Desfasurare impresionanta de forte pentru salvarea gravidei din Robeasca. Cum a decurs operatiunea

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai grava situatie medicala cu care s-au confruntat autoritatile a fost a gravidei din Robeasca, judetul Buzau. Femeia avea nevoie de cezariana, insa nu putea ajunge in spital din cauza drumurilor blocate de zapada.

Luni, 27 ianuarie 2014:

Pentru a ajunge insa la ea, medicii si militarii si-au pus la randul lor vietile in pericol. Marea de zapada le-a intins capcane infricosatoare. In acest moment, este valabila o avertizare de cod galben de ninsori si viscol in 11 judete din zona.

Mai grav este ca viforul, se va intoarce in curand.

"M-am speriat, cand am vazut zapada afara. Am crezut ca nu o sa am cum sa ajung la spital pentru ca era zapada mare", a spus tanara salvata, Nicoleta Dumitru.

Citește și
cod
Toate scolile si gradinitele din judetul Braila si Buzau, inchise luni si marti din cauza viscolului si a zapezii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La capatul puterilor, dupa alte ore de chin, femeia a nasut normal, luni dimineata, la ora 07:30, un baietel.

"Sunt tare fericita, este primul meu copil. M-a ajutat primarul din sat si cu armata ca sa pot sa ajung la Faurei", a mai spus femeia.

Mama si copilul au ajuns abia luni la Spitalul Judetean din Braila. Cel mic se afla sub supraveghere medicala pentru ca s-a nascut cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului.

ora 07.00 Echipele de interventie au reusit sa ajunga la femeia gravida in jurul orei 03.30, aceasta fiind dusa cu ambulanta la spitalul din Faurei. "Femeia se simte bine, a fost preluata de medicii de la ambulanta, dar drumul de la Buzau pana la Robeasca a fost extrem de anevoios si ar fi un risc prea mare sa incercam sa ne intoarcem la Buzau", a declarat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu. 

Ambulanta care a preluat-o pe femeia gravida plecase spre aceasta duminica, in jurul orei 16.00, insa echipele de interventie nu au putut inainta din cauza viscolului extrem de puternic si a zapezii care in unele zone masoara pana la doi metri. Primele echipe de interventie au plecat spre femeia insarcinata din localitatea Robeasca inca de duminica dimineata, insa au ramas inzapezite.

Femeia insarcinata are 27 de ani si era programata la cezariana, insa nasterea s-a declansat mai devreme decat se preconiza. Gravida se afla la casa parinteasca in localitatea buzoiana Robeasca, impreuna cu seful de post din comuna.

Duminica, 26 ianuarie 2014:

UPDATE 21:30 - Raed Arafat: "Pacienta a fost pusa in legatura cu un profesor in ginecologie. Aici, situatia care ne pune contracronometru e ca sarcina este anormala, copilul trebuie scos prin cezariana. Eforturile se fac din ambele parti, din ambele puncte de acces, sperand sa putem ajute cat mai repede, apoi sa o transportam in siguranta la spital, ca sa poata fi efectuata cezariana.

Se actioneaza din doua directii pentru a ajuta femeia gravida. Din ultima informatie, suntem la 800 de metri de localitate. Speram ca in maximum o jumatate de ora, freza sa reuseasca sa ajunga in Robeasca. Troienele sunt foarte mari, de peste 3 metri, se inainteaza foarte greu"

Constantin Spanu, purtator de cuvant al MApN, a declarat la Stirile ProTV ca peste 80 de militari incearca sa ajunga, pe doua trasee diferite, la femeia gravida.

"Se poate conta in acest moment pe mai mult de 110 de militari si 160 de mijloace tehnice. Noi actionam la Robeasca cu peste 80 de militari pe doua trasee diferite. Dinspre Buzau, unde militarii actioneaza in continuare, incearca sa ajunga la Robeasca cu masini, 4 camioane de mare tonaj care transporta si un medic care ar putea ajuta pacienta, iar pe al doilea traseu avem militari si camioane care incearca sa ajunga acolo. Sunt zone unde sunt peste 3 metri de zapada.", a declarat Constantin Spanu.

Arafat: "Niciun echipaj nu a reusit sa ajunga la ea"

"Avem mai multe zone in care sunt inregistrate diverse cazuri medicale cum ar fi in judetele Prahova, Buzau, Calarasi, Braila, dar de departe cea mai grava este aceea a gravidei din Robeasca pe care ne concentram toata atentia. Din nefericire, pana la aceasta ora, niciun echipaj nu a reusit sa ajunga pana la ea, nici macar senilatele. De aceea, am luat decizia ca sa punem in legatura moasa, care se afla impreuna cu gravida, cu un medic ginecolog", a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

El a mai spus ca intre timp autoritatile incearca toate variantele pentru a ajunge la gravida.

"Nu se pune problema sa renuntam, ba din contra cautam toate solutiile pentru a ajunge la ea", a precizat secretarul de stat.

Prefectul de Braila, Gheorghi Obreja, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca, dupa ce toate incercarile, de aproape 12 ore, ale echipelor de salvare de la Buzau de a o prelua pe femeia insarcinata, in varsta de 27 de ani, care trebuie adusa de urgenta la spital pentru a i se face o operatie de cezariana, au esuat, a fost luata decizia de a se trimite forte si de la Braila, in speranta ca asa se va putea ajunge la domiciliul gravidei.

”Avem patru utilaje acolo care incearca sa desfunde drumul si sa preluam femeia gravida, s-o ducem la Faurei sau daca va fi cazul la spital la Braila”, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX prefectul de Braila Gheorghi Obreja.

Femeia la care incearca sa ajunga in prezent echipe de salvare atat din Buzau, cat si din Braila trebuie sa ajunga urgent la un spital, reprezentand o urgenta majora pentru ca este pe punctul de a naste. Femeia de 27 de ani era programata la cezariana, insa nasterea s-a declansat mai devreme decat se preconiza. Medicii trebuie sa ajunga urgent la ea pentru ca femeia trebuie dusa la maternitate si supusa unei interventii chirugicale.

Gravida se afla la casa parinteasca in localitatea buzoiana Robeasca, impreuna cu seful de post din comuna.

De la Buzau, spre Robeasca a plecat inclusiv o senilata care a ramas blocata in nameti la un moment dat, fara a putea ajunge la destinatie.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
50 de militari cu 5 camioane incarcate cu alimente si apa au plecat spre doua localitati din Prahova
50 de militari cu 5 camioane incarcate cu alimente si apa au plecat spre doua localitati din Prahova

MApN a anuntat ca aproape 300 de militari ai Ministerului Apararii Nationale, cu 35 de mijloace tehnice, au executat, in ultimele 24 de ore, 14 misiuni de interventie in sprijinul populatiei afectate de zapada si viscol.

Toate scolile si gradinitele din judetul Braila si Buzau, inchise luni si marti din cauza viscolului si a zapezii
Toate scolile si gradinitele din judetul Braila si Buzau, inchise luni si marti din cauza viscolului si a zapezii

Estul tarii este acoperit de nameti dupa o ninsoare care dureaza de aproape douazeci si patru de ore. In judetele Galati, Buzau si Braila mai multe drumuri au fost inchise de autoritati dupa ce pe carosabil s-au format suluri de zapada.

COD PORTOCALIU in Capitala si 14 judete, de miercuri.
COD PORTOCALIU in Capitala si 14 judete, de miercuri. "Calmul dinaintea furtunii" in zonele care au fost ingropate sub zapada

ANM a emis o avertizare de vant puternic, valabila pentru intervalul miercuri dimineata-joi la pranz, si cod galben pentru zona Olteniei, precum si cod portocaliu pentru judetele din sud-est care s-au mai aflat sub aceasta atentionare.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.