Avocatul Daniel Costel Petre, acuzat de trafic de influenta, a fost arestat preventiv

Ultima actualizare: 17-04-2013 06:50

Avocatul Daniel Costel Petre de la Baroul Bucuresti, acuzat ca ar fi primit bani pentru a interveni la judecatori, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate duminica seara de Curtea de Apel a Capitalei.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta in cazul Ionelei Carmen Dancuta, cea prin care avocatul ar fi primit bani pentru a interveni la instante, sustin procurorii.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la instanta suprema.

 

DNA: Avocatul Daniel Costel Petre ar fi promis interventii la judecatori de la TB si CAB

Avocatul Daniel Costel Petre, de la Baroul Bucuresti, a fost retinut pentru trafic de influenta intr-un alt dosar decat cel al judecatoarelor Dinu si Costache, aceeasi masura fiind dispusa in cazul Ionelei Dancuta, cea prin care acesta ar fi primit bani pentru a interveni la instante, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca Daniel Costel Petre si Ionela Carmen Dancuta au fost retinuti intr-un dosar de trafic de influenta, dupa ce avocatul a fost prins in flagrant, sambata, primind 15.000 de euro de la o persoana denuntatoare.

Potrivit procurorilor, Petre ar fi cerut si primit bani pretinzand ca are influenta asupra judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti (TB) si Curtea de Apel Bucuresti (CAB), pentru a-i determina pe acestia sa decida cercetarea in libertate a unei rude a denuntatoarei.

Surse judiciare sustin ca Ionela Carmen Dancuta este sora boxerului Daniel Dancuta - arestat preventiv in 2011 intr-un dosar de falsificare a unor carduri bancare.

DNA arata ca, in iulie 2012, Daniel Costel Petre a cerut de la o persoana denunțatoare suma de 150.000 euro, modificata ulterior la 50.000 euro, și a primit suma de 50.000 euro, lasand sa se creada ca are influența asupra judecatorilor de la Tribunalul București, pentru a-i determina sa pronunțe o hotarare de punere in libertate a rudei denunțatoarei, cercetata in stare de arest preventiv. Banii au fost primiți de avocat prin intermediul inculpatei Dancuța Carmen Ionela. Cu toate acestea, la termenul la care s-a judecat dosarul in care era arestata preventiv ruda denunțatoarei, instanța nu a dispus punerea acestuia in libertate.

Ulterior, in cursul lunii septembrie 2012, avocatul a continuat sa susțina ca iși va trafica influența asupra judecatorilor de la Tribunalul București, pentru admiterea unei cereri de liberare provizorie sub control judiciar formulata in numele rudei denunțatoarei, afirmand in plus ca are posibilitatea sa faca același tip de intervenție și pe langa judecatorii de la Curtea de Apel București, care urmau sa judece recursul in acea cauza, se mai arata in comunicatul DNA.

"In schimbul intervenției pe care a lasat sa se ințeleaga ca o va face, Petre a oprit 13.000 de euro din suma de 50.000 euro primita anterior, iar restul l-a restituit denunțatoarei. In condițiile in care ruda denunțatoarei a fost pusa in libertate de catre Tribunalul București, prin admiterea cererii sale de liberare provizorie sub control judiciar, avocatul Petre Daniel Costel a pretins o noua suma, 80.000 euro, susținand ca iși va trafica influența pe langa magistrații de la Curtea de Apel București, care urmau sa judece recursul in respectiva cauza, pentru a-i determina sa pronunțe o hotarare prin care sa mențina hotararea instanței de fond", afirma procurorii.

Apoi, pana la sfarșitul lunii decembrie 2012, denunțatoarea i-a dat avocatului, in mai multe tranșe, 28.000 euro și 10.000 de dolari, in "contul" sumei de 80.000 euro pe care acesta din urma a susținut ca ar fi dat-o din banii personali judecatorilor de la Curtea de Apel București pe langa care ar fi intervenit, mai sustine DNA.

Pe langa acești bani, avocatul a convenit cu denunțatoarea sa ii lase ca garanție mai multe bijuterii valoroase din aur cu diamante aplicate și ceasuri de marca, precum și cheile și certificatul de inmatriculare ale unui autoturism, in timp ce, la randul sau, Dancuța Carmen Ionela a lasat, tot ca garanție, cheile și certificatul de inmatriculare ale altui autoturism.

"In vederea rascumpararii bijuteriilor primite de la denunțatoare, Petre Daniel-Costel a pretins de la aceasta, prin intermediul lui Dancuța Carmen-Ionela suma de 5.000 euro, negociata ulterior la 15.000 euro, obligandu-se ca, in schimbul banilor, sa restituie bijuteriile, cu excepția a doua ceasuri (unul fiind marca ROLEX). Acestea urmau a fi rascumparate contra unei sume suplimentare de 5.000 euro", se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Avocatul a fost prins in flagrant sambata, dupa ce a primit de la denunțatoare 15.000 euro si a restituit o parte din bijuteriile primite anterior, mai spun anchetatorii.

Daniel Costel Petre si Ionela Dancuta au fost retinuti duminica si dusi la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

DNA precizeaza ca Daniel Costel Petre este urmarit penal si in dosarul judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu de la Tribunalul Bucuresti, in care i s-a dat interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO