Cod PORTOCALIU de ploi torentiale pentru trei judete. Ce localitati sunt afectate


Ultimul update: Luni 16 Septembrie 2013 06:52
Data publicarii: Vineri 13 Septembrie 2013 11:30
Categorie: Stiri actuale
inundatii Galati

INM a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi insemnate cantitativ pentru Tulcea, Galati si Vaslui pentru intervalul 13 septembrie, ora 21 – 14 septembrie, ora 10.

Judetele Vrancea, Vaslui, Buzau, Ialomita, Calarasi si Constanta vor fi, de vineri, ora 21.00, pana sambata, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, in judetele Braila si Tulcea cantitatile de apa vor depasi local 50 - 60 de litri pe metru patrat, iar in Galati mai sunt posibile cantitati de apa de 30-40 de litri pe metru patrat.

COD GALBEN

"Pe parcursul noptii de vineri spre sambata (13/14 septembrie), pe arii extinse in sud-estul tarii vor fi averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat 40 l/mp" se arata in comunicatul INM.

COD PORTOCALIU

"In judetele Braila si Tulcea cantitatile de apa vor depasi local 50...60 l/mp, iar in judetul Galati mai sunt posibile cantitati de apa de 30...40 l/mp" precizeaza avertizarea INM.


 

12 localitati, in pericol de inundatie

Institutul National de Hidrologie a emis azi noapte o avertizare de cresteri de debite in bazinele Corazel, Geru, Suhu, Chineja si Horincea pana vineri la ora 13.00.

"Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala, precipitatiile in curs, cele suplimentar prognozate pe baza informatiilor radar si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 12 ore, exista risc de producere de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu efect de inundatii locale si posibile depasiri ale COTELOR DE ATENTIE pe sectoarele de rau monitorizate, dupa cum urmeaza:

COD GALBEN
- Se instituie COD GALBEN incepand din data de 13.09.2013 ora 01:00 pe cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor din bazinele: Corazel, Geru, Suhu, Chineja si Horincea (judetul Galati).

COD PORTOCALIU
- Se instituie COD PORTOCALIU incepand din data de 12.09.2013 ora 23:30 pe cursurile superioare si pe afluentii din bazinele superioare ale raurilor: Corazel (Corazelul Sec, Taploani), Geru (Gologan, Gerusita), Suhu (Suhurlui, Perisani), Chineja (Covurlui, Bujorul, Slivna, Baneasa, Roscani) si Horincea (Oarba, Liscov), situate in judetele Galati si Vaslui.

Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate" se arata in comunicatul INHGA.

 

Sursa:

VIDEO PROTVPLUS.RO