Cine este polițistul care refuză mită și trimite infractorii la tribunal

Politistul Toma Vleoangă
Facebook.com

Un șef de secție din Neamț a devenit cunoscut, după ce a refuzat mită, în repetate rânduri. Cel mai recent caz a avut loc anul trecut, când a sesizat DGA că i s-a oferit mită. Procesul bărbatului acuzat a ajuns, acum, pe rolul Tribunalului Neamț.

În 25 noiembrie 2016, agentul șef Toam Vleoangă a refuzat o mită de 3.000 de lei, ajutând la prinderea unui individ care făcea trafic ilegal de lemne. Suspectul a fost pus sub urmărire penală, iar aproape un an mai târziu, cazul a ajuns în atenția Tribunalului Neamț.

Polițistul, în vârstă de 42 de ani, alături de alți doi colegi, au sesizat Direcția Generală Anticorupție (DGA), anul trecut, după ce un individ a încercat să le ofere 3.000 de lei mită, ca să nu îl sancționeze. Ei precizau că au depistat în trafic o persoană care transporta lemne deținute illegal.

„În 25 noiembrie 2016, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) Serviciului Județean Anticorupție (S.J.A.) Neamț, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț l-au prins în flagrant pe F.I. în timp ce oferea unor agenți de poliție suma de 3.000 lei. Bărbatul voia să convingă agenții de poliție să nu îi confiște materialul lemnos și autovehiculul cu care făcea transport, întrucât nu deținea documentele legale”, preciza IPJ Neamț, la acel moment.

Ulterior, bărbatul a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, fiind acuzat de dare de mită. La aproape un an, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamț, scrie Monitorul de Neamț.

Citește și
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Astfel, în următoarele luni, cazul va fi în procedură de Cameră preliminară, după care ședința va fi publică, va continua cu audieri de martori, pentru a se stabili dacă bărbatul, numit de polițiști I.F. este sau nu vinovat.

Cine este șeful de post Toma Vleoangă

Nu este primul gest eroic comis de polițist. Și în anul 2011, șeful de post din localitatea Tupilați a refuzat o mită de 4.200 de lei, după ce a descoperit un bărbat care transporta jumătate de tonă de alcool netimbrat, potrivit Monitorul de Neamț.

În 15 martie 2011, Cătălin Constantin Toader, în vârstă de 35 de ani, a încercat să îl mituiască pe polițist cu 4.200 de lei și cu 550 de litri de alcool, însă acesta i-a întocmit dosar penal. Ulterior, bărbatul a fost trimis în judecată pentru dare de mită, de procurorii Parchetului Județean Neamț.

Totodată, în vara acestui an, polițistul Toma Vleoangă a fost rănit, după ce a intervenit în localitatea nemțeană Războieni, pentru imobilizarea unui bărbat înarmat cu un cuțit. Acesta și-a ucis mama, după care a rănit o altă femeie.

Toma Vleoangă mai avea 10 minute până la încheierea zilei de muncă, atunci când a fost sesizat să se deplaseze la locul incidentului. Astfel, polițistul, tatăl a doi copii – un copil de șapte ani și un bebeluș -, a intervenit pentru imobilizarea bărbatului cu probleme psihice, fiind rănit.

News.ro a precizat, la acel moment, că polițistul a fost atacat cu o sapă și cu un cuțit, care i-au provocat răni în jurul abdomenului, cât și la un braț.

„M-am mai confruntat cu situaţii şi intervenţii riscante în cei aproape 20 de ani de experienţă în poliţie, însă aceasta a fost cea mai dificilă. Tot ce a contat a fost salvarea persoanelor aflate în pericol, având în vedere că, la momentul sosirii noastre, agresorul se manifestă violent. Nu am ezitat niciun moment când am făcut uz de armă, tocmai pentru a evita consecinţe mult mai grave”, a spus polițistul.

Gestul său a fost lăudat și de Ministerul Afacerilor Interne, care l-au desemnat polițistul zilei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
23.000 de lei/lună, salariu pentru o secretară din primaria din Satu Mare. Cât a primit un polițist
23.000 de lei/lună, salariu pentru o secretară din primaria din Satu Mare. Cât a primit un polițist

Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că fosta secretară a unei primării dintr-o comună din Satu Mare a primit un salariu de 23.000 de lei pe lună.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.