COD PORTOCALIU de inundatii in patru judete si GALBEN in jumatate de tara, pana vineri. HARTA zonelor afectate

inundatii tara

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe raurile Drincea, Desnatui si Jiu, in judetele Mehedinti, Dolj, Gorj si Hunedoara, unde de miercuri pana vineri seara se pot produce inundatii locale.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a avertizat ca, de miercuri, ora 00.00, pana vineri, la ora 18.00, pe rauri din bazinele Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, unii afluenti ai Muresului inferior, Calmatui, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Ramnicu Sarat si Putna se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasirea cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale Raurile Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui superior (judetul Dolj), Jiu in amonte de Racari si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj) vor fi sub avertizare cod portocaliu de miercuri, ora 09.00.

O avertizare cod galben de inundatii, care va intra in vigoare la prima ora a zilei de miercuri, a fost emisa pentru raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj).

De asemenea, incepand de miercuri, ora 09.00, vor fi sub cod galben si unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu, unii afluenti ai Muresului (judetul Hunedoara), Calmatui si Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges si afluentii sai (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Calarasi), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova si Ialomita), Buzau (judetele Covasna, Buzau si Braila), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea) si Putna (judetul Vrancea). Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din zonele de deal si de munte din centrul si estul tarii, au precizat hidrologii. Judetele Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Valcea si parti din Arges, Dambovita si Prahova vor fi sub cod galben de ploi de marti la ora 23.00 pana miercuri la ora 12.00, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

Citește și
Tulcea
Oamenii dintr-un cartier din Tulcea s-au trezit cu o prapastie de 20 de metri langa casa. "Imi e frica sa mai locuiesc aici"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

De miercuri la pranz, codul galben de ploi insemnate si instabilitate atmosferica se va extinde la 25 de judete din toata tara, care vor fi afectate total sau partial, pana joi la ora 18.00. Judetele vizate pe toata suprafata de fenomenele semnalalte sunt cele din sudul tarii: Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, incluzand Capitala, Dambovita, Prahova si Buzau.

De asemenea, vor fi sub avertizare si Caras-Severin, Hunedoara si Timis si, partial, Sibiu, Alba, Arad, Cluj, Bihor, Salaj si Maramures. In Moldova, se vor afla sub averizare Suceava si Vrancea si arii extinse din Neamt si Bacau.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Apele care au inundat judetele din nordul Munteniei au distrus zeci de vieti.
Apele care au inundat judetele din nordul Munteniei au distrus zeci de vieti. "A fost dezastru, nu mai avem nimic"

Desi ploile au contenit, inundatiile inca fac prapad in judetele din nordul Munteniei. Apele revarsate ale raurilor au format lacuri uriase care acopera culturi, drumuri si au ajuns chiar si in paduri.

Oamenii dintr-un cartier din Tulcea s-au trezit cu o prapastie de 20 de metri langa casa.
Oamenii dintr-un cartier din Tulcea s-au trezit cu o prapastie de 20 de metri langa casa. "Imi e frica sa mai locuiesc aici"

Pamantul o ia la vale intr-un cartier din Tulcea. Ploile au repornit alunecarile de teren din zona, iar malurile pe care sunt construite casele s-au prabusit pur si simplu.

"Sa veniti la mine, totul s-a distrus". Promisiunile facute de Victor Ponta localnicilor din Balacita, loviti de inundatii

Ploaia nu s-a oprit deloc in zonele lovite, duminica, de viituri. Aversele au umflat raurile, care s-au revarsat peste diguri si au inundat curtile si casele.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.