Comunitatea roma, in doliu. Florin Cioaba ar putea fi inmormantat joi, alaturi de tatal sau

Ultima actualizare: 21-08-2013 06:53

In tara, vestea mortii lui Florin Cioaba a fost primita cu mahnire de cei din comunitate. La Sibiu, in biserica penticostala in care slujea autointitulatul rege al tiganilor, este doliu.

Rudele, dar si supusii lui Cioaba s-au rugat arzator pana in ultimul moment pentru ca acesta sa-si revina.

Acum se roaga pentru iertarea greselilor sale. Presedintele Traian Basescu a transmis condoleante familiei.

"Ce sa mai spunem? Suntem necajiti mult! Pana acum a avut putina viata, acum nu mai avem curaj sa discutam nimic. Ne-au sunat oamenii de acolo, nu mai putem sa discutam nimic, nimic, nu mai am curaj, nu mai am...'', a declarat unchiul lui Florin Cioaba.

Cu speranta ca "fratele" lor Florin Cioaba isi va gasi locul in Ceruri, oamenii cred ca autointitulatul rege al tiganilor si-a indeplinit misiunea pe Pamant.

"A fost unul care intotdeuna a incercat sa ajute ca romii sa se intergreze in societate, ca romii sa il cunoasca pe Dumnezeu cat este el de bun. Datoria noastra este sa ne rugam pentru el si as vrea cu ocazia aceasta sa multumesc tuturor din Romania care in aceste clipa sprijina familia "fratelui" Florin prin rugaciune", a declarat si pastorul.

Iulian - auto-intitulatul imparat al tiganilor - spera ca moartea lui Cioaba sa nu dezbine comunitatea.

"Etnia asta e foarte greu de tinut in frau. Pe langa fiul sau, trebuie sa punem oameni sa il ajute 5, 6, 10 ani si pe fiul sau ca e mare problema. Fiecare isi face de cap acum. Fiecare face in felul lui!"

Presedintele Traian Basescu a transmis condoleante familiei: "Este un moment de adanca suferinta pentru familia lui Florin Cioaba, dar si pentru intreaga comunitate roma, carora doresc sa le adresez intreaga mea compasiune si sustinere. Florin Cioaba a fost un adevarat lider si un sprijin pentru comunitatea roma pentru ca, intelegand importanta educatiei, i-a indemnat pe tineri sa mearga la scoala, dar si sa-si urmeze vocatia pretuindu-si si promovandu-si traditiile".

Un mesaj de condoleante a postat, pe pagina sa de socializare si fiica sefului statului, Elena Basescu.

"Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l primeasca in Imparatia Sa! A fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare. Sunt alaturi de familia indurerata si de intreaga comunitate romi in aceste momente grele".

Potrivit familiei, sicriul cu trupul neinsufletit al lui Cioaba va fi depus la palatul sau de la Sibiu, iar slujba de inmormantare ar putea avea loc, cel mai probabil, joi.

Apropiatii lui Cioaba vorbesc despre un priveghi de trei zile si trei nopti. Sunt asteptati zeci de mii de rromi sa se reculeaga la capataiul celui pe care l-au numit "rege".

Florin Cioaba ar putea fi ingropat alaturi de tatal sau, Ion Cioaba, de la care a mostenit coroana.

Sunt asteptati la funeralii si tigani din lumea intreaga, pentru ca Cioaba fusese ales, la inceputul acestui an, presedintele international al romilor.

Doliul, potrivit traditiei etniei, ar putea dura pana la 30 de zile, dupa care vor incepe discutiile despre numirea unui nou lider al tiganilor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO