Dublă modificare a PSD la AEP. Directorul, demis în timp ce verifica subvențiile partidului

Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 19:50
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 18:32
Categorie: Actualitate

La nici 24 de ore de când a fost instalat un nou şef la Autoritatea Electorală Permanentă, partidele de la putere au făcut o nouă schimbare.

Directorul din cadrul acestei instituţii care investiga modul în care sunt cheltuiţi banii primiţi de partide a fost demis. Coincidenţă sau nu, directorul în cauză tocmai verifica subvenţiile primite de PSD, iar primele rezultate arată că partidul ar fi făcut plăţi private din banii publici.

În an electoral, PSD a făcut deja o dublă mişcare la Autoritatea Electorală Permanentă. A instalat un nou şef apoi l-a demis pe directorul departamentului de control asupra subvenţiilor primite de partide.

Raluca Turcan, deputat PNL: ”Noi nu-l cunoaştem. Este o persoană pe care am urmărit cum mai multe instituţii ale statului au început să o hărțuiască şi să-i desfiinţeze întregul parcurs profesional doar pentru că a refuzat să oprească controalele la AEP."

Numele lui este Toma Bogdan Costreie şi a ajuns în funcţia de Director al Departamentului de control al finanţării partidelor politice în august 2016, prin concurs. Acum, parlamentarii PSD/ALDE spun că, potrivit legii, acesta nu a depus o declaraţie conform căreia nu a făcut parte din partide politice în ultimii 5 ani. Numai că nici legea, nici regulile pentru înscrierea în concurs nu îi obliga pe candidaţi să completeze un astfel de act, ci doar unul care să ateste că nu au făcut poliţie politică.

Ca atare, la momentul respectiv, Toma Bogdan Costreie a fost declarat admis pentru funcţia din Autoritatea Electorală Permanentă.

În 2018, el a demarat un control la PSD şi a subliniat că, din subvenţiile de la stat, partidul ar fi făcut plăţi în scopuri private. Ca atare, AEP a cerut sprijinul Curţii de Conturi, dar instituţia a decis că va relua verificările doar în august 2019. Iată însă că directorul deparatamentului de control nu a mai prins acel termen. Dar noul şef al Autorităţii Permanente, numit prin votul majorităţii parlamentare, promite că verificările vor continua.

Constantin Mitulețu, director AEP: „AEP desfăşoară controale concomitent cu Curtea de Conturi în ce priveşte subvenţiile şi banii publice-de fiecare dată sunt şi vor fi discuţii cu privire la fiecare dintre controlaele desfășurate de AEP.”

Constantin Mituleţu-Buicu a fost numit după demisia lui Daniel Barbu. Prima opţiune a majorităţii la putere pentru această funcţie fusese Mircea Drăghici, însă soţia acestuia apărea în raportul directorului demis joi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Dragnea și Șerban Nicolae, proiect de lege pentru ca BNR să aducă în ţară rezerva de aur
Dragnea și Șerban Nicolae, proiect de lege pentru ca BNR să aducă în ţară rezerva de aur
VIDEO PROTVPLUS.RO
plantă de marijuana
Reacţia UE privind legalizarea canabisului, după declaraţiile lui Teodorovici
Mașină în flăcări pe un bulevard din Capitală. Șoferul a reușit să se salveze
Roşiile româneşti cu gust ar putea reapărea în magazine. Unde sunt ţinute ultimele seminţe
PSD vrea să ofere cadou peste 600.000 de hectare de pădure Bisericii. Cine se opune
Operațiune spectaculoasă pe cerul României. Ce este "Fortăreața Zburătoare"
Transportatorii au blocat Capitala şi au obţinut ca autobuzele vechi să rămână pe trasee
papa Francisc coborand din Logan
Pregătiri excepționale pentru vizita Papei Francisc în România. Ar putea merge cu Dacia
Cum ar putea fi legalizat canabisul în România. Ministerul Sănătăţii a luat primele măsuri
Mormintele dintr-un cimitir au luat-o la vale. Cauza fenomenului bizar
Un bărbat din Sibiu a fost găsit electrocutat. Ce au descoperit polițiștii
Braconieri de sturioni prinși în flagrant pe Dunăre. Polițiștii au eliberat exemplarele
Comisia Europeană: Implementarea de către România a recomandărilor MCV a fost accelerată