Ce se întâmplă în Cartojani, prima localitate carantinată. Localnic: "Oamenii sunt panicaţi"

Dată publicare: 22-07-2020 21:26
Dată actualizare: 22-07-2020 21:43


Cartojani - Giurgiu este prima localitate din România care a intrat în carantină, de când este stare de alertă. În satul cu puţin peste 3.000 de oameni, 32 sunt infectaţi cu coronavirus.

Pentru că unul dintre cei bolnavi a intrat în contact cu aproape 40 de persoane - acolo - riscul epidemiologic este considerat de gravitate maximă. De două ore, zona a fost închisă de poliţie şi jandarmi.

Marin Constantin, localnic: "Oamenii sunt panicaţi pentru că lucrează. Majoritatea bărbaţilor cât şi a femeilor lucrează în zona de logistică, la depozitele logistice din zona autostrăzii A1, dar şi bărbaţi în construcţii, dar nu în localitate. Prin aceasta carantinare, foarte mulţi oameni vor întâmpina dificultăţi în plata utilităţilor în asigurarea traiului de zi cu zi."

În localitate, boala ar fi fost adusă de pe litoral.

Aneta Matei, prefectul județului Giurgiu: "La o petrecere privată pe litoral. Primele două persoane se pare că de acolo s-au infectat. Iar acele 32 de cazuri mai au încă vreo 50 de contacți, din datele pe care le avem până în acest moment. Sunt concentrate foarte multe în această localitate, și am preferat să luăm această măsură, să nu se transmită comunitar."

Majoritatea celor care au boală sunt deja în spital dar sunt şi persoane care au refuzat să se interneze. Acestea urmează să primească decizii de la Direcţia de Sănătate Publica să meargă în anumite unităţi medicale, ca să se trateze.

Măsura instituirii carantinei în Cartojani - Giurgiu a fost luată în ziua în care în România numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a depăşit 40.000.

Doar în ultimele 24 de ore au fost 1030 de cazuri - cele mai multe înregistrate într-un astfel de interval până acum.

Bucureşti, Argeş şi Prahova sunt locurile cu cele mai multe cazuri confirmate de ieri şi până azi. Urmează Galaţi, Cluj, Braşov şi Brăila.

Premierul a vorbit încă de marți seară despre o posibilă instituire a carantinei în mai multe locuri.

Ludovic Orban, premier: ''N-are nicio legătură cu marea şi cu muntele. Dacă într-un sat său cartier exista o răspândire, număr de cazuri care depăşeşte minim trei cazuri la mia de locuitori se poate dispune carantina zonală. Nu suntem în situaţia de a carantina niciun judeţ. Sunt localităţi sub supraveghere. În Argeş sunt trei localităţi, sunt sub evaluare."


VIDEO PROTVPLUS.RO