Diferențe uriașe de testare între județe. Unele fac 2.000 de teste pe zi, altele - doar 8

Ultima actualizare: 02-11-2020 19:33

Sunt diferențe uriașe de testare între anumite regiuni ori județe ale României. Dacă în centrul și vestul țării se fac câte 1.000 sau chiar 2.000 de teste în fiecare zi, în sud sunt județe care raportează doar 8 teste.

 

Atât se cere, spun autoritățile locale. Așa se face că județe sărace au rata mică de infectare și implicit cod verde, făra restricții, iar zone bogate, unde testarea este masivă, intră în cod roșu.

Județul Alba este de 2 săptămâni în scenariul roșu. Luni a ajuns la pragul de 4,46 la mia de locuitori. 154 de cazuri noi au fost descoperite în ultimele 24 de ore.

Șeful DSP Alba spune că s-a ajuns aici pentru că s-au făcut peste 100.000 de teste la 550.000 de locuitori, cât are județul.

Alexandru Sinea, director DSP Alba: “Avem zile în care fac și 1.200 de teste în 24 de ore, testăm masiv, atât în focare, cât și la spitale și unde este nevoie”.

În Giurgiu, în schimb, se fac în medie 80 de teste pe zi, după cum confirmă prefectul. Incidența este de doar 1,45 la mia de locuitori, iar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 32 de cazuri noi. Aproape de 5 ori mai puține decât la Alba.

Aneta Matei, prefectul județului Giurgiu: Avem o medie de 80 de teste pe zi, făcute la DSP, și mai bine de jumătate sunt oameni care au mers la spital, la spital se testează cel mai mult. 1,45 a fost incidența.
Reporter: Păi și credeți că acest indice reflectă realitatea din Giurgiu?
Aneta Matei: Da, eu cred că da, pentru că nici nu mai avem populație mare în Giurgiu”.

Direcțiile județene de sănătate publică au în evidență testările făcute în baza definiției de caz.

Adică persoanele care se prezintă la spital, cele izolate acasă care cer prin 112 să fie testate la DSP și cele din centrele instituționalizate.

Direcțiile județelor adună însă și rezultatele pozitive de la testele făcute în laboratoarele private.

Astfel de teste se fac în zonele dezvoltate unde companiile cer testarea angajaților ori cei care au ieșiri în străinătate se testează pe cont propriu.

În zonele mai sărace nu prea există asemenea testări și, implicit, infectările din statistică sunt mai puține.

 

Orban: ”Se fac în baza protocolului”

 

În sudul țării avem județe cum sunt Călărași și Ialomița care au raportat și câte 8 teste pe zi, față de Cluj, de exemplu, care are și 2.000 de testări pe zi, fără cele de la privat.

Mircea Abrudan, prefect Cluj: “Noi facem multe teste încă de la început și capacitatea a tot crescut, e normal să avem mai multe cazuri”.

La fel se întâmplă și în Sălaj, singurul județ din țară cu rată de infectare peste 5.

Virgil Țurcaș, prefect Sălaj: “Noi normal că aici testăm peste media națională, avem peste 600 pe zi, alții testează mai puțin”.

Testări de ordinul zecilor pe zi se fac și la Brăila.

Simona Drăghincescu, prefect Brăila: "Asta e adresabilitatea, asta e cererea, noi avem posibilitatea să facem 300 de teste, dacă se cer 60, înseamnă că atâtea sunt".

L-am întrebat și pe premier despre decalajul mare.

Ludovic Orban, premierul României: “Se fac în baza protocolului de caz în toate județele, se testează mai mult sau mai puțin în funcție de nevoi”.

În județele cu incidență mare se impun restricții și inevitabil este afectat mediul de afaceri, cât timp sunt sistate temporar unele activități comerciale.

Autoritățile din domeniul sănătății susțin însă că un alt indice ar trebui să ne pună în alertă: cazurilor grave în creștere, care ajung la terapie intensiva, și dacă aceste spitale vor face față în județele cu incidență mare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO