CNCD s-a autosesizat in cazul declaratiilor ministrului Daniel Barbu despre programul anti-HIV


Ultimul update: Vineri 13 Decembrie 2013 07:02
Data publicarii: Marti 10 Decembrie 2013 10:21
Categorie: Stiri actuale

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) se autosesizeaza in legatura cu declaratiile ministrului Culturii Daniel Barbu privind banii alocati pentru programul national de prevenire si combatere a infectarii cu HIV.

Anuntul a fost facut de catre presedintele institutiei, Csaba Asztalos. Astfel, CNCD va analiza, intr-o sedinta viitoare a Colegiului director, declaratiile lui Barbu, sub aspectul discriminarii si incalcarii demnitatii persoanelor infectate cu HIV.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, duminica, la Craiova, ca banii alocati pentru programul national de prevenire si combatere a infectarii cu HIV reprezinta jumatate din bugetul alocat pentru programele ministerului pe care il conduce.

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi.

Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus ministrul Daniel Barbu.

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a transmis, intr-un comunicat, ca declaratia ministrului Daniel Barbu este o jignire adusa pacientilor cu acest virus, anuntand ca il va reclama pe demnitar la CNCD.

Totodata, UNOPA solicita scuze din partea ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a facut legat de tratamentul pacientilor seropozitivi, precum si o pozitie oficiala a Guvernului fata de cele declarate de acesta.

Ministerul Sanatatii a transmis, la randul sau, ca apreciaza drept neinspirata si inadecvata comparatia intre finantarea programului anti-HIV/SIDA si cea a festivalurilor culturale, institutia precizand ca problema HIV/SIDA este una de sanatate publica si trebuie tratata cu responsabilitate.

VIDEO PROTVPLUS.RO