Colegiul Psihologilor: Nu există metode sau tehnici de evaluare, prin care să fie detectate tulburări mintale

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 10 Ianuarie 2018 19:29
Categorie: Stiri actuale
Eugen Stan luat de mascati

Colegiul Psihologilor a precizat, miercuri, în legătură cu cazul polițistului acuzat de agresarea mai multor copii, că nu există metode sau tehnici de evaluare prin care psihologii să detecteze tulburări mintale.

Potrivit acestora, psihologii din cadrul MAI sunt responsabili doar de evaluarea psiho-aptitudinală a personalului angajat, iar o eventuală culpă profesională poate fi constatată numai potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară, informează News.ro.

Potrivit documentului, psihologii sunt atestaţi profesional în specialitatea psihologie militară – securitate naţională, fiind „specialişti foarte bine pregătiţi în domeniu, singurii capabili să poată realiza demersul profesional standardizat”.

„Metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică aflate în proprietatea instituţiei publice încă de la înfiinţarea structurii, sunt instrumente profesionale cu valoare predictivă, elaborate (fundamentate, traduse, adaptate, validate şi etalonate pe populaţiile specifice - poliţişti, personalul Ministerului Afacerilor Interne) de către specialiştii din cadrul Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne. Utilizarea unor aşa-zise «teste cu licenţă», care nu sunt adaptate şi etalonate pe populaţiile specifice (poliţişti, personalul Ministerului Afacerilor Interne) nu reprezintă instrumente profesionale valide (fără valoare predictivă), acestea fiind incapabile să răspundă nevoilor de examinare psihologică”, se arată în document.
.
În ceea ce priveşte diagnosticarea personalului cu tulburări mintale, reprezentanţii Colegiului precizează că acest demers profesional nu cade în sarcina psihologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aceştia fiind responsabili doar de evaluarea psiho-aptitudinală a personalului angajat.

„Nu există metode sau tehnici de evaluare şi asistenţă psihologică prin care să se poate identifica de către psihologi o tulburare mintală, psihologii neputând acţiona decât în limita competenţelor profesionale specifice, potrivit Standardelor de calitate în serviciile psihologice (SCSP)”, se mai arată în comunicat.

De altfel, Colegiul Psihologilor din România anunţă că are în vedere înfiinţarea unui Centru Naţional de Coordonare şi Standardizare a Metodelor şi Tehnicilor de Evaluare şi Asistenţă Psihologică care să asigure în mod gratuit instrumente psihologice adecvate pentru toţi psihologii, indiferent de regimul de exercitare a profesiei.

Totodată, Colegiul Psihologilor din România menţionează că psihologii cu drept de liberă practică au toate drepturile şi obligaţiile reglementate în Legea nr. 213/2004, inclusiv dreptul de a fi anchetaţi disciplinar numai ca urmare a încălcării unor prevederi din Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică.

„Precizăm faptul că o eventuală culpă profesională a psihologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate fi constatată numai potrivit procedurilor Codului de procedură disciplinară. Nutrim speranţa că opinia publică românească şi percepţia autorităţilor publice nu vor da curs unor acuzaţii nefondate împotriva unor psihologi specialişti care si-au dovedit competenţa profesională, iar încrederea publică în activitatea psihologilor din cadrul Centrului de Psihosociologie va rămâne neafectată de un caz puternic mediatizat, care însă nu priveşte profesioniştii psihologi”, se încheie comunicatul.

Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat că ar fi agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din sectorul 6 al Capitalei fusese evaluat psihologic în 2014 şi urma să fie supus unei noi evaluări în 2019.

Eugen Stan luat de mascati Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Mărturia unui poliţist care l-a anchetat pe Eugen Stan.
Mărturia unui poliţist care l-a anchetat pe Eugen Stan. "Câţi or mai fi pe străzi ca ăsta?"
Poliţistul Stan are încă un dosar penal. Victima agresiunii din 2009:
Poliţistul Stan are încă un dosar penal. Victima agresiunii din 2009: "A fost un coşmar pentru mine"
Premierul nu-l demite pe şeful Poliţiei Române. Cum a reacţionat ministrul Carmen Dan
Premierul nu-l demite pe şeful Poliţiei Române. Cum a reacţionat ministrul Carmen Dan
Poliţist trimis 3 ani la închisoare pentru că a bătut un tânăr şi l-a băgat în portbagaj
Poliţist trimis 3 ani la închisoare pentru că a bătut un tânăr şi l-a băgat în portbagaj
VIDEO PROTVPLUS.RO
sustinator psd
Momentul în care un ”susținător” ezită să își pună tricoul cu PSD. ”Ți-e rușine?”. VIDEO
Cutremur în România, sâmbătă după-amiază. S-a produs la o adâncime de 133 de kilometri
Un copil de cinci ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de o ambulanţă
Zeci de tone de tutun, confiscare de polițiști. Au fost deschise 862 de dosare penale. FOTO
Un român ar fi furat un bolid din Franța. A apucat să îl conducă doar până la Vama Sighet
Memorialul Colectiv, batjocorit cu mesaje electorale: „Este o lipsă de empatie”. FOTO
inregistrari cresa Iasi
Înregistrările de la "creşa groazei". "În loc să te spele, doarme, nesimţita aia de mă-ta"
Tunel făcut din flori, în Timişoara. Reacţia turiştilor care trec prin oraş
Festivalul Spotlight, în centrul Capitalei. Reacţia bucureştenilor: "Deci foarte mişto"
Gestul unor muncitori, după ce au găsit un pui de urs rătăcit de mama lui
Dezastru pe DN 72 provocat de un șofer care a ațipit la volan. 6 persoane, la spital
"Locul blestemat" din Bucureşti unde 5 tineri au murit făcându-şi selfie-uri