimpic in 2008 la Beijing, in proba de contratimp si dublu campion mondial atat pe sosea, cat si la contratimp.

VIDEO PROTVPLUS.RO